Ruská medzikontinentálna raketa RS-28 Sarmat zrejme zlyhala počas testu

Raketa, ktorá v kódovaní NATO nesie označenie Satan II, mala zanechať 60 metrov široký kráter pri kozmodróme Pleseck, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na družicové snímky firmy Maxar Technologies.

GYCBb_5W0AAytDV (1) Miesto údajného výbuchu rakety RS-12 Sarmat v Archangeľskej oblasti na severe Ruska. Reprofoto: @MT_Anderson/X

Na snímkach vyhotovených družicami americkej spoločnosti Maxar Technologies vidno 60 metrov široký kráter na odpaľovacom sile na plošine Jubilejnyj v kozmodróme Pleseck v severnom Rusku, ako aj škody v jeho okolí.

„Podľa všetkých indícií išlo o neúspešný test,“ uviedol expert na jadrové zbrane Pavel Podvig, ktorý sídli v Ženeve. Zo záberov nebolo jasné, či Sarmat zlyhal počas štartu alebo vo fáze vypúšťania paliva.

Ruské ministerstvo obrany sa k situácii nevyjadrilo a v uplynulom období nevydalo žiadne vyhlásenia ohľadom testovania rakiet Sarmat, pripomína Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárov odkázal práve na rezort obrany s tým, že o neúspešnom teste nemá žiadne informácie.

Podľa ruských médií má 35-metrová raketa RS-28 Sarmat dolet 18-tisíc kilometrov, hmotnosť vyše 208 ton a môže niesť až 16 jadrových hlavíc, ako aj niekoľko hypersonických klzákov Avangard.

Prvý úspešný test rakety oznámil ruský prezident Vladimir Putin v apríli. Ruskí predstavitelia vtedy uviedli, že prvú jednotku vyzbrojenú raketami Sarmat vytvoria do jesene tohto roka.

Analytik publikujúci na sieti X pod nickom MeNMyRC pripustil, že kvapalné raketové palivo mohlo explodovať už počas jeho dopĺňania, čo znamená, že raketa ani nenaštartovala.

To by vysvetlilo aj to, že americké výzvedné lietadlo Boeing RC-135S Cobra Ball, ktoré podľa portálu FlightRadar24 letelo zo základne amerického letectva na Aljaške monitorovať test rakety Sarmat, žiadny štart nezaznamenalo.

Citovaný analytik pripomenul, že zrejme ide o štvrtý neúspešný test rakety Sarmat.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok