Nechcete sa očkovať? Prinútime vás, odkazujú vo svete niektoré vlády, hlavne zdravotníkom

Naprieč Európou pristupujú štáty k povinnému očkovaniu kritickej infraštruktúry. Vyžiadalo si to tisíce suspendácií zo zamestnania. Môže si niečo také dovoliť aj Slovensko?

grécki zdravotníci protestné zhromaždenie pred nemocnicou Evangelismos, Atény Zdravotná sestra v Grécku. V tomto štáte je očkovanie zdravotníkov povinné. Foto: TASR/AP

Delta vlna pandémie koronavírusu zhoršila epidemickú situáciu vo viacerých štátoch. Tie z nich, kde na covid zomreli desaťtisíce ľudí, nechcú nič nechať na náhodu. Ďalším obetiam chcú predísť tým, že občanov dotlačia k očkovaniu.

Taliansko bolo v prvej vlne najpostihnutejším európskym štátom. K dnešnému dňu hlási v súvislosti s covidom viac než 130-tisíc mŕtvych. Na začiatku septembra sa preto začalo Taliansko pohrávať s myšlienkou, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bude povinné.

Svoje hrozby talianska vláda čiastočne naplnila vo štvrtok. Po novom sa bude od všetkých pracujúcich žiadať predloženie covid pasu alebo suspendovanie z práce.

Približne 23 miliónov talianskych zamestnancov z verejného a súkromného sektora bude musieť pred vstupom na pracovisko ukázať dôkaz o očkovaní, negatívnom teste alebo nedávnom prekonaní infekcie. Pri porušení nariadenia im hrozia pokuty až do výšky 1 500 eur.

Celkovo je 74 percent Talianov nad 12 rokov úplne očkovaných. Riziko predstavuje podľa expertov viac ako 3,5 milióna ľudí po päťdesiatke, ktorí tak ešte neurobili. Diskusii o povinnom očkovaní preto podľa miestnych ministrov neodzvonilo. Už zmienky o takomto príkaze a sprísňujúce sa pravidlá pre pracujúcich majú váhajúcich ľudí motivovať k tomu, aby si očkovanie vybrali dobrovoľne.

Podľa odhadov talianskeho ministerstva zdravotníctva by malo byť do konca septembra zaštepených 80 percent ľudí.

„Dokopy 80 percent očkovaných by stále znamenalo 12 miliónov ohrozených ľudí. To je príliš veľa. Neviem, či môžeme hovoriť o kolektívnej imunite, ale na to, aby sme mali vírus pod kontrolou, potrebujeme 90-percentnú zaočkovanosť,“ uviedol poradca ministra zdravotníctva Walter Ricciardi.

Zdravotníci v Taliansku a Grécku nemajú na výber

Štát na Apeninskom polostrove ešte v apríli tohto roku uplatnil povinné očkovanie zdravotníkov. Nasledovalo ho Grécko, ktoré doposiaľ plne zaštepilo 55 percent občanov, čo je hlboko pod hranicou kolektívnej ochrany.

K 1. septembru mali byť aspoň prvou dávkou vakcinovaní všetci zamestnanci zdravotníctva. Podľa odborového združenia pracovníkov v gréckom zdravotníctve POEDIN by mohlo pre rozhodnutie vlády skončiť na dlažbe až 10-tisíc gréckych zdravotníkov.

Minister zdravotníctva Thanos Plevris preto podpísal 6. septembra dodatok, ktorý umožňuje zdravotníkom vrátiť sa do práce, ak dostanú aspoň prvú dávku vakcíny. Ak sa pokúsia nariadenie obísť a preukážu sa falošným potvrdením o očkovaní, môžu dostať sankciu vo výške 5-tisíc eur a v prípade súkromných zdravotníckych zariadení až 50-tisíc eur.

Francúzi už tradične protestujú. Pomôže to?

Francúzsko má globálne šiesty najvyšší počet potvrdených prípadov a koronavírusu tam podľahlo viac než 115-tisíc občanov. Francúzske orgány uviedli, že k 7. septembru dostalo 84 percent personálu v opatrovateľských zariadeniach a nemocniciach obidve dávky vakcíny.

Napriek tomu sa museli tamojší zdravotníci do 15. septembra povinne zaštepiť. Začiatkom tohto týždňa Národný zväz zdravotníckych pracovníkov (SNPI) varoval, že toto opatrenie povedie k odlivu pracovnej sily zo sektora, ktorý už teraz trpí nedostatkom personálu.

„V nemocniciach je v súčasnosti neobsadených desať percent opatrovateľských miest,“ povedal hovorca zväzu Thierry Amouroux s tým, že v zariadeniach opatrovateľskej služby je situácia ešte horšia.

Napriek tomu vláda v stredu suspendovala tritisíc neočkovaných zdravotníkov. Tieto údaje sa pravdepodobne v nasledujúcich dňoch zmenia. Očakáva sa, že niektorí prehodnotia svoje rozhodnutie.

„Veľký počet týchto pozastavení je len dočasných, pretože podľa spätnej väzby, ktorú mám od zariadení, sa mnoho z týchto zamestnancov […] rozhodlo dostať injekciu po tom, ako sa očkovanie stalo povinným,“ vysvetlil minister zdravotníctva Oliver Véran pre rozhlasovú stanicu RTL.

„Možno je to škodlivé, možno nie, ale nechcem, aby mi to niekto vnucoval. Nie je to etické, so svojím telom si môžeme slobodne robiť, čo chceme,“ povedala agentúre Reuters prepustená pracovníčka Vanessa Perotti.

Biden: Toto nie je o slobode, ale o ochrane seba a okolia

V Spojených štátoch zomrelo na covid viac než 650-tisíc Američanov. Napriek tomu ostávajú ešte desiatky miliónov ľudí nezaočkovaných. Prezident Joe Biden predstavil minulý týždeň plán, ako tento stav zmeniť.

Po novom sa zhruba sto miliónov Američanov musí zaočkovať alebo pravidelne podstupovať testy na koronavírus. Takéto pravidlá platia napríklad pre všetky americké firmy s viac než sto zamestnancami.

„Nejde o slobodu ani o osobnú voľbu, ale o ochranu seba a svojho okolia,“ odôvodnil nový plán prezident Biden.

Epidemiológ americkej vlády Anthony Fauci však v nedeľu pre americkú CNN uviedol, že bude potrebné vydať „oveľa oveľa viac nariadení“ nad rámec tých Bidenových. Ide podľa neho o jedno z mála efektívnych rozhodnutí, ako ľudí motivovať k očkovaniu. Ako príklad inštitúcií, kde by v budúcnosti mohlo byť očkovanie povinné, uviedol univerzity alebo firmy.

„Verím, že tým sa veci zmenia. Nemyslím si, že ľudia nebudú chcieť ísť do práce alebo do školy. Zaočkujú sa. Chceli by sme, aby sa očkovali dobrovoľne, ale ak to nefunguje, musíte mať pripravenú alternatívu,“ vysvetlil Fauci.

Zimbabwe: Zaočkujte sa pre tých, ktorým slúžite, odkazuje minister

Istá forma očkovacej povinnosti neobchádza ani južnú pologuľu. Africké Zimbabwe kúpilo od Číny 12 miliónov vakcín a prvou dávkou zatiaľ zaočkovalo 20 percent občanov. Tamojší minister spravodlivosti Ziyambi Ziyambi pred týždňom vyzval zamestnancov štátneho sektora na očkovanie.

„Nenútime vás očkovať, ale ak ste štátnym zamestnancom, dajte sa zaočkovať pre ochranu ostatných a ľudí, ktorým slúžite,“ povedal Ziyambi pre súkromnú rozhlasovú stanicu ZiFM Stereo.

„Ak si chcete užívať svoje práva, ktoré sú v ústave, môžete sa vzdať miesta,“ povedal. Zimbabwianska vláda zamestnáva viac ako 20-tisíc ľudí, pričom najväčší počet tvoria učitelia. Ziyambi povedal, že „príde čas, keď nebudeme chcieť žiadneho učiteľa, ktorý nie je zaočkovaný“.

Pre pandémiu a ohlasovanú reformu nemocníc odchádza pesonál

Slovensko zatiaľ plne zaočkovalo 42 percent populácie. Odborníkov znepokojuje takmer 370-tisíc ľudí nad 50 rokov, ktorí ešte injekciu nedostali.

Zaočkovanosť vekových skupín nad 50 rokov. Foto: Veda pomáha

Očkovaciu povinnosť pre profesie kritickej infraštruktúry chcel na Slovensku minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) uplatniť už niekoľkokrát. Nikdy k nej nedošlo, čo možno vnímať pozitívne. Slovenské zdravotníctvo si podľa odborníkov nemôže dovoliť ďalší odliv personálu.

Od začiatku januára tohto roka do 3. septembra odišlo zo systému zdravotníctva 772 sestier a pôrodných asistentiek. V krajinách Európskej únie je priemerný počet sestier na tisíc obyvateľov 8,4, na Slovensku je to 5,7.

Ak by sme chceli dosiahnuť porovnateľný priemerný počet sestier ako v Únii, potrebovali by sme ich 46-tisíc. Na Slovensku momentálne pracuje 31 309 zdravotných sestier. „Chýba teda viac ako 14-tisíc sestier,” uviedla Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Vekový priemer sestier na Slovensku je 47 rokov, pričom Komora registruje viac ako 5 290 sestier vo veku nad 60 rokov. Ide o sestry, ktoré už môžu využiť možnosť predčasných dôchodkov.

Slovenské nemocnice čelia tiež určitému odlivu lekárov pre ohlásenú reformu nemocníc z dielne ministerstva zdravotníctva. Tá má niektoré nemocnice transformovať na nižšiu komunitnú úroveň, ktorá by mala poskytovať najmä doliečovaniu starostlivosť. Tamojší špecialisti by v takom prípade prišli o prácu. Niektorí preto odchádzajú do susedných štátov, ktoré zdravotníkom počas pandémie poskytli štedré odmeny a zvýšili im platy.

Ani učiteľov povinne očkovať nebudeme

Lepšie na tom nie sú ani školy. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v júni uviedol, že v niektorých regiónoch dlhodobo chýbajú učitelia matematiky, fyziky, chémie, jazykov a tiež telesnej výchovy. Školy aktuálne uverejňujú najvyššie počty pracovných inzerátov pre učiteľov. 

Vo väčšine škôl tiež chýbajú asistenti učiteľa, špeciálni pedagógovia a školskí psychológovia. Ani minister Gröhling preto netlačí na pílu a v auguste sa radšej venoval kampani Za otvorené školy. V rámci nej so svojím tímom navštevoval županov, primátorov a starostov v jednotlivých regiónoch a odporúčal, aby sa tamojší obyvatelia zaočkovali.

Aj politické strany sú proti povinnému očkovaniu

Na očkovaciu povinnosť chýba politická vôľa vo vládnej koalícii. Proti vystupuje strana Sme rodina pod vedením Borisa Kollára. Predseda parlamentu dlhodobo odmieta to, čo nazýva „delením na očkovaných a neočkovaných“ a lobuje za to, aby mali nezaočkovaní testy zadarmo.

Rezervovanejšie sa k tejto téme dlhodobo stavia aj strana Za ľudí. Predsedníčka Veronika Remišová musí navyše po odchode väčšiny poslancov a ich následnom prestupe do strany SaS riešiť iné otázky.

Opozičné strany Smer-SD, ĽSNS a jej odídenci, ktorí založili stranu Republika, sa stavajú proti očkovaniu. Z augustového prieskumu agentúry AKO vyplynulo, že tieto strany majú najmenší podiel zaočkovaných voličov. Ich stratégia sa preto v dohľadnom čase asi nezmení.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok