USA varuje pred ruskými útokmi na ukrajinské ciele pred Dňom nezávislosti

Americké veľvyslanectvo v Kyjeve v stredu večer varovalo, že Rusko môže v nasledujúce dni zintenzívniť raketové útoky na celom území Ukrajiny. Obavy amerických diplomatov rastú najmä v súvislosti s blížiacim sa výročím vyhlásenia ukrajinskej nezávislosti od Sovietskeho zväzu. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters a televízií CNN a BBC.

„Veľvyslanectvo USA v Kyjeve predpokladá, že počas nasledujúcich dní a víkendu hrozí zvýšené riziko nočných aj denných útokov ruských dronov a rakiet na celom území Ukrajiny v súvislosti s Dňom nezávislosti Ukrajiny 24. augusta,“ uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.        

Na zvýšené riziko ruských útokov vo štvrtok upozornila aj Čína, ktorá svojich občanov na Ukrajine vyzvala na zvýšenú opatrnosť v nasledujúcich dňoch a vystríhala ich pred cestovaním po krajine.

V posledných dňoch Rusko masívne útočí na ukrajinské oblasti rôznymi typmi zbraní. Len 21. augusta sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zničiť 50 útočných dronov a jednu raketu v 14 oblastiach. Vzdušné sily oznámili, že Rusko v ten deň podniklo na Ukrajinu celkovo 72 vzdušných útokov, pripomína Ukrajinska pravda.

Pred dvoma rokmi Rusko 24. augusta podniklo raketový útok na vlakovú stanicu na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Pred rokom zasa ukrajinské sily uskutočnili menšiu symbolickú operáciu na okupovanom polostrove Krym, kde vztýčili ukrajinskú vlajku.        

Deň nezávislosti si navyše budú Ukrajinci pripomínať v čase, keď ich jednotky podnikajú protiofenzívu v Kurskej oblasti, v ktorej sa im podarilo obsadiť už desiatky obcí. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že ruské sily budú na ukrajinský útok „adekvátne reagovať“, pripomína Reuters.

(mas, tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac