Na mieste Sulíka by sa hanbil ako pes. Naď ukázal dokument s požiadavkou na Black Hawk pre Geissovcov

AKTUALIZOVANÉ Vrtuľník Black Hawk slovenskej armády pre nemeckú milionársku rodinu Geissovcov bol počas ich návštevy Slovenska skutočne v hre. Vyplýva to z oficiálnej komunikácie medzi štátnou agentúrou Slovakia Travel a ministerstvom obrany, ktorú zverejnil jeho šéf Jaroslav Naď. Naď o dokument s touto požiadavkou opiera aj svoje samostatné utorkové tvrdenie, podľa ktorého minister hospodárstva Richard Sulík blokoval dodanie systému S-300 Ukrajine práve výmenou za poskytnutie vojenskej helikoptéry.

78. rokovanie vlády SR Jaroslav Naď. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Kauza zobchodovania vojenského vrtuľníka Black Hawk pre milionársku rodinu Geissovcov za súhlas s darovaním systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, ktorá zhoršila vzťahy medzi ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), po niekoľkých hodinách opäť ožíva.

Postaral sa o to Naď, ktorý na Facebooku zverejnil rozsiahly status s podrobnosťami o svojej verzii príbehu a podoprel ju listinným dôkazom. Ide o oficiálnu komunikáciu medzi štátnou turistickou agentúrou Slovakia Travel a jeho rezortom.

V stručnom dokumente sa nachádza požiadavka na poskytnutie spomenutého vojenského vrtuľníka na prelet trasou Horná Nitra – Liptovský Mikuláš – Nízke Tatry. „Využitie vrtuľníka bude v súvislosti s akciou, ktorá má priamu väzbu na podporu cestovného ruchu v zahraničí a je naplánovaná dňa 12. 5. 2022,“ píše riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika Naďovi. Hoci akcia nie je pomenovaná, dátumovo sa zhoduje s návštevou Geissovcov a ich itinerárom.

„List s požiadavkou prišiel od Slovakia Travel aj oficiálne (priložený), pričom, ako vidíte, nejde o žiadne ‚zisťovanie možností‘ či ako to Sulík nazval pred médiami. Išlo o presnú požiadavku, ktorá bola naplánovaná a odkonzultovaná vopred a ten list už bol len ‚pro forma‘, aby sme na základe toho mohli konať,“ dodáva k dokumentu minister obrany.

Richard Sulík a Geissovci v NR SR. Foto: reprofoto Plus 7 Dní

Od Mikulca mal chcieť nielen vrtuľník, ale aj štátnu ochranku

Ďalej skonštatoval, že Sulík žiadal helikoptéru nielen od neho, ale aj od ministra vnútra Romana Mikulca zastupujúceho rovnakú stranu OĽaNO. Šéf koaličnej SaS mal od Mikulca tiež pre Geissovcov pýtať štátnu ochranku. Podľa Naďa Mikulec obe tieto veci zamietol. Hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová pre Štandard potvrdila, že minister vnútra bol telefonicky kontaktovaný so žiadosťou o podporu v oblasti prepravy uvedených osôb. Ďalšie podrobnosti ale neuviedla.

„To akože všetci klameme, pán Sulík? Alebo sme všetci ‚od kosti zákerní a nebezpeční ľudia‘? Veru je to tak, že až keď Richard Sulík zistil, že vrtuľníky sme odmietli dať (obrana aj vnútro), vybavil na akciu súkromný vrtuľník. Od J&T. Toto je celá pravda. Pokiaľ sme sa ‚nedohodli‘, že dám vrtuľník na Geissenovcov, dovtedy ‚nebola cesta‘ na licenciu. Keď bol vrtuľník dohodnutý, cesta sa našla… Absurd? Áno. A je mi ľúto, že som ho vtedy priamo s tým neposlal kadeľahšie. Išlo mi však o vec. Mea culpa,“ pokračuje Naď.

Minister obrany v úvode príspevku na sociálnej sieti zopakoval, že početné rokovania o presune systému S-300 boli zložité a prebiehali súbežne na národnej aj medzinárodnej úrovni. Keď boli skončené, Sulík mal proces odovzdania S-300 na koaličnej rade blokovať z viacerých dôvodov. Naď hovorí o jeho túžbe nezaťahovať Slovensko do konfliktu, obave z plynovej krízy či o výhovorkách na právnu situáciu [vývozné licencie vydáva Ministerstvo hospodárstva SR, teda Sulíkov rezort, pozn. red.].

„Konzultoval som situáciu aj s Ivanom Korčokom a ten vo veci pomáhal, rovnako ako aj Martin Klus. Všetci ostatní koaliční lídri a ľudia, ktorí do toho mali čo povedať, boli za. Všetci. Aj vnútri SaS bola k tomu diskusia, na základe ktorej prišla v dobrej viere (naozaj) pomôcť ministerka Kolíková a nakoniec sa ‚našla cesta‘ a licencia už problémom nebola. Následne som teda dostal konečne ‚zelenú‘ a materiál som predložil na vládu, kde bol konsenzuálne schválený a systém S-300 mohol odísť na Ukrajinu chrániť ľudí. Richard Sulík na vláde nezabudol dodať, že ‚on z toho teda nadšený nie je‘,“ uviedol Naď.

Roman Mikulec. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Naď: Nevravel som to skôr, bolo mi trápne aj za neho

V závere statusu doplnil, že kauzu na verejnosť skôr nevyťahoval z toho dôvodu, lebo mu vraj bolo trápne aj za Sulíka a dôležité rozhodnutie darovať S-300 nášmu východnému susedovi údajne nechcel pošpiniť diskusiou, ktorá je „smutnou exkurziou do geopolitického sveta“ tohto politika.

„Toto je všetko, presne takto sa to udialo a je na to veľa svedkov a tiež písomný doklad, ktorý som priložil. To, že sa to Richardovi Sulíkovi nepáči, tomu rozumiem. Aj ja by som sa na jeho mieste hanbil ako pes. Nechápem, prečo namiesto priznania si chyby sa uchyľuje k mojim urážkam a dokonca k výrokom, že ‚som nebezpečný, lebo mám v zodpovednosti Vojenské spravodajstvo‘. Byť na jeho mieste, tak o Vojenskom spravodajstve pomlčím,“ uzavrel.

Pripomeňme, že Naď o tomto pozadí darovania kľúčovej výzbroje prvýkrát informoval v utorok večer v diskusii novinára denníka Postoj Mareka Vagoviča. Naďovými diskusnými partnermi v relácii boli líder mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Práve Bittó Cigániková Naďovu verziu spochybnila, no viac ju nekomentovala.

Sulík: Sú to nebezpečné kroky a odporné lži

Pripomeňme, že Sulík sa voči Naďovým slovám v stredu ohradil a označil ich za klamstvá. „K žiadnemu blokovaniu z mojej strany neprišlo, pomoc Ukrajine prešla na zasadnutí vlády jednohlasne. Vývoznú licenciu na S-300 som nechal vystaviť obratom, keďže to má na starosti ministerstvo hospodárstva,“ uviedol Sulík.

O tom, že Naď klame, má svedčiť aj fakt, že Geissovci, ktorí na Slovensku natáčali seriál, neleteli vojenským vrtuľníkom, ale súkromným, ktorý bol poskytnutý televíziou JOJ. Agentúra Slovakia Travel vraj síce preverovala možnosť zapožičania vrtuľníka a z ministerstva obrany dostali kladnú odpoveď, avšak napokon od tohto zámeru upustili.

„Od človeka, ktorý má pod sebou Vojenské spravodajstvo, považujem takéto kroky za nebezpečné a mimoriadne zákerné. Rozumiem, že pre neho je to politický boj, ale všetko musí mať svoje hranice. Šírenie odporných lží je pre mňa ďaleko za týmito hranicami,“ doplnil vtedy predseda SaS.

Richard Sulík vo štvrtok skonštatoval, že verí, že predstavitelia OĽaNO sa prestanú uchyľovať k praktikám Smeru. „Vyzývam ministra obrany Jaroslava Naďa, aby sa namiesto vymýšľania pomsty Sulíkovi povenoval radšej svojmu predsedovi, na ktorom stojí spolupráca tejto vlády s fašistami,“ uzavrel Sulík.

Za predpokladu pravosti dokumentu z uvedeného vyplýva, že požiadavka na zabezpečenie armádneho stroja pre excentrickú nemeckú rodinu existovala a Sulík sa k jej autorstvu priznal, no nesprávne uvádzal, že šlo iba o akýsi prieskum možností. Otázne teda ostáva predovšetkým to, či ňou odchádzajúci minister podmieňoval svoj súhlas s darovaním stámiliónovej výzbroje Ukrajincom na koaličných radách, čo bude Štandard od jej účastníkov ďalej zisťovať.

Na snímke generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika počas tlačovej konferencie na tému: Slovensko na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 v Bratislave 6. septembra 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Matovič našiel problém v novinároch

Na spor medzi obomi ministrami dnes opäť reagoval aj expremiér Igor Matovič. Situáciu využil na kritiku novinárov Denníka N a kritiku mnohých žurnalistov vo všeobecnosti, ktorí majú o Sulíkovom správaní úmyselne mlčať s cieľom, aby pomohli pri tvorbe budúcej koalície zloženej z SaS, PS a Hlas-SD.

„Predstavte si, že by som dva týždne blokoval odovzdanie S-300 pre Ukrajinu tým, že by som za môj súhlas žiadal armádny vrtuľník Black Hawk pre Geissenovcov od ministra obrany a štátnu ochranku s limuzínou od ministra vnútra. Myslíte, že by som ešte žil? Za dva dni by ma Denník N(enávisť) a spol. ukrižovali zaživa, ale keďže ministra obrany vydieral kamko Riško, všetko je v najväčšom poriadočku,“ napísal na sociálnej sieti Matovič.

Aký bol kontext

Systém S-300 sme darovali brániacemu sa štátu začiatkom apríla. K dodaniu kľúčovej výzbroje prišlo v čase, keď sa predseda vlády Eduard Heger nachádzal v Kyjeve. Spojenecké krajiny v reakcii na tento krok na Slovensku dislokovali príbuzný systém americkej výroby Patriot.

Rodina nemeckých milionárov Geissovcov (často nesprávne nazývaná Geissenovci) navštívila našu krajinu na začiatku mája. Veľkú pozornosť jej venoval práve Sulík, vďaka čomu sa Geissovci dostali okrem iného aj za rokovací pult Národnej rady SR. Politik rozhodnutie pozvať výstrednú rodinu ospravedlňoval obrovským promo pre Slovensko, čo Štandard v samostatnom článku spochybnil.

S otázkou o pravosti Naďom zverejneného dokumentu sme oslovili agentúru Slovakia Travel. Rovnako nás zaujímalo, či môže jej riaditeľ potvrdiť dohady, podľa ktorých Sulík zvláštnou požiadavkou podmieňoval svoj súhlas s odovzdaním systému S-300. Článok budeme aktualizovať.