Fico na oslavách SNP: Prekračujú sa všetky červené čiary, ktoré boli nastavené po vojne

Celoštátne oslavy 80. výročia SNP vyvrcholili vo štvrtok v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Súčasťou programu bol pietny akt kladenia vencov, príhovory hostí, slávnostná vojenská prísaha, vojenská prehliadka, galaprogram a ohňostroj.

Centrálne oslavy 80. výroèia SNP v Banskej Bystrici Robert Fico na centrálnych oslavách 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Foto: Martin Baumann/TASR

Týmto ozbrojeným povstaním sa Slovensko pridalo na stranu víťazných mocností. Martin Posch z Historického ústavu SAV však pripomína, že významov SNP je oveľa viacej. Na Povstanie sú dnes podľa prieskumu hrdé tri štvrtiny Slovákov.

SLEDOVALI SME ONLINE

22:15 Program osláv SNP po vojenskej prehliadke zakončil galaprogram a ohňostroj

Program osláv 80. výročia SNP pokračoval po skončení vojenskej prehliadky galaprogramom s hudobnými vystúpeniami. Program sprevádzaný vystúpeniami známych hudobných kapiel mohli diváci sledovať priamo v parku pod Pamätníkom SNP na hlavnom pódiu a v priamom prenose STVR. Oslavy uzavrel o 22.00 h ohňostroj.

Celoštátne oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici priniesli viaceré sprievodné aktivity, kultúrny program, slávnostnú vojenskú prísahu i vojenskú prehliadku. Po 22.00 h sa v meste skončili aj dopravné obmedzenia, ktoré si oslavy vyžiadali.

18:45 Na vojenskej prehliadke sa predstavilo vyše 260 kusov techniky

V Banskej Bystrici sa v rámci celoštátnych osláv SNP vo štvrtok popoludní uskutočnila vojenská prehliadka. Na nábreží rieky Hron sa predstaví takmer 3-tisíc osôb a vyše 260 kusov techniky.

Do Banskej Bystrice sústredili pre vojenskú prehliadku vojenskú techniku a vojakov z celého Slovenska. Návštevníci vidieli ľahkú i ťažkú vojenskú techniku. „Išlo o ľahké mobilné prostriedky špeciálnych síl, pancierované vozidlá 4×4, veliteľské vozidlá a riadenie delostrelectva. Návštevníci videli ženijné zastúpenie, protilietadlový systém Mantis, naše T72. Letecká časť bude zastúpená z viacerých krajín, s lietadlami budú účastní naši susedia z Maďarska, Poľska, Českej republiky aj z USA,“ priblížil minister obrany Robert Kaliňák (Smer).

Prehliadka vojenskej techniky na centrálnych oslavách 80. výročia SNP popri ceste na nábreží rieky Hron v Banskej Bystrici. Foto: Ján Krošlák/TASR

Súčasťou prehliadky majú byť všetky druhy výbavy jednotlivých zložiek Ozbrojených síl SR. Predstavia sa aj tanky Leopard 2A4, samohybné húfnice Zuzana a ďalšie výrobky slovenského obranného priemyslu. Trasa vojenskej prehliadky vedie centrom mesta po ceste pri rieke Hron. V súvislosti s prehliadkou v Banskej Bystrici platia aj dopravné obmedzenia. Uzavretá bola nábrežná komunikácia I/66, cesta I/69 a obmedzenia platia aj na rýchlostnej ceste R1.

15:25 Slávnostnú vojenskú prísahu počas osláv SNP zložilo vyše 500 vojakov

Viac ako 500 absolventov základného vojenského výcviku zložilo počas štvrtkových osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici slávnostnú vojenskú prísahu. Zloženie sľubu bolo súčasťou osláv SNP po prvýkrát.

Prezident SR Peter Pellegrini, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, vojakom v príhovore povedal, že zloženie prísahy je obrovský záväzok voči vlasti i všetkým spoluobčanom. „Verejne ste pred malou chvíľkou sľúbili v prítomnosti svojich najbližších, že ste pripravení nasadiť za Slovensko aj svoj vlastný život. Ukázali ste tak odvahu, odhodlanie a zmysel pre službu celej spoločnosti a ja vám za to v mene všetkých občanov SR úprimne ďakujem,“ zdôraznil.

Poukázal na to, že desaťročia sme sa v Európe tešili z mierového života okolo nás. „Dnes však za našimi východnými hranicami zúri vojna a denne zomierajú desiatky vojakov oboch znepriatelených strán. Je to úplne iná realita pre nás, predstaviteľov štátu, ale aj pre vás, príslušníkov ozbrojených síl,“ podotkol.

Úlohou politikov je podľa neho urobiť všetko pre to, aby sa Európa opäť stala kontinentom mieru, porozumenia a prosperity. „A vašou úlohou je byť pripravený na všetky možnosti, aj na také, ktoré sa ešte pred niekoľkými rokmi zdali byť nadobro minulosťou,“ doplnil prezident SR.

Slávnostná vojenská prísaha na centrálnych oslavách 80. výročia SNP pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Foto: Ján Krošlák/TASR

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) doplnil, že v posledných rokoch si mnohí ani neuvedomovali silu slov, ktoré sú súčasťou prísahy. „Dnes, keď na východ od našich hraníc zúri vojnový konflikt, vy ste našli v sebe tú odvahu, aby ste sa postavili na ochranu svojej vlasti. Dnes má ten sľub tisíckrát väčšiu váhu ako kedykoľvek predtým,“ zdôraznil.

Absolventi vojenského výcviku zložili slávnostnú prísahu v parku pod Pamätníkom SNP pred zrakmi rodinných príslušníkov i návštevníkov osláv. Viac ako 100 absolventov, ktorí zložili prísahu, sa následne zúčastní aj na vojenskej prehliadke.

Slávnostná vojenská prísaha bola súčasťou centrálnych osláv SNP po prvýkrát. „Samotné miesto slávnostnej prísahy, mesto Banská Bystrica, zároveň sprítomňuje odkaz bojovníkov SNP a celkovo boja proti fašizmu,“ uviedlo Ministerstvo obrany SR.

12:43 Fico: Hlavným posolstvom SNP bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier

Hlavným posolstvom Slovenského národného povstania bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier. Povstanie zároveň ukončilo éru malosti a pasivity slovenského národa. Predseda vlády SR a Smeru Robert Fico to povedal v príhovore počas štvrtkových osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici.

„Máme právo žiadať aj odtadiaľto z Banskej Bystrice do celého sveta mier. Máme právo povedať, že sme krajina, ktorá chce spolupracovať s každým, kto si predstavuje mierové spolunažívanie, s každým, kto si nás bude vážiť, s každým, kto bude rešpektovať naše princípy a naše historické pravidlá,“ zdôraznil predseda vlády s tým, že sa nesmie opakovať, aby vládni politici neumožnili verejnosti účasť na oslavách SNP.

Medzinárodný poriadok sa podľa Fica v súčasnosti zmenil na krutý súboj bez akýchkoľvek pravidiel. „Musíme nastoliť nový medzinárodný poriadok a urobiť všetko pre to, aby nasledujúcich 50 rokov na celom svete bol mier,“ povedal.

Podľa premiéra sa prekračujú červené čiary, ktoré boli nastavené počas studenej vojny. „Červené čiary, ktoré sa nielen rešpektovali v minulosti, ale aj červené čiary, ktoré boli vymožiteľné rôznymi medzinárodnými prostriedkami. Je nebezpečné, že sme dnes svedkami možnej globálnej konfrontácie,“ podotkol. Kritizoval, že ak má niekto suverénny alebo sebavedomý názor, tak je okamžite tento názor potláčaný.

12:33 Počas osláv 80. výročia SNP ocenili účastníkov Povstania i Múzeum SNP

Počas osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) odovzdali prezident SR Peter Pellegrini a minister obrany Robert Kaliňák (Smer) pamätné medaily viacerým účastníkom SNP. Ocenili aj banskobystrické Múzeum SNP.

Pamätné medaily dostali Karol Kuna, František Orlovský, Juraj Penička, Vladimír Strmeň, Branislav Tvarožek. In memoriam boli ocenení Anna Bergerová, Viliam Žingor a Vojtech Ábel.

Tiež Rudolf Viest in memoriam, patriaci medzi najvýznamnejšie osobnosti novodobých vojenských dejín Slovenska a Ján Golian in memoriam, ktorý viedol ako brigádny generál prvú Československú armádu na Slovensku. Ocenené bolo aj banskobystrické Múzeum SNP.

11:52 Žiga: V Povstaní sú korene budúcej samostatnosti Slovenskej republiky

V Slovenskom národnom povstaní sú korene budúcej samostatnosti a modernej Slovenskej republiky. V príhovore počas osláv 80. výročia SNP to povedal podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD). Upriamil pozornosť aj na to, že odkaz Povstania si prišla do Banskej Bystrice pripomenúť celá politická scéna, nielen koalícia, ale aj opozícia. „Je to príklad, že napriek tvrdým politickým súbojom nás táto téma spája. Je za ňou hrdosť na Slovensko a na našich predkov,“ zdôraznil.

Svoje právo stáť na strane víťazov si podľa Žigu vybojovali Slováci vlastným hrdinstvom a odvahou bojovať v mene dobra so zbraňou v ruke proti obrovskej presile. „Slováci ukázali, že sú malý, ale statočný národ,“ podotkol s tým, že v ťažkých chvíľach sa vedia zjednotiť. Poukázal tiež na to, že mnohí povstalci išli bojovať do Povstania preto, aby podporili slovenskú štátnosť bez „ťažkej čižmy nacistického Nemecka“.

Zdôraznil, že SNP nepatrí žiadnej politickej strane. „Faktom je, že v Povstaní sa na stranu Slovákov postavili plnou silou najmä Sovieti, Francúzi, Američania, Briti a ďalší. Ale najmä to bolo 60-tisíc vojakov slovenskej armády a 18-tisíc našich partizánov,“ podčiarkol. Udržanie povstaleckého územia v tyle sovietsko-nemeckého frontu a rozsah povstania, boli podľa Žigu v Európe nevídané.

Po 80 rokoch mier opäť prestáva byť podľa neho samozrejmosťou. „Okolitý svet už nie je bezpečný ako desaťročia predtým. Sloboda začína byť opäť vzácnou komoditou. Nedovoľme, aby sa zlo zasa šírilo a účelovo delilo ľudí na tých dobrých a správnych, na zlých a neslušných,“ podotkol s tým, že na konci tejto cesty je vždy nejaká Kremnička alebo Terezín. „Slovensko je malý štát. Stojme preto pevne a hľadajme najmä veci, ktoré nás spájajú a na ktoré môžeme byť právom hrdí. SNP k nim zaslúžene patrí,“ uzavrel Žiga.

11:20 Príkladom SNP by sa mali inšpirovať dnešné elity na Slovensku

Príkladom Slovenského národného povstania by sa mali inšpirovať všetky dnešné spoločenské a politické elity na Slovensku. Prezident Peter Pellegrini to zdôraznil počas príhovoru v rámci osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Podčiarkol, že naši predkovia prekonali názorové rozdiely a začali doslova s vysťahovaním fašizmu z nášho územia. Poukázal aj na to, že nenávisť a názorové múry v súčasnosti rozdeľujú spoločnosť.

Prezident vyzdvihol odvahu, ľudskú statočnosť a schopnosť účastníkov SNP prinášať obete pre slovenský národ. „Ctím si vás za vašu vnútornú silu, oddanosť vlasti a rešpekt k hodnote slobody, ktorú ste bránili spolu s predstaviteľmi iných národov v boji proti ideológii zla a nenávisti,“ povedal. Povstanie podľa neho potvrdilo, aká silná a nezlomná bola túžba slovenského národa po slobode. Zdôraznil slová ako hrdosť, sebavedomie, rešpekt a uznanie.

Doplnil, že pri pohľade na účastníkov SNP si uvedomuje morálny záväzok napĺňať ich historický odkaz. „Prichádza čas, keď musíme my všetci prevziať z ich rúk pomyselnú pochodeň statočnosti a slobody. Preto nikdy nedovoľme prekrúcanie našich dejín. Nikdy nedovoľme, aby nenávisť nadobro ovládla slovenskú spoločnosť. A nikdy nedovoľme, aby sa niekedy opakoval Ostrý Grúň, Kľak alebo Kalište,“ podotkol s tým, že oslavy SNP musia mať vždy celonárodný charakter.

Vyzdvihol, že viacerí pamätníci neskôr vo svojich svedectvách zdôrazňovali, že necítili nenávisť – a to napriek všetkým hrôzam, ktoré zažili na bojiskách či v koncentračných táboroch. „Je to silné posolstvo pre nás všetkých, aby sme sa nedali strhnúť k nenávisti,“ povedal.

Prezident Peter Pellegrini počas prejavu na centrálnych oslavách 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Foto: Martin Baumann/TASR

Podľa prezidenta na ňu nemáme ani ten najmenší dôvod. „Akokoľvek vážne môžu byť naše starosti, akokoľvek zásadný nesúhlas cítime s tým-ktorým politikom alebo jeho krokmi, v porovnaní s hrôzami vojny sú naše dôvody a pohnútky na nenávisť doslova smiešne a nepodstatné,“ dodal s tým, že nenávisť nie je cestou, po ktorej má Slovensko kráčať.

V príhovore poukázal aj na to, že priamo za východnou hranicou SR umierajú ľudia vo vojne, a preto si dnes oveľa viac ako inokedy uvedomujeme význam a hodnotu slova mier. „Pri pohľade na utrpenie a hrdinstvo účastníkov Slovenského národného povstania je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa európsky kontinent opäť stal priestorom mieru, spolupráce a pokoja,“ apeloval.

Prezident hovoril aj o vyslaní jasného signálu, že nedovolíme, aby sa dejiny opakovali v ich tragickej podobe. „Že nedovolíme, aby sa prepisovala história a vrahovia sa stali idolmi nastupujúcej mládeže,“ doplnil.

Jedna generácia politikov v minulosti zlyhala a prinieslo to množstvo utrpenia národom v celej Európe. Túto chybu už podľa Pellegriniho nikdy nesmieme zopakovať. „A preto vždy pozorne počúvajme a rozvíjajme odkaz tých, ktorí si hrôzy vojny ešte pamätajú. A buďme aj dnes pripravení svoju slobodu brániť,“ zdôraznil. Vyjadril potešenie, že v Banskej Bystrici zloží prísahu vyše 500 nových profesionálnych vojakov.

Prezident Peter Pellegrini vyzdvihol hrdinstvo účastníkov Slovenského národného povstania. Podľa jeho slov by sme mali z ich odkazu oceniť hrdosť, sebavedomie, rešpekt a uznanie.

11:15 SNS: Spoločne sa pokloňme pamiatke tých, ktorí bojovali za našu slobodu

Spoločne sa pokloňme pamiatke tých, ktorí sa spojili proti fašizmu a bojovali za našu slobodu. Šéf SNS a podpredseda Národnej rady Andrej Danko to povedal vo videu na sociálnej sieti v súvislosti s 80. výročím Slovenského národného povstania (SNP).

Poukázal na to, že časť obyvateľov v tom čase podporovala Slovenský štát a časť boj proti fašizmu. Rozdelenie vidí aj dnes. „Jedni sa pozerajú na východ, jedni na západ. Ale my sa hlásime k tomu, aby sme sa hlavne pozerali na Slovensko,“ zdôraznil.

11:01 Ministri si pripomínajú 80. výročie SNP

Ministri si pripomínajú odkaz Slovenského národného povstania (SNP). Vyzdvihujú hrdinstvo a statočnosť jeho účastníkov, ktorí bojovali za oslobodenie spod fašistickej nadvlády. Slovensko sa podľa nich aj vďaka Povstaniu zaradilo po vojne medzi víťazné štáty.

„Bola to krv padlých hrdinov SNP, ktorou je naša história pokropená. Musíme si to ctiť a pripomínať. Ďakovať aj tým, ktorí krutosť vojny prežili, sú ešte medzi nami a vďaka ich odvahe a vlastenectvu sme sa zaradili medzi víťazné štáty,“ podčiarkol na sociálnej sieti minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer).

„Naši rodičia, starí rodičia, prastarí rodičia vtedy povstali, aby sa jasne vyjadrili, že nechcú žiť v spoločnosti, kde nie je sloboda,“ povedal vo videu na sociálnej sieti šéf rezortu zahraničia Juraj Blanár (Smer). Podotkol, že oslavy SNP sa konajú vo štvrtok po celom Slovensku.

Jeho stranícky kolega a minister financií Ladislav Kamenický (Smer) uviedol, že Slováci odmietli nečinne čakať na oslobodenie a rozhodli sa zapojiť v rámci SNP do boja za slobodu. „Pokus zbaviť sa fašistickej nadvlády bol aktom vzopätia sa proti agresorovi – rovnako ako partizánske boje na Balkáne či povstanie vo Varšave,“ dodal.

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podotkol, že Slovensko sa vďaka SNP zaradilo po vojne medzi víťazné štáty a to je vec, ktorú si treba pripomínať.

10:45 Chýbali prezidenti a premiéri z EÚ a NATO

Oslavovať výročie však neprišiel žiaden prezident alebo premiér zo štátov EÚ a NATO ani zo susedných krajín. Medzi diplomatmi bol aj ruský veľvyslanec Igor Bratčikov, ktorý položil vence k Pamätnícku SNP. Sprevádzali ho potomkovia účastníkov bojujúcich v SNP najmä z Ruska a Bieloruska.

Ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov počas centrálnych osláv 80. výročia SNP. Foto: Martin Baumann/TASR

10:40 Na Slovensku operovali aj britské a americké spravodajské jednotky

Po vypuknutí Slovenského národného povstania, konkrétne v polovici septembra v rozmedzí niekoľkých dní, pristáli na Slovensku výsadky britských a amerických spravodajských služieb. Ako ďalej povedal historik Martin Posch z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, išlo o skupiny tvorené príslušníkmi americkej OSS (Office of strategic services, predchodkyňa CIA) a britskej SOE (Special operations executive).

„Misia Britov pod krycím názvom Windproof nemala podľa pôvodných plánov na Slovensku ostať. Kým americká misia Dawes mala oficiálne pomáhať povstalcom, jednotka Britov mala za cieľ dostať sa čo najskôr do Maďarska,“ povedal Posch s tým, že cieľom tejto misie bolo poskytovať správy z Maďarska, ktoré len niekoľko mesiacov predtým okupovala nemecká armáda. „Pretože sa k Maďarsku blížil front, boli pre Britov tieto správy veľmi dôležité. Hranice medzi slovenským a maďarským územím sa im však nepodarilo prekročiť a britská misia dočasne zostala na povstaleckom území,“ vysvetlil Posch.

Obe skupiny, misia Dawes i misia Windproof teda pôsobili na veliteľstve povstalcov. „Napriek tomu, že to nikdy nebolo zámerom pri plánovaní výsadkov, obe misie, britská i americká, sa stretli a začali spolupracovať. Obe si navzájom pomáhali monitorovať situáciu a posielali depeše do Veľkej Británie resp. do Spojených štátov amerických. Túto svoju činnosť vykonávali, kým im to technické možnosti a stav frontu umožňovali, pričom je zaujímavé čítať ich správy. Často sa v nich totiž nachádzajú žiadosti o poskytnutie väčšej materiálnej pomoci povstaleckým jednotkám,“ povedal Posch.

Po porážke povstania, podobne ako časť vojakov, ustúpili príslušníci spravodajských skupín do hôr. „Britský veliteľ, major Sehmer, opätovne vyslal časť výsadku, aby sa pokúsili dostať do Maďarska a de facto splnili svoj pôvodný cieľ. Sehmer sám spoločne so zvyškami svojej a americkej misie zostal v horách, kde unikali pred jednotkami Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy a nemeckým vojskom,“ uviedol Posch. Pre svoju početnosť sa podľa neho príslušníci jednotiek neskrývali všetci na tých istých miestach, to časť z nich aj zachránilo.

„V noci z 26. na 27. decembra boli zvyšky britskej a časť americkej misie prepadnuté vo svojom úkryte, v horách okolo Polomky. Prepadovým jednotkám sa nepodarilo zajať všetkých vojakov a zvyšok skupiny bol varovaný a podarilo sa im utiecť. Tí, ktorí sa dostali do zajatia, však toľko šťastia nemali. Odtransportovali ich do koncentračného tábora Mauthausen. Tu, na priamy rozkaz šéfa RSHA (Ríšska hlavná bezpečnostná služba, pozn. SITA) Ernsta Kaltenbrunnera, boli v januári 1945 po tom, ako boli vystavení výsluchom a mučeniu, bez súdu popravení,“ dodal Posch.

10:36 Hlas: SNP spojilo pred 80 rokmi slovenský národ

Slovenské národné povstanie spojilo pred 80 rokmi slovenský národ. Je ukážkou našej svetlej histórie. Predseda koaličnej strany Hlas a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok to uviedol na sociálnej sieti.

„Slovenský národ sa v SNP vymedzil voči fašizmu, dokázal sa spojiť a dal jasný odkaz, kam patrí. Aj vďaka SNP sme sa stali rešpektovanou krajinou v očiach našich partnerov. Svet sa na nás pozeral s úctou,“ zdôraznil.

Hoci mali vtedajší komunisti a demokrati rozdielne názory, dokázali podľa Šutaja Eštoka ťahať za jeden koniec povrazu. „Želám si, aby toto výročie bolo pre nás rovnakou príležitosťou aj dnes. Spojiť sa v zásadných veciach, napriek politickým preferenciám vidieť na prvom mieste Slovensko, jeho budúcnosť a záujmy,“ podotkol.

10:23 Slovensko sa vďaka SNP zaradilo na správnu stranu dejín, vyhlásila Čaputová

Slovensko sa vďaka hrdinom Slovenského národného povstania (SNP) a mnohým ďalším, zaradilo na správnu stranu dejín, medzi víťazné štáty, ktoré prispeli k porážke fašizmu. Na sociálnej sieti to uviedla bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Je dôležité pripomínať si tieto výnimočné udalosti, aby sme vzdali úctu hrdinom SNP ako aj všetkým statočným ľuďom, ktorí im pomáhali a ktorí prispeli k oslobodeniu,“ uviedla. Úctu a vďačnosť podľa nej treba vyjadriť aj sovietskym, rumunským a československým vojskám za oslobodenie krajiny na jar 1945.

10:19 Vládna koalícia robí z Povstania frašku, tvrdí Remišová

Vládna koalícia robí zo Slovenského národného povstania (SNP) frašku. Vyhlásila to poslankyňa a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Ako uviedla, vládna koalícia oslavuje SNP s viacerými členmi vlády, ktorí v minulosti kandidovali za extrémistickú stranu, ktorá ideový základ čerpala vo fašizme a jej predstavitelia na výročie SNP vyvesili čiernu vlajku.

„SNP prinieslo našej vlasti česť a medzinárodný rešpekt a hrdinovia SNP nám pripomínajú, že naša štátnosť stojí aj na odvahe, cti, láske k vlasti a úcte k slobode a demokracii. Teda presne na hodnotách, ktoré súčasná vláda ničí a po nich šliape,“ zdôraznila Remišová s tým, že vláda minula na oslavy SNP milióny eur. Podstata odkazu SNP však podľa poslankyne nie je vo falošných prejavoch, či okázalých a predražených zábavách. „Najmä v čase, keď Fico zmrazil platy štátnych zamestnancov a učiteľov, nevie zabezpečiť nižšie ceny potravín a kolabuje zdravotníctvo, by sa tieto peniaze dali využiť účelnejšie,“ povedala poslankyňa a pripomenula, že na rozdiel od súčasnej vlády, zabezpečili finančné prostriedky pre rekonštrukciu múzea z eurofondov. Múzeum peniaze získalo vo svojej histórii prvýkrát. „Uvedomujeme si dôležitosť odkazu SNP pre občanov a význam práce múzea, ktoré ho môže sprostredkovať aj mladším generáciám,“ uzavrela Remišová.

08:59 Žilinka vyzdvihol dôležitosť tolerancie, ľudských práv a najmä mieru

Osemdesiate výročie SNP je príležitosťou vyzdvihnúť dôležitosť tolerancie, úcty a rešpektu k ľudským právam a slobodám, ale najmä prihlásiť sa k hodnote pre ľudí najvzácnejšej a tou je mier. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Slovenské národné povstanie sa stalo jednou z kľúčových a pozitívnych udalostí slovenských dejín. Dva mesiace sa proti nemeckej presile bránilo približne 60-tisíc vojakov armády a 18-tisíc partizánov, spolu so Slovákmi aj príslušníci iných národov.

08:44 SaS: SNP je historický míľnik, keď sa Slovensko vzoprelo nacizmu

SNP predstavuje podľa opozičnej strany SaS dôležitý míľnik v histórii, keď sa Slovensko vzoprelo nacizmu a začalo bojovať za slobodný a demokratický svet. Ani 80 rokov po tejto udalosti však nemožno zabúdať na obete padlých hrdinov, ani na hrozby nacizmu, fašizmu a nenávisti, ktoré sa stále dostávajú do popredia. TASR sprostredkoval stanovisko strany SaS jej hovorca Ondrej Šprlák.

Predseda liberálov Branislav Gröhling pripomína, že aj dnes sa do popredia dostáva nenávistná rétorika, ktorá rozdeľuje spoločnosť. „Veľmi často sa k nej uchyľujú práve predstavitelia vlády, ktorí sa neštítia hroziť iným ľuďom násilím či označovať časť spoločnosti za ‚rakovinu‘,“ podotkol.

Zdôraznil, že rovnako si treba počas tohto dňa pripomenúť hodnoty demokracie a slobody, ktoré sú často potierané. „Práve totalitné ideológie sa boja akéhokoľvek prejavu slobody – či už v kultúre, v médiách, alebo v konaní občanov,“ dodal predseda SaS.

08:30 KDH: Povstanie bolo príkladom obrovského zjednotenia proti neslobode

Slovenské národné povstanie bolo mimoriadne významným historickým krokom v boji proti totalitným režimom a za obranu slobody a demokracie. Išlo o príklad obrovského zjednotenia proti neslobode. Opozičné KDH to uviedlo vo svojom stanovisku pri príležitosti 80. výročia SNP.

„Jeho význam presiahol hranice Slovenska a dodnes slúži ako príklad odvahy, solidarity a obety za ochranu ľudských práv a nezávislosti. KDH si mimoriadne cení hrdinstvo účastníkov SNP a jeho význam pre formovanie slovenskej identity a národného povedomia,“ uvádza sa v stanovisku hnutia, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Lenka Kovár.

Ochota obetovať sa a spojiť sa za ochranu základných práv, slobody a štátnej suverenity je podľa hnutia živým odkazom aj pre dnešnú medzinárodnú situáciu. „Toto by mal byť odkaz, ktorý by sme aj cez oslavy SNP mali jednotne tlmočiť do všetkých kútov sveta – a dnes osobitne aj smerom na východ,“ podotklo KDH.

V súvislosti s výročím SNP hnutie varuje pred pokusmi o prekrúcanie histórie. „Pripomíname, že SNP bolo po druhej svetovej vojne najviac zneužité komunistickým režimom na propagandistické účely. Preto odmietame, aby si SNP aj dnes prisvojovala iba jedna strana a interpretovala dejiny účelovo tak ako počas bývalého režimu,“ podčiarklo.

Povstanie bolo podľa KDH príkladom obrovského zjednotenia proti neslobode a boli to práve komunisti, ktorí následne lživo tvrdili, že iba Sovietsky zväz podporoval SNP a iba členovia komunistickej strany sa zúčastnili na SNP. „Na povstaní sa v skutočnosti zúčastnilo a aktívne ho riadilo množstvo demokratických síl, kresťanov, kňazov a bolo podporované aj západným odbojom,“ dodalo hnutie.

08:16 PS vníma SNP ako príbeh autentického slovenského boja proti totalite

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vníma Slovenské národné povstanie (SNP) ako príbeh autentického slovenského boja proti totalite. Príbeh o odvahe Slovákov, o túžbe po návrate medzi normálne demokratické krajiny. Uviedol to predseda PS Michal Šimečka pri príležitosti 80. výročia SNP.

Povstanie je však podľa hnutia aj varovaním, že takéto vznešené ideály sa dajú politicky zneužívať, ako sme to videli počas obdobia komunizmu. „Obávame sa, že k tomuto zneužívaniu môže prísť aj pri súčasnej vládnej garnitúre,“ podotkol Šimečka.

08:04 Poeta Viliam Kopečný ml. zahynul v prvých hodinách Povstania

Do SNP sa so zbraňou v ruke zapojilo aj mnoho mladých začínajúcich básnikov, prozaikov a prekladateľov. V literárnom cykle Mladí vo večnosti na dávno zabudnutých autorov, ktorí statočne bojovali a prišli vo veľmi mladom veku o to najcennejšie, upozornil literárny a kultúrny historik Peter Cabadaj. Medzi odvážnych povstaleckých autorov patril aj poeta Viliam Kopečný mladší, ktorý zahynul v prvých hodinách Povstania v bojoch pri Strečne.

„Viliam Kopečný ml. bol príslušníkom Generácie 1944. Narodil sa 20. decembra 1921 v Tekovskej Breznici, jeho otec bol známym spisovateľom, redaktorom a učiteľom,“ povedal pre TASR Cabadaj s tým, že po maturite na učiteľskom ústav v Modre v roku 1941 aj Kopečný mladší pôsobil ako učiteľ na ľudových školách v Sklenom a Dubnici nad Váhom. V roku 1943 narukoval do Žiliny, kde absolvoval školu pre dôstojníkov v zálohe. „Počas jarných mesiacov 1944 nadviazal spojenie s partizánskym hnutím. Hneď po vypuknutí Povstania bojoval ako vojak pri Strečne. Žiaľ, v tomto nerovnom boji s fašistami počas prvého dňa SNP Viliam Kopečný vo veku 22 rokov aj zahynul,“ dodáva Cabadaj k mladému autorovi.

Výber z jeho literárneho diela vyšiel pod názvom Na krídlach nádeje až v povojnovej ére. Knihu, ktorá obsahuje 35 básní z obdobia rokov 1942 až 1944, vydalo nakladateľstvo Jána Šimončiča v Bratislave. Kopečný podľa Cabadaja svojimi kultivovanými lyrickými veršami nadviazal na domácu básnickú tradíciu novosymbolizmu a vitalizmu.

07:44 Pre výstavbu Pamätníka SNP zbúrali dve ulice, prvý výkop urobil Dubček

Múzeum SNP v Banskej Bystrici pôvodne sídlilo v areáli Barbakanu v centre mesta, až po 15 rokoch existencie sa presťahovalo do novovybudovaného Pamätníka SNP. Pri jeho výstavbe zbúrali i viacero domov, prvý slávnostný výkop urobil Alexander Dubček. Múzeum počas svojej existencie čelilo aj normalizácii, jednou z najväčších výziev súčasnosti je vyriešiť umiestnenie ťažkej vojenskej techniky, ktorá sa nachádza v areáli pamätníka. Pre TASR to uviedol riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin.

O vzniku múzea, ktoré by skúmalo a prezentovalo udalosti SNP, sa začalo hovoriť už bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny. Múzeum SNP v Banskej Bystrici, ktorá bola centrom protifašistického odboja, nakoniec oficiálne vzniklo 8. mája 1955. „Múzeum vtedy sídlilo nad námestím v priestoroch známych ako Barbakan. Okolo bola od roku 1959 umiestnená aj ťažká technika, tak ako ju poznáme v podstate aj dnes u nás v múzeu,“ priblížil Uhrin.

Po vzniku Múzea SNP sa začalo diskutovať aj o vybudovaní rozsiahleho pamätníka venovaného SNP. Návrh objektu vypracoval v prvej polovici 60. rokov minulého storočia architekt Dušan Kuzma, výstavba sa začala realizovať v roku 1966. „Slávnostný výkop urobil Alexander Dubček. Rýľ, s ktorým urobil výkop, je stále u nás v múzeu ako zbierkový predmet. V roku 1969 bol pamätník dokončený a otvorený pre verejnosť, bola tam veľmi zaujímavá a na tú dobu veľmi moderná expozícia,“ skonštatoval Uhrin s tým, že pri výstavbe pamätníka zbúrali v centre mesta aj dve menšie ulice.

Krátko po presťahovaní do nových priestorov muselo Múzeum SNP pre proces normalizácie upraviť svoju expozíciu. „Až po roku 1989 bola expozícia zmenená, aktualizovaná o nové poznatky, respektíve už so slobodným výkladom. Súčasná expozícia je z roku 2004, radi by sme do budúcna urobili novú expozíciu, ktorá by bola doplnená o nové poznatky a zároveň by už bola na úrovni dnešnej doby. Vývoj v múzejníctve a v technológiách išiel neskutočne dopredu a radi by sme to využili,“ priblížil Uhrin.

Cieľom Múzea SNP je zhromažďovať, uchovávať, ochraňovať a tiež verejnosti sprístupňovať zbierkové predmety a príbehy viažuce sa k dejinám slovenskej spoločnosti v období druhej svetovej vojny. Inštitúcia sa okrem toho snaží aj revitalizovať a modernizovať areál samotného Pamätníka SNP. Medzi najväčšie výzvy múzea v súčasnosti patrí príprava na vybudovanie novej expozície, ale tiež vyriešenie problému s ťažkou technikou, ktorá je umiestnená v exteriéri. „Radi by sme ju nejakým spôsobom zachovali pre budúce generácie tým, že ju umiestnime takým spôsobom, aby ďalej netrpela,“ dodal riaditeľ múzea.

Múzeum SNP v Banskej Bystrici pôvodne sídlilo v areáli Barbakanu v centre mesta, až po 15 rokoch existencie sa presťahovalo do novovybudovaného Pamätníka SNP. Foto: Lukáš Mužla/TASR

07:30 Počas osláv musia vodiči a chodci rátať s viacerými obmedzeniami v doprave

Centrálne oslavy 80. výročia SNP, ktoré sa vo štvrtok od 9.00 h konajú v Banskej Bystrici, si vyžiadajú výrazné dopravné obmedzenia. Informovala o nich na sociálnej sieti banskobystrická krajská polícia.

Obyvatelia mesta pod Urpínom i návštevníci musia počítať s uzávierkou komunikácie I/69 v čase medzi 13.00 h až 22.00 h, hlavného ťahu popri Hrone I/66 od 14.00 h do 22.00 h, respektíve až do ukončenia podujatia. Premávka na rýchlostnej ceste R1 bude od 14.00 h do 22.00 h v smere na Zvolen zobojsmernená.

Zákaz vjazdu a parkovania, ktorý začal platiť od polnoci na niektorých banskobystrických uliciach, trvá do štvrtka 23.00 h. Ide o ulice J. Cikkera, F. Švantnera, Kapitulská, Kuzmányho a Národná. Uzavreté je aj Námestie Štefana Moysesa so zákazom vjazdu od Bakossovej ulice. Uzávera platí i na viaceré parkoviská, a to medzi domom kultúry a cestou I/66, na Štefánikom nábreží a pred budovou Ozbrojených síl SR, od odbočky Ulice Československej armády.

„Upozorňujeme všetkých Banskobystričanov a návštevníkov mesta, ktorí sa zúčastnia na celoštátnych oslavách 80. výročia SNP, že podchod pod cestou I/66 v smere od Kapitulskej ulice na Ulicu 9. mája bude pre chodcov i cyklistov od 15.00 h do 19.00 h uzatvorený. Pred začiatkom vojenskej prehliadky nebude možné od 17.00 h prejsť ani podchodom, ktorý prepája lokalitu Námestia slobody so zimným štadiónom. Uzávera bude platiť predbežne do 19.00 h. Zároveň je potrebné počítať s tým, že od 16.00 h nebude možné prechádzať cez priechod pre chodcov na Národnej ulici,“ upozornila polícia. Časy sa môžu operatívne meniť v závislosti od začiatku a ukončenia vojenskej prehliadky.

V súvislosti s oslavami 80. výročia SNP premáva vo štvrtok v smere z Radvaň parku do centra a späť kyvadlová doprava v 15-minútových a 20-minútových intervaloch.

„Z dôvodu konania osláv je zároveň úplne vylúčená premávka na niektorých komunikáciách. Uzavretá je hlavná prístupová cesta k autobusovej a železničnej stanici – cesta I/66 v úseku Štadlerovo nábrežie – Železničná stanica. MHD na autobusovú stanicu preto v stanovených časoch nebude premávať. Trolejbusové a autobusové linky MHD jazdia s úpravami,“ doplnili policajti.

Na parkovanie môžu návštevníci využiť záchytné parkoviská pri nákupných centrách na Zvolenskej ceste, v Radvani, na Tajovského ulici, Huštáku alebo parkoviská na Štiavničkách, pri Termináli či na Mičinskej ceste.

07:16 Čo bude vo štvrtok v Banskej Bystrici

V Banskej Bystrici vo štvrtok pokračujú celoštátne oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) hlavným celodenným programom. Jeho súčasťou bude pietny akt kladenia vencov, slávnostné príhovory, hudobné vystúpenia, ale aj vojenská prehliadka, galaprogram a záverečný ohňostroj.

Oslavy okrúhleho výročia SNP sa uskutočnia v areáli Pamätníka SNP a v parku pod ním, ktorý sa pre verejnosť otvorí o 9.00 h. Návštevníci tu budú môcť nájsť sprievodné aktivity ministerstiev a rôznych organizácií v ich pôsobnosti. „K dispozícii je veľké množstvo atrakcií, stánok Klubu vojenskej histórie, ukážka ľahkej, ťažkej, statickej i dynamickej techniky. Predvedú sa kynológovia, hipológovia, zažijete dobrodružstvo priamo z väzenskej cely,“ uviedli organizátori osláv.

Oficiálna časť osláv sa začne o 10.00 h pietnym aktom kladenia vencov v priestoroch Pamätníka SNP. Areál bude pre verejnosť sprístupnený o 11.00 h, kedy sa začne i slávnostný program s príhovormi hostí. Popoludní budú oslavy pokračovať hudobno-kultúrnym programom.

Súčasťou osláv SNP bude po prvýkrát slávnostná vojenská prísaha, ktorú zloží takmer 600 absolventov základného vojenského výcviku. Vyvrcholením podujatia bude o 17.00 h vojenská prehliadka, po ktorej bude o 20.30 h nasledovať galaprogram. Oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici ukončí o 22.00 h ohňostroj.

07:00 Na oslavy bude dohliadať vyše tisíc policajtov a 150 hasičov

Na centrálne oslavy Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici bude vo štvrtok dohliadať 1141 príslušníkov Policajného zboru (PZ) a 135 príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov. V zálohe bude ďalších 80 policajtov. Informovali o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas), minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer) a viceprezident PZ Rastislav Polakovič.

„Okrem policajtov velených do bezpečnostných opatrení budú na oslavách aj policajti, ktorí budú súčasťou sprievodného programu, keďže sa aktívne zúčastnia na týchto významných oslavách,“ uviedol Šutaj Eštok.

Polícia podľa ministra vnútra zapojí počas osláv do monitorovania situácie aj drony a antidronovú techniku. Pre civilistov bude lietanie s dronom počas týchto opatrení zakázané.

Policajný viceprezident vyhlásil, že na oslavách organizátori očakávajú 40- až 50-tisíc návštevníkov. Ako potvrdil, v prevádzke by malo byť 20 kontrolných brán umiestnených na troch vstupoch do areálu osláv. Každá brána by mala skontrolovať 800 až 900 osôb za hodinu.

„Samozrejme, na toto podujatie odporúčam nebrať predmety, ktoré by mohli byť nebezpečné pre ľudí zúčastňujúcich sa na ňom. Sú to nože alebo predmety, ktoré by mohli spôsobiť nejaké zranenie,“ upozornil Polakovič.

Počas osláv bude podľa Polakoviča obmedzená v Banskej Bystrici aj doprava. Upozornil na plánované uzavretie cesty R1 v smere zo Zvolena do Banskej Bystrice. Uzavreté budú aj cesty prvej triedy 66 od Brezna po Banskú Bystricu a 69 od Sliača po Banskú Bystricu.

Na zabezpečení štvrtkových osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici sa bude podieľať takmer 150 hasičov. Zabezpečovať budú osobitné požiarnobezpečnostné opatrenia a odprezentujú tiež hasičskú techniku. Hasičský a záchranný zbor o tom informoval na sociálnej sieti. Počas osláv bude podľa zboru k dispozícii takmer 70 kusov hasičskej techniky.

18:50 Prieskum: Na SNP sú hrdé tri štvrtiny Slovákov

Na Slovenské národné povstanie (SNP) sú hrdé tri štvrtiny obyvateľstva Slovenska, 13 percent má opačný názor. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK, ktorý realizovala na vzorke 1 870 respondentov vo veku 18 až 79 rokov od 10. júna do 4. augusta.

Prieskum sa zameriaval aj na vnímanie Slovenského štátu. Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska ho vnímajú ako totalitný režim. Za demokratický ho označil takmer každý piaty.

Na archívnej reprosnímke do základu spustošený a vypálený Telgárt (Švermovo) počas Slovenského národného povstania. Reprofoto TASR

06:27 Slovenská pošta vydáva k výročiu poštovú známku

Slovenská pošta vydala v stredu poštovú známku k 80. výročiu SNP. Zároveň vydala aj známku k 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie – Duklianske bojisko.

Motívom známky k výročiu povstania je Pamätník SNP nachádzajúci sa v Banskej Bystrici a nemecký tank z pamätníka Karpatsko-duklianskej operácie z múzea v prírode vo Vyšnom Komárniku. Motívom druhej známky je pamätník Československej armády na Dukle spolu s ruským tankom z pamätníka Karpatsko-duklianskej operácie z múzea v prírode vo Vyšnom Komárniku.

06:07 Povstanie je významná kapitola slovenských dejín

Slovenské národné povstanie sa stalo počas druhej svetovej vojny jedným z najväčších protifašistických povstaní. Od vypuknutia SNP uplynulo vo štvrtok 29. augusta 80 rokov. Zákonom Národnej rady z 20. októbra 1993 bol 29. august vyhlásený za štátny sviatok SR.

Týmto ozbrojeným povstaním sa Slovensko pridalo na stranu víťazných mocností. Martin Posch z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied v tejto súvislosti pripomenul, že významov SNP je viacej: „Jednak je to reakcia na nemeckú okupáciu nášho územia. Ďalším je otvorené prihlásenie sa k myšlienke Československého štátu, nehovorím teraz k idei čechoslovakizmu, ale k obnove Československej republiky. Dovolím si povedať na demokratických princípoch, lebo naozaj Slovenská národná rada sa hlásila v mnohom k ideám prvej ČSR, i keď realita v povojnovom období bola trošku iná. Ale, odmietnutie kolaborácie s nacistickým režimom a odmietnutie aj ľudáckej kolaborácie s nacistami je veľmi významné, keď sa rozprávame o tom, ako si máme pripomínať Slovenské národné povstanie.“

V čase vypuknutia SNP sa bojovalo na ploche okolo 20-tisíc štvorcových kilometrov, na tomto priestore žilo okolo 1,7 milióna obyvateľov. Pod tlakom postupujúcej okupačnej nemeckej armády sa ale začal priestor zmenšovať na oblasť stredného Slovenska.

„Prvé boje vypukli 29. augusta ako reakcia na nemeckú okupáciu. Prvé strety dokonca prebehli ešte pred tým, ako bolo vyhlásené Jánom Golianom to legendárne heslo ‚Začnite s vysťahovaním‘. Ústup do hôr môžeme datovať na koniec októbra 1944, kedy sa pod tlakom nemeckej armády prešlo z pozičného boja na partizánsky,“ pripomenul historik.

Na archívnej snímke z 27. augusta 1974 príslušníci 2. československej paradesantnej brigády a 1. Československej armády na Slovensku sa v oblasti Bully pripravujú 28. októbra 1944 na prechod do hôr a na partizánsky spôsob boja. Reprofoto TASR

Na SNP sa aktívne zúčastnili príslušníci viac ako 30 národov a národností. Na povstaleckom území bojovalo spočiatku okolo 18-tisíc vojakov a dôstojníkov. Po dvoch mobilizáciách narástol počet vojakov na 60-tisíc, po boku ktorých bojovalo 12-tisíc partizánov. „K nim ešte treba zarátať okolo 5 500 partizánov, ktorí nepôsobili na povstaleckom území, ale v tyle nemeckých jednotiek, teda na území, ktoré sa podarilo Nemcom obsadiť,“ spresnil Posch.

Napriek značnej snahe nacistov eliminovať partizánske hnutie sa väčšina partizánskych jednotiek dostávala z obkľúčenia a unikala nemeckým vojenským a trestným jednotkám. Tie ale o to viac zamerali ostrie represálií na civilné obyvateľstvo spojené s masovým vraždením. Tak tomu bolo napríklad v Kremničke, kde zavraždili 747 civilistov a vo vápenke v Nemeckej, kde nacisti a ich domáci kolaboranti popravili asi 900 osôb.

Na archívnej reprosnímke z 28. októbra 1975 palebné postavenie jednotky československej povstaleckej armády počas Slovenského národného povstania. Reprofoto TASR

Streda

18:53 Prezident sa poďakoval veteránom SNP za odvahu a hrdinstvo

Prezident SR Peter Pellegrini poďakoval veteránom a pamätníkom SNP za odvahu a hrdinstvo, ktoré prejavili počas druhej svetovej vojny. Urobil tak pri stredajšom stretnutí s pamätníkmi povstania v Banskej Bystrici, ktoré v rámci osláv 80. výročia zorganizovalo Múzeum SNP.

„Prišli sme sa pokloniť tomu, čo ste urobili pre našu slobodu a úprimne poďakovať za tú obetu, ktorú ste pred 80 rokmi museli obetovať. Chcem ale povedať, že prichádza čas, kedy vám musíme úprimne a zo srdca sľúbiť, že pochodeň odkazu SNP a hrdinstva Sloveniek a Slovákov budeme hrdo a zodpovedne niesť ďalej pre ďalšie generácie,“ uviedol Pellegrini.

Prezident Peter Pellegrini poďakoval veteránom a pamätníkom SNP za odvahu a hrdinstvo, ktoré prejavili počas druhej svetovej vojny. Foto: Lukáš Mužla/TASR

Na podujatí Stretnutie s veteránmi sa zúčastnilo niekoľko pamätníkov druhej svetovej vojny. Veterán Vladimír Strmeň si zaspomínal i na to, ako sa pred 80 rokmi zakladali partizánske skupiny. „Počuli sme z banskobystrického vysielača, že slovenský národ povstal voči fašizmu a hneď prišla aj výzva Začnite s vysťahovaním, čo bol povel vojskám a partizánom do otvoreného boja proti Nemcom,“ uviedol Strmeň.

Pripomenul tiež, že partizáni bojovali dva mesiace proti veľkej presile a následne päť mesiacov v horách. „Tá najväčšia úcta a vďaka patrí partizánom a vojakom, ktorí vydržali v tých hrozných podmienkach. O slobodu sme ľahko prišli, ale veľmi ťažko sme ju vybojovali,“ dodal veterán SNP.

16:59 Fico sa stretol s potomkami priamych účastníkov SNP z Ruska a Bieloruska

Premiér Robert Fico (Smer-SD) prijal mladých ľudí z Ruska a Bieloruska, ktorí sú potomkami priamych účastníkov SNP a oslobodzovacích bojov na Slovensku. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Ide o mladých ľudí z Ruskej federácie a Bieloruska, ktorí prišli na moje pozvanie na Slovensko. Rovnaké pozvanie dostala aj ukrajinská strana, ale toto pozvanie sa nezrealizovalo v podobe návštevy mladých ľudí z Ukrajiny,“ doplnil.

(tasr, sita, red.)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok