Borrell: Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom je takmer plnohodnotnou vojnou

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell situáciu na Blízkom východe označil za mimoriadne nebezpečnú a znepokojujúcu.

European Council 21/03/2024 BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 21: Josep Borell Fontelles (High Representative of the Union for F Josep Borrell. Foto: Profimedia.sk

„Ak toto nie je vojnová situácia, tak neviem, ako by ste to nazvali,“ povedal pred novinármi a poukázal na rastúci počet civilných obetí a intenzitu vojenských úderov.

Borrell dodal, že úsilie o zníženie napätia pokračuje, ale najhoršie obavy Európy z rozšírenia konfliktu sa stávajú skutočnosťou. Civilisti podľa neho platia vysokú cenu a je potrebné vynaložiť všetko diplomatické úsilie, aby sa zabránilo úplnej vojne.

„Tu v New Yorku je na to vhodná príležitosť. Každý musí vynaložiť všetky svoje sily, aby zastavil túto cestu k vojne,“ povedal v americkej metropole, kde sa koná 79. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. 

Izrael v pondelok ráno spustil sériu leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Libanone. Medzi cieľmi boli podľa armády budovy, kde Hizballáh ukrýval rakety, odpaľovacie zariadenia, drony a ďalšiu techniku. Podľa posledných informácií tamojšieho ministerstva zdravotníctva prišlo o život najmenej 492 ľudí vrátane 35 detí a 1645 osôb utrpelo zranenia. Prestrelky a nálety sa na oboch stranách sa uskutočňovali aj počas predošlého týždňa.

(tasr, reuters, est)