Aké budú letné prázdniny? Európou sa šíria subvarianty omikronu

Napriek teplému počasiu čelia európske štáty novej vlne koronvírusu. Zdá sa, že nové subvarianty infikujú aj tých, čo prekonali predchádzajúce formy omikronu a iné varianty. Úmrtia a hospitalizácie však rapídne nestúpajú, a tak prísne obmedzenia nie sú v hre.

Horúèavy v Británii Ilustračné foto: TASR/AP

Blížia sa letné prázdniny a s nimi očakávaný prudký nárast cestovného ruchu. Počet úmrtí na covid klesol globálne o 90 percent v porovnaní s ich januárovým maximom a štáty uvoľňujú opatrenia. Hoci je pandémia COVID-19 v úzadí našej pozornosti, generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval tento týždeň vlády na celom svete, aby nenadobúdali dojem, že pandémia sa skončila.

Šéf zdravotníckej organizácie OSN upozornil, že riziká objavenia sa nových nebezpečných variantov SARS-CoV-2 zostávajú reálne. Ghebreyesus konštatoval, že WHO je veľmi znepokojená nedostatočným testovaním na covid. Pre nízku mieru testovania a sekvenovania vraj „nevnímame vývoj vírusu“.

Šéf WHO tlmočil i obavy, že ponaučenie z pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 vyprchá a „cyklus paniky a opomenutí sa bude opakovať“.

Ministri zdravotníctva vyzývajú na nosenie rúšok

Vývoj na starom kontinente skutočne naznačuje, že na jeseň môžeme čeliť ďalšej zdravotníckej kríze. Viaceré európske štáty zaznamenávajú najvyšší denný počet prípadov za posledné mesiace. Čiastočne sa tak deje v dôsledku nákazlivejších subvariantov omikronu BA.4 a BA.5.

Nová vlna sa začala v máji v Portugalsku, začiatkom júna už dosiahla takmer 30-tisíc prípadov denne, ale odvtedy ustupuje. Keďže má štát pri Atlantiku vysokú zaočkovanosť aj preočkovanosť, úroveň úmrtí a hospitalizácií bola v tejto vlne podobná tej z prvej vlny omikronu.

Vo zvyšku Európy začína hladina covidu ešte len stúpať.

Napríklad na Apeninskom polostrove zaznamenali v utorok viac ako 62 700 prípadov nákazy, čo je takmer dvojnásobok oproti predchádzajúcemu týždňu. Taliansky národný inštitút zdravia ISS uviedol, že miera prenosu opäť stúpla na úroveň epidémie. Talianska vláda preto minulý týždeň predĺžila povinnosť nosiť respirátory FFP2 vo verejnej doprave do 30. septembra. Profesor Walter Ricciardi, bývalý prezident ISS inštitútu, pre Adnkronos povedal, že vláda zrejme uvoľnila obmedzenia príliš rýchlo. „Je to naše tretie leto (pandémie) a stále sme sa nepoučili,“ povedal Ricciardi.

Turista sa ochladzuje vodou z fontány pri Španielskych schodoch v Ríme počas horúčav v piatok 17. júna 2022. Foto: TASR/AP

Počet prípadov v Holandsku rastie už tretí týždeň po sebe, lebo dominantným kmeňom sa stal infekčnejší BA.5. Dve najväčšie holandské zamestnávateľské organizácie vyzvali v pondelok ľudí, aby sa vrátili k dodržiavaniu základných hygienických opatrení týkajúcich sa koronavírusu, lebo nová vlna sa zdá byť bezprostredná. Minister zdravotníctva Ernst Kuipers zasa varoval, že existuje „veľmi reálne“ riziko, že sa túto jeseň nakazia milióny ľudí.

Nemecko hlásilo v utorok viac ako 122-tisíc infikovaných. Spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach na Twitteri napísal, že rizikové skupiny by mali dostať štvrtú injekciu a naznačil, že v uzavretých priestoroch by sa mali opäť používať rúška.

Francúzsko zaznamenalo v utorok viac ako 95-tisíc prípadov, čo je najvyšší denný počet od konca apríla a predstavuje takmer polovičný nárast len za týždeň. Celkový počet nakazených je však stále sedemkrát nižší ako rekord (366 179 infikovaných) na začiatku roka. Hospitalizácie tam vzrástli za týždeň o 27 percent a na jednotke intenzívnej starostlivosti pribudlo o 17 percent viac pacientov. Šéf francúzskej rady pre stratégiu očkovania Alain Fischer uviedol, že občania by mali opäť nosiť rúška vo verejnej doprave a v preplnených priestoroch.

Rakúsko zaznamenalo túto stredu takmer jedenásťtisíc nakazených prvýkrát od apríla. Minister zdravotníctva Johannes Rauch však skonštatoval, že v blízkej budúcnosti by sa nemali prijímať žiadne nové opatrenia, „pretože v nemocniciach nevidíme žiadne dramatické zmeny“. Rakúsko tiež začiatkom júla zruší povinné očkovanie proti covidu. Rauch dodal, že je čas dostať sa do režimu „žiť s vírusom“. Za posledné dva roky sa v Rakúsku zvýšil počet duševných chorôb a samovrážd, takže zdravie by sa podľa neho „nemalo definovať len ako absencia covidu“.

Vo Veľkej Británii sedemnásobne vzrástli opätovné infekcie omikronom, informuje tamojší Úrad pre národnú štatistiku (ONS). Covid bol v máji za Lamanšským prielivom na šiestej priečke najčastejších príčin smrti a predstavuje 3,3 percenta všetkých úmrtí v Anglicku a Walese.

Zrušené opatrenia, letné festivaly či vojna na Ukrajine

Takýto výrazný nárast infikovaných sa v tomto ročnom období na starom kontinente neočakával. Že sa európska letná vlnu covidu šíri aj napriek teplejšiemu počasiu, možno podľa odborníkov vysvetliť viacerými faktormi.

Jedným z nich je klesajúca imunita, pretože ochrana z prekonania infekcie alebo vakcíny sa časom znižuje. Druhým sú nové subvarianty omikronu BA.4 a BA.5, ktoré sú nákazlivejšie a lepšie unikajú imunite. Súčasne sa uvoľnili protipandemické opatrenia na pracoviskách a vo verejnej doprave a povolili sa hromadné podujatia. Najmä na letných festivaloch a koncertoch sa stretávajú tisíce ľudí, ktorí sa nepreočkovali. Čiastočne k šíreniu infekcie prispela aj vojna na Ukrajine a veľký prílev utečencov zo slabo zaočkovaného štátu.

Christian Althaus, výpočtový epidemiológ na univerzite v Berne, sa domnieva, že nárast BA.4 a BA.5 pramení zo schopnosti týchto subvariantov infikovať ľudí, ktorí prekonali predchádzajúce mutácie omikronu a iné varianty. Krajiny majú pravdepodobne odlišné imunitné profily, pretože ich história vĺn COVID-19 a miera očkovania sa líšia, dodáva Althaus. V dôsledku toho má byť veľkosť vĺn BA.4 a BA.5 všade iná. „V niektorých krajinách to môže byť päť a v iných 30 percent. Všetko závisí od ich imunitného profilu,“ myslí si epidemiológ.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) minulý týždeň informovalo, že nové varianty nie sú nebezpečnejšie, ale môžu viesť k zvýšeniu počtu hospitalizácií a úmrtí.

V hre sú viaceré scenáre, covidpasy sa zrejme predĺžia o rok

Očakáva sa, že pre vysokú mobilitu v nadchádzajúcej letnej sezóne sa v Európe nepodarí spomaliť cirkuláciu nových subvariantov koronavírusu. Napriek tomu nie sú v hre tvrdé obmedzenia či lockdowny.

„Bez presvedčivých argumentov by bolo ťažké znovu nariadiť tieto minulé opatrenia. Samozrejme, ak sa objaví vysoko prenosný a virulentný kmeň, potom sa nebude toľko diskutovať o nariadení prísnych opatrení. Vzhľadom na existujúce napätie však vlády nevidia dôvody na to, aby pokračovali v zavádzaní väčšiny predchádzajúcich opatrení, aj keď sa v nedávnej minulosti ukázali ako užitočné,“ hodnotí Antoine Flahault, riaditeľ Inštitútu globálneho zdravia na Ženevskej univerzite.

Nikto nevie, ako sa bude vyvíjať koronavírus. Podľa scenárov z vedeckého časopisu Nature môžu vzniknúť nové subvarianty omikronu aj úplne nový variant. Epidemiologické štúdie naznačujú, že vlny COVID-19 sú čoraz miernejšie. Časť vedcov však upozorňuje, že vírusy sa nemusia nevyhnutne vyvíjať smerom k menej smrteľným.

Poslanci Európskeho parlamentu nenechávajú nič na náhodu a vo štvrtok schválili predĺženie covidpasov o ďalší rok. Súčasné pravidlá, ktorých platnosť sa mala skončiť na budúci týždeň, majú po novom platiť až do 30. júna 2023. Predĺženie platnosti covidpasov musí ešte schváliť aj Rada ministrov EÚ.

Európska komisia posúdi vplyv covidpasov na voľný pohyb osôb a základné práva do konca roka 2022 a môže navrhnúť jeho zrušenie, ak to situácia v oblasti verejného zdravia umožní, a to na základe najnovších vedeckých odporúčaní ECDC a Výboru pre zdravotnú bezpečnosť.

Subvarianty už u nás tvoria takmer tretinu vzoriek

Počet pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 sa v júni mierne zvýšil aj na Slovensku.

„Nárast pozorujeme v plných ambulanciách a v teréne už od mája. Keďže sa testy nepreplácajú s výnimkou indikácie všeobecným lekárom, tak sa testuje dvadsaťkrát menej,“ opisuje pre Štandard infektológ Vladimír Krčméry.

Subvariant BA.4 tvoril v júni na Slovensku 6,5 percenta a subvariant BA.5 19,6 percenta zo všetkých osekvenovaných pozitívnych vzoriek. Napriek tomu Krčméry konštatuje, že cestovanie je zatiaľ bezpečné a v rámci európskych štátov môžeme podľa neho pri najhoršom vývoji očakávať len sprísnenie pravidiel pri vstupe a tranzite.

Na snímke termálne kúpalisko Laura v Rajeckých Tepliciach 20. júna 2022. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Úrad verejného zdravotníctva v stredu varoval, že riziko objavenia sa nových variantov je stále reálne a najväčší nárast prípadov očakáva koncom leta a na jeseň. Práve vtedy chce pandemická komisia začať novú očkovaciu sezónu. „Ak by sa počty chorých zvyšovali tak, že začnú pribúdať ťažké stavy a úmrtia, sme pripravení začať hneď, zatiaľ doteraz registrovanými vakcínami, ktoré stále chránia proti ťažkému priebehu a smrti, až do času, keď budú cez spoločný nákup EÚ k dispozícii ďalšie dve vylepšené vakcíny,“ hovorí Krčméry.

Ministerstvo zdravotníctva Denníku N potvrdilo, že pracuje na zabezpečení nových vakcín, ktoré sú prispôsobené na variant omikron. K dispozícii by mali byť v septembri.      


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok