Izraelská armáda zasiahla v Libanone 1 600 cieľov, o život prišlo viac ako 490 ľudí

Hovorca izraelskej armády, kontraadmirál Daniel Hagari, povedal, že armáda urobí „čokoľvek bude potrebné“, aby vytlačila Hizballáh od libanonskej hranice s Izraelom.

Lebanon_Israel738167 (1) Vojak libanonskej armády sedí za svojou zbraňou na streche obrneného transportéra na mieste izraelského leteckého útoku na južnom predmestí Bejrútu, pondelok 23. septembra 2024.

Hagari tvrdil, že pondelkové rozsiahle nálety spôsobili Hizballáhu ťažké škody. Neposkytol však časový plán operácie a uviedol, že Izrael je pripravený v prípade potreby spustiť pozemnú inváziu do Libanonu. „Nehľadáme vojny. Snažíme sa odstrániť hrozby,“ povedal. „Urobíme všetko, čo bude potrebné na dosiahnutie tejto misie.“

Pri pondelkových izraelských útokoch na Libanon prišlo o život 492 ľudí vrátane viac ako 58 žien a 35 detí. Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že dovedna 1 645 osôb utrpelo zranenia počas dňa, ktorý bol v Libanone najsmrteľnejším od vojny medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006.

Tento počet prekonal i ničivý výbuch v bejrútskom prístave z roku 2020, keď explodovali stovky ton dusičnanu amónneho uloženého v sklade, pričom vtedy zahynulo 218 ľudí a viac ako 6-tisíc utrpelo zranenia.

Hagari uviedol, že Hizballáh od vlaňajšieho októbra vypustil do Izraela približne 9-tisíc rakiet a bezpilotných lietadiel, z toho 250 v pondelok. Armáda uviedla, že izraelské bojové lietadlá zasiahli v pondelok 1 600 cieľov Hizballáhu, pričom zničili riadené strely, rakety dlhého a krátkeho doletu a útočné drony.

Hovorca povedal, že mnohé boli ukryté v obytných štvrtiach, pričom ukázal fotografie niečoho, čo podľa neho boli zbrane ukryté v súkromných domoch.

„Hizballáh premenil južný Libanon na vojnovú zónu,“ povedal na tlačovej konferencii. Izrael odhaduje, že Hizballáh má približne 150-tisíc rakiet, vrátane riadených striel a rakiet s dlhým doletom, ktoré sú schopné zasiahnuť cieľ kdekoľvek v Izraeli.

Izraelská armáda varovala obyvateľov južného a východného Libanonu, aby sa pred rozširujúcou sa leteckou kampaňou proti Hizballáhu evakuovali. Tisíce Libanončanov utiekli z juhu a hlavná diaľnica z južného prístavného mesta Sidon bola preplnená autami smerujúcimi do Bejrútu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval libanonských civilistov, aby poslúchli izraelské výzvy na evakuáciu svojich domovov a povedal: „Berte toto varovanie vážne. Prosím, uhnite nám z cesty. Po ukončení našej operácie sa môžete bezpečne vrátiť do svojich domovov.“

(sita)