Strana Jablko neodstúpi z volieb. Demokrati budú mať päť percent, tvrdí Ďuriš Nicholsonová

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová v utorok skonštatovala, že viacerí ľudia vyzývajú členov strany Jablko, aby odstúpili pred voľbami. Skonštatovala, že pre stranu by to bolo najlepšie a "postavila by si na tom svoje vlastné PR", ale nehodlá sa tým riadiť.

Lucia Ïuriš Nicholsonová predsedníčka politickej strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: Pavol Zachar/TASR

„Bolo by to hodnotené ako unikátne a zapamätateľné gesto. Dnes ale nie je dôležité Jablko. Dnes je dôležité Slovensko. Preto z volieb neodstúpime. A tu sú tri dôvody. Po prvé, je jasné, že bez Demokratov nevznikne demokratická vláda. Sme denne v prvej línii kampane Demokratov. Vidíme ich úprimnú snahu, že ich mrzia chyby z minulosti a že ich chcú napraviť,“ poznamenala s dôvetkom, že ľudia ako Eduard Heger patria do slovenskej politiky.

Demokrati majú podľa jej slov obrovský potenciál, ktorý ešte zďaleka nebol vyčerpaný. „Sme presvedčení, že nakoniec prejdú cez päť percent a že hlasy ich voličov neprepadnú. Ďalšia vláda Smeru by bola katastrofou pre Slovensko a z európskeho pohľadu aj pre celý región V4. Veríme, že niektorí z nerozhodnutých voličov si túto hrozbu uvedomujú a že zabránia návratu Roberta Fica,“ povedala europoslankyňa.

Poslala tiež odkaz lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi, ktorý vyzýval Demokratov na odstúpenie z volieb. „Existuje iba jediný scenár proreformnej a demokratickej vlády bez zlodejov, korupčníkov a egomaniakov z Trnavy, a to je vláda zložená z PS, Demokratov a z SaS. Preto som presvedčená, že nerozhodnutí voliči napokon dajú šancu nielen Demokratom, ale aj slušným a kauzami nepoškvrneným politikom a političkám z SaS,“ povedala líderka Jablka.

O tom, že mimoparlamentní Demokrati idú do volieb spoločne so stranou europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej sa rozhodlo začiatkom júna. Ľudia zo strany Jablko dostali posledných päť miest na kandidátnej listine Demokratov.

Líderka Lucia Ďuriš Nicholsonová od vzniku strany tvrdila, že ich vinou neprepadne ani jeden hlas demokratického voliča v predčasných parlamentných voľbách. Sľubovala, že ak budú mať Demokrati v prieskumoch pod štyri percentá, kandidáti Jablka pred voľbami odstúpia.

V auguste potom uviedla, že začiatkom septembra sa na základe prieskumov definitívne rozhodnú, ako budú v kampani pokračovať. Hraničným mal byť dátum 15. septembra.

Začiatkom tohto mesiaca sa však nechala počuť, že kampaň sa ešte len rozbieha a nebolo by voči Demokratom fér, ak by Jablko stiahlo svojich kandidátov z predvolebného boja. Dátum definitívneho rozhodnutia preto odmietla zverejniť.

(est)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok