Dieťa nezaočkovanej matky zomrelo, lekárka ho odmietla prijať. Kedy je zdravotník povinný ošetriť vás?

Viaceré zdravotnícke zariadenia pýtajú od pacientov potvrdenie o bezpríznakovosti. Tých, čo ho nemajú, nemusia ošetriť. Výnimkou je neodkladná zdravotná starostlivosť.

Koronavírus v Bosne Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Delta vlnu na Slovensku charakterizuje stúpajúci počet hospitalizácií a klesajúci počet zdravotníckeho personálu. V dôchodkovom veku, teda 65 a viac rokov, je dnes už takmer tretina všeobecných lekárov na Slovensku.

Počas pandémie mnoho lekárov nad 65 rokov prestalo ambulovať, lebo boli rizikovou skupinou. Ľudia v regiónoch, kde je počet praktikov najnižší, sa ocitli bez možnosti fyzicky navštíviť svojho lekára.  

Ústavné zdravotnícke zariadenia sa zas stali centrom prenosu infekcie medzi pacientami.

Aby sa to v tretej vlne neopakovalo, ministerstvo zdravotníctva vydalo pre nemocnice a ambulancie usmernenie. Je účinné od 8. septembra a umožňuje lekárom vypýtať si pred vyšetrením od neočkovaných pacientov negatívny test na koronavírus. Test môžu požadovať aj od plne zaočkovaných, ak boli v úzkom kontakte s pozitívnym, vrátili sa z rizikovej krajiny alebo majú klinické príznaky ochorenia COVID-19.

Odmietla ho ošetriť, na ďalší deň zomrel

V nedeľu Markíza informovala o prípade, keď lekárka na východe Slovenska odmietla poskytnúť zdravotnú starostlivosť štvorročnému chlapcovi, lebo jeho matka nebola zaočkovaná.

Chlapec sa dlhodobo liečil na astmu. Na ďalší deň dostal záchvat a zomrel. Spomínaná lekárka je v dôchodkovom veku a trpí onkologickým ochorením. Náhradu by za ňu obec hľadala ťažko. Prípad je komplikovaný, zaoberá sa ním polícia.

Slovenských pacientov zaujíma, či môže ísť o precedens. Hrozí, že vám lekár odmietne poskytnúť zdravotnú starostlivosť, ak nemáte potvrdenie o bezpríznakovosti?

Právo pacienta verzus právo lekára

Právnička Slavomíra Henčeková vysvetľuje, že usmernenie nenahrádza zákon. Jeho účelom je zákon v konkrétnej veci „dovykladať“, a tým usmerniť adresátov. Nemožno teda len na základe usmernenia opomenúť to, čo je v zákone.

Zákon o zdravotnej starostlivosti stanovuje každému človeku právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Ďalej sa v ňom uvádza, že „každý je povinný poskytnúť alebo sprostredkovať nevyhnutnú pomoc každej osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí známky závažnej poruchy zdravia, ak tým závažným spôsobom neohrozí svoj život alebo zdravie“.

Podobnú povinnosť má každý zdravotnícky pracovník podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Ak ide o život, ľudia zrejme na potvrdenia nemyslia a každá sekunda je vzácna. Nemalo by sa preto stať, že pacientovi bez očkovania, testu či potvrdenia o prekonaní COVID-19 lekár odmietne poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Teda takú, bez poskytnutia ktorej hrozí vážna ujma na zdraví či dokonca je ohrozený život ako taký.

Zdravotník sprevádza muža, ktorý má príznaky COVID-19, do nemocnice Kommunarka na predmestí Moskvy. Foto: TASR/AP

„Vždy sa však musíme pozrieť na to, že právo na ochranu života má každý, a teda aj ošetrujúci lekár. Je nevyhnutné nájsť také riešenie, aby bola aj poskytnutá zdravotná starostlivosť, aj chránený lekár pred infekciou. Jedným z takýchto riešení je možnosť lekárov vyžadovať test, potvrdenie o očkovaní či o prekonaní COVID-19. Ani v tomto prípade ale nemôžeme ísť do extrému a nechať niekoho, poviem to na rovinu, umrieť, lebo sa žiadnym z nich nevie preukázať,“ myslí si Henčeková.

Dodáva, že ak sa preukáže príčinná súvislosť, môže mať taký prípad aj trestnoprávne dôsledky.

Plánovaná zdravotná starostlivosť je z iného súdka

Ak nejde o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, pravidlá sú prísnejšie. V prípade plánovanej hospitalizácie sa plne zaočkovaní aj nezaočkovaní musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Rovnaké pravidlá zrejme platia pri objednaní sa na vyšetrenie k ambulantnému špecialistovi. Pacienti majú vtedy dostatok času na to, aby si test spravili.

„Ak ide niekto k svojmu všeobecnému lekárovi na preventívnu prehliadku a odmietne si dať rúško či sa preukázať platným covid preukazom, má podľa môjho názoru lekár právo odmietnuť preventívnu prehliadku vykonať. Preváži totiž ochrana zdravia lekára, jeho pacientov a ďalších ľudí, ktorých by mohol nakaziť, ak by sa nakazil od pacienta,“ domnieva sa právnička.

Ministerstvo chce testovať zadarmo

Ministerstvo zdravotníctva chce, aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v utorkovej relácii Na telo plus pripustil, že antigénové testy by mohli byť zadarmo.

„Táto vec sa rieši. Myslím si, že prístup k zdravotnej starostlivosti by mal mať každý. Teraz riešime s nemocnicami, či je technicky možné, aby si zriadili vnútri nemocnice odberné miesto pre potreby nemocnice, aby si nemuseli ľudia robiť testy za päť eur,“ povedal Lengvarský.

Zatiaľ nie je isté, či ministerstvo poskytne zadarmo antigénové testy aj ambulanciám.

Advokáti s pozastavenou činnosťou chcú zbohatnúť

Skupina ľudí odmietajúcich očkovanie a protipandemické opatrenia medzičasom našla dieru na trhu. Advokáti z antivaxerského prostredia ľudí nabádajú, aby podali trestné oznámenie na lekárov, ktorí ich odmietnu vyšetriť bez testu a rúška. Niektorí to robia bezplatne, iní skúšajú ľudskú naivitu.

Bývalá advokátka Adriana Krajníková sa počas pandémie zviditeľnila tým, že klientov nabádala, aby nedodržiavali protiepidemické opatrenia. Slovenská advokátska komora (SAK) jej v januári pozastavila činnosť, lebo „závažne znižovala dôstojnosť advokátskeho stavu“. Ani to Krajníkovú neodradilo a vzor trestného oznámenia na lekárov ponúka až za 50 eur.

Poskytovať právne služby, kam patrí aj spisovanie trestných oznámení, smú len advokáti. Ak tak činí niekto iný, môže sa podľa právničky dopúšťať až trestného činu neoprávneného podnikania.

S trestnými oznámeniami radšej opatrne

Advokáti by mali klienta poučiť o tom, akú šancu na úspech má trestné oznámenie.

„Ak klienta poučí a ten na podaní trvá, je to v poriadku. Rozhodne by však nemal klientov nabádať, a už vôbec nie verejne, čím si de facto robí reklamu, aby takéto trestné oznámenia podávali bez akéhokoľvek poučenia a bez znalosti jednotlivého prípadu,“ vysvetľuje Henčeková.

Advokáti vo vzore trestného oznámenia argumentujú článkom 40 Ústavy SR, podľa ktorého má „každý právo na ochranu zdravia“. Ako sme spomínali vyššie – platí to aj pre lekára a ďalších pacientov, ktorých by mohol človek bez rúška a testu nakaziť.

Navyše, trestné činy sa uvádzajú v trestnom zákone, nie v ústave.

„Ak sa niekto oháňa trestným oznámením, v prvom rade musí argumentovať tým, že boli naplnené znaky skutkovej podstaty niektorého z trestných činov uvedených v trestnom zákone. Pokiaľ nejde o prípad odmietnutia poskytnutia pomoci tomu, kto je v nebezpečenstve smrti či javí príznaky vážnej ujmy na zdraví alebo nedôjde k usmrteniu z nedbanlivosti, nemá samotné odmietnutie poskytnutia zdravotnej starostlivosti tomu, kto si odmietol dať rúško či preukázať sa platným covid preukazom, trestnoprávny základ a trestné oznámenia by tak mali byť odmietnuté,“ hovorí Henčeková.

Právnička dodáva, že ak niekto lekára lživo obviní v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, sám sa môže dopustiť trestného činu krivého obvinenia.