Lengvarského reforma: Najvyššiu kvalitu budú poskytovať bratislavské nemocnice

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v piatok základnú kostru novej nemocničnej siete. V najnižšej úrovni bude vyše štyridsať nemocníc. Najširšie spektrum výkonov poskytnú pacientom v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Na snímke tabuľa s nápisom Urgentný príjem pre oddelenia chirurgie a úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove. Foto: František Iván/TASR Na snímke tabuľa s nápisom Urgentný príjem pre oddelenia chirurgie a úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove. Ilustračná snímka. Foto: František Iván/TASR

Rezort zdravotníctva zverejnil rozdelenie nemocníc do piatich skupín podľa diagnóz a výkonov, ktoré v nich budú lekári vykonávať. Piata úroveň je najvyššia a prvá najnižšia. Prvé zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v roku 2024.

Každý pacient by mal po novom vedieť, kde nájde potrebnú starostlivosť, čo urýchli jeho cestu zdravotníckym systémom. Na novú sieť nemocníc a nákup ich technického vybavenia sa vyhradila takmer jedna miliarda eur z Plánu obnovy.

Koncoročný zoznam nemocníc je len prvou fázou. Vyhodnotili sa len povinné medicínske programy od druhej úrovne nemocníc. V roku 2023 sa budú kategorizovať ďalšie programy.

„Inými slovami, ak konkrétne oddelenie v nemocnici nie je zaradené pod povinný medicínsky program, prvá fáza kategorizácie sa tohto oddelenia netýka,“ vysvetlil dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Podotkol, že prvá fáza sa rovnako netýka špecializovaných zariadení.

Výsledky druhej fázy kategorizácie nemocníc ministerstvo zverejní v prvom štvrťroku 2023. Od roku 2024 kategorizáciu prevezme komisia pre tvorbu siete, ktorá bude zložená zo zástupcov všetkých relevantných subjektov.

Najkomplexnejšia zdravotná starostlivosť bude v Bratislave

V piatej úrovni bude jedna nemocnica, v štvrtej tri, v tretej deväť, až 33 nemocníc bude druhej úrovne a 42 nemocníc prvej úrovne. Ak nemocnicu teraz zaradili do určitého typu, neznamená to, že tam ostane navždy. Raz za určité obdobie bude môcť každá nemocnica požiadať o prehodnotenie zaradenia do jednotlivého typu. Nie je vylúčené, že z nemocnice prvého typu sa stane nemocnica druhého typu a naopak.

Nemocnicou piatej (najvyššej) úrovne sa podľa súčasných tabuliek stala Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) spolu s partnerskými nemocnicami. „Okrem komplexnej starostlivosti z ostatných úrovní sa zameria aj na výkony vysokošpecializovanej starostlivosti s veľmi zriedkavými výskytom. Ilustračným príkladom je transplantácia srdca,“ priblížil rezort.

Nemocnicami štvrtej úrovne sa stanú tie v Banskej Bystrici a Košiciach. „Zároveň, bude úlohy štvrtej úrovne plniť aj UNB,“ doplnil rezort. Dostupná bude do deväťdesiat minút a má poskytovať špecializovanú starostlivosť – napríklad vysoko komplexné výkony v neurochirurgii či kardiochirurgii.

Rozsah a hierarchia nemocníc podľa Optimalizácie siete nemocníc. Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

Do tretej úrovne podmienene zaradili najmä fakultné nemocnice. Konkrétne tie v Trnave, Nitre, Trenčíne, Žiline a Prešove. Výnimkou je Univerzitná nemocnica v Martine, o ktorej sa predpokladá, že po jej dostavaní z Plánu obnovy ju zaradia do štvrtej kategórie. Ľuďom by mali byť tieto zariadenia prístupné do hodiny. „Pacienti v nich nájdu komplexnú akútnu a plánovanú starostlivosť, od starostlivosti o akútne ťažké úrazy cez onkochirurgické zákroky až po intervenčnú liečbu,“ ozrejmilo ministerstvo.

Nosnú časť zdravotnej starostlivosti, viac ako 75 percent všetkých hospitalizácií, budú poskytovať nemocnice prvej a druhej úrovne, ktorých je viac ako 50. V regionálnych nemocniciach môžu lekári pacientom spraviť výmeny kĺbov či základné chirurgické zákroky. Mali by sa v nich zachovať aj gynekologicko-pôrodnícke oddelenia, lebo aj v niektorých častiach na periférii Slovenska (napríklad Bardejov či Horná Orava) je vysoká pôrodnosť.

Lekári nevnímajú reformu pozitívne

Ministerstvo zohľadňovalo pri zaraďovaní nemocníc do jednotlivých úrovní päticu podmienok: počet potenciálnych pacientov v rámci spádovej oblasti nemocnice, časovú dostupnosť zariadenia, plnenie minimálnych počtov úkonov, špeciálne personálne zabezpečenie a existenciu povinných programov.

Napriek tomu sa našlo niekoľko nemocníc, ktoré proti Lengvarského reforme protestovali. Poukazovali na to, že v príslušných okresoch je zlá cestná infraštruktúra a pacienti sa nedostanú k zdravotnej starostlivosti včas, ako to stanovuje zákon. Riaditelia tiež argumentovali, že niektoré akútne nemocnice majú širokú spádovú oblasť. Ak sa transformujú na komunitné, nemocnice na regionálnej úrovni vraj nedokážu prijať všetkých pacientov.

https://standard.sk/298855/oravcania-uspeli-nemocnica-v-trstenej-sa-nebude-transformovat-a-zachova-si-vsetky-oddelenia/

Komplikácie môžu podľa nich nastať aj pri výkonoch, ktoré majú jednotlivé typy nemocníc vykonávať. Príklad: komunitná úroveň by mala mať komplexnú ambulantnú špecializovanú starostlivosť, rehabilitačné a doliečovacie lôžka. Nebudú tam lekári ako neurológovia či chirurgovia. Vynárajú sa otázky, kto bude pracovať na urgente, ak tam nebude k dispozícii potrebný personál.

Naopak, niektoré nemocnice majú viac personálu v chirurgických odboroch. Ak by sa zmenili na komunitné, nebude sa mať kto postarať o pacientov na doliečovacích lôžkach.

Ani lekári nevnímajú reformu pozitívne. Upozorňujú, že do nemocnice najnižšej úrovne nebude chcieť ísť pracovať žiaden absolvent, a ak už sa raz niekto vyškolí v inom meste, pravdepodobne si tam založí aj rodinu a nebude sa chcieť sťahovať do iných častí Slovenska.

Podrobnosti o výhradách proti transformovaniu nemocnice v Liptovskom Mikuláši sa v Štandarde dočítate v pripravovanom rozhovore s primárom traumatologického oddelenia Mariánom Seleckým.