Taiwan: Čína nie je schopná zaútočiť, tvrdí armáda. Má však iné možnosti

Čína nie je schopná „naplno“ napadnúť Taiwan, pretože na to nemá vybavenie, ale zavádza nové moderné zbrane a má iné možnosti, ako krajinu ohroziť - napríklad kontrolovať zahraničné nákladné lode. Uviedol to taiwanský rezort obrany.

Prezidentské vo¾by na Taiwane Prezident Taiwanu Laj Čching-te počas prezidentských volieb. Foto: TASR/AP

Vo výročnom hodnotení hrozieb zo strany Číny, ktoré v piatok zaslali zákonodarcom a ktorého kópiu má k dispozícii agentúra Reuters, taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že Peking naďalej zdokonaľuje koordinované veliteľské operácie.

„Použitie taktiky a stratégie proti Taiwanu je však stále obmedzené prirodzeným geografickým prostredím Taiwanského prielivu a nedostatočným vybavením na vylodenie a logistickými kapacitami,“ informovalo ministerstvo.

Čína „zatiaľ nedisponuje úplnými formálnymi bojovými schopnosťami na komplexnú inváziu na Taiwan.“
Krajina však podľa Taiwanu urýchľuje vývoj množstva nových zbraní, ako sú bombardér H-20 a hypersonické rakety, a zvyšuje počet jadrových hlavíc, pričom skúša nové postupy.

V správe sa píše, že v máji, keď Čína usporiadala vojenské cvičenie v okolí Taiwanu krátko po tom, ako sa prezident Taiwanu Laj Čching-te ujal funkcie, boli lode čínskej pobrežnej stráže po prvýkrát vyslané na zachytávacie a kontrolné cvičenia pri východnom pobreží.

Tamojšie ministerstvo si myslí, že cieľom Číny pri týchto cvičeniach je nácvik prerušenia komunikácie s vonkajším svetom a blokáda Taiwanu, pričom obsadzovanie zahraničných nákladných lodí je možnosťou, ktorú by Čína mohla využiť, ak by nedošlo k otvorenému konfliktu.

Čínske ministerstvo obrany na žiadosť o vyjadrenie zatiaľ nereagovalo. Na pravidelnom tlačovom brífingu vo štvrtok však Peking uviedol, že pokiaľ sa taiwanská vládnuca Demokratická pokroková strana „bude usilovať o ‚nezávislosť Taiwanu‘, mier nebude“.

„Čím viac budú provokovať, tým rýchlejšie zahynú,“ povedal novinárom hovorca Wu Qian. Navrhované výdavky Taiwanu na obranu budú v budúcom roku rásť rýchlejšie ako očakávaný hospodársky rast, keďže ostrovný štát potrebuje ďalšie rakety, ponorky a iné zbrane na odstrašenie Číny.

Prezident Lai, ktorého Čína označuje za „separatistu“, opakovane navrhoval Pekingu rokovať, avšak bol odmietnutý. Tvrdí, že o budúcnosti Taiwanu môže rozhodnúť len jeho ľud.

„Mier dosiahnutý silou je skutočný mier,“ povedal Lai v piatok dôstojníkom na ministerstve obrany.
„Budeme pokračovať v zlepšovaní našich sebaobranných schopností a ukážeme svetu, že sme jednotní ako národ a sme odhodlaní brániť našu krajinu.“

(mas)