Juraj Šúst: Kresťanská kultúra bola v posledných rokoch na chvoste záujmu štátu

Kresťanská kultúra bola v posledných rokoch na chvoste záujmu štátu, mieni Juraj Šúst. V stredu vláda schválila dotáciu vo výške 250-tisíc eur pre podujatia v rámci Roka kresťanskej kultúry, čo predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa vníma ako "prejav dobrej vôle a prvý krok k hľadaniu spravodlivejšieho modelu".

Juraj Šúst. Foto: Matúš Zajac Juraj Šúst. Foto: Matúš Zajac

„Ako jeden z najdôležitejších pilierov slovenskej a európskej identity a kultúrnosti si kresťanská kultúra určite podporu zaslúži. A to v každom volebnom období,“ vyjadril sa Šúst pre Štandard.

Zdôraznil, že „niektoré novodobé smery, ktoré popierajú ľudskú prirodzenosť a kresťanský pohľad na človeka, sú štedro dotované z verejných zdrojov“. V kontraste s tým kresťanská kultúra „kultivuje hodnoty, ktoré vedú k tomu najdôležitejšiemu: k láske k Bohu, k spravodlivej spoločnosti a k podpore rodinných hodnôt“.

„Projekty boli vyberané a vyhodnocované organizátormi (Konferenciou biskupov Slovenska a Ekumenickou radou cirkví) a vážime si, že aj naše aktivity boli vybrané ako hodné podpory,“ dodal Šúst.

Podľa návrhu schváleného vládou dostane festival Bratislavské Hanusove dni príspevok vo výške 12-tisíc eur a časopis Verbum si prilepší o 5-tisíc eur. Obe aktivity vychádzajú zo Spoločenstva Ladislava Hanusa.