Gitaru Johna Lennona vydražili v New Yorku za 2,9 milióna dolárov

Gitaru Johna Lennona vydražili v New Yorku za 2,9 milióna dolárov, čím sa stala najdrahším hudobným nástrojom skupiny Beatles, aký sa kedy predal na aukcii.

Akustickú 12-strunovú gitaru nemeckej značky Framus, typ Hootenanny, ktorá bola použitá pri nahrávaní albumu Help! (1965), objavili v podkroví domu na britskom vidieku počas sťahovania.

Nástroj sa dostal do vlastníctva škótskeho gitaristu Gordona Wallera z popového dua Peter & Gordon, ktorý ho neskôr daroval manažérom svojej skupiny. Po desiatkach rokov ho noví majitelia dali do dražby za zhruba pol milióna dolárov.

„Táto gitara je nielen súčasťou hudobnej histórie, ale aj symbolom trvalého odkazu Johna Lennona. Dnešný bezprecedentný predaj je dôkazom nadčasovej príťažlivosti a úcty k hudbe The Beatles a Johnovi Lennonovi,“ uviedol David Goodman, riaditeľ aukčného domu Julien’s Auctions so sídlom v Kalifornii.

Predmetná gitara sa objavila aj v scéne rovnomenného filmu, keď skupina hrá pieseň „You‘ve Got to Hide Your Love Away“. Beatles ju použili aj pri nahrávaní skladieb „Help!“, „It‘s Only Love“, „I‘ve Just Seen a Face“ a „Girl“.

V piesni „Norwegian Wood (This Bird Has Flown)“ na ňu hral ďalší člen skupiny George Harrison.

(dpa, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac