Kamala Harrisová tesne vedie v predvolebnom prieskume v 7 kľúčových štátoch

Demokratická prezidentská kandidátka má v novom predvolebnom prieskume tesný náskok pred svojím republikánskym rivalom Donaldom Trumpom v šiestich štátoch USA, známych ako swing states. V tom poslednom je súboj vyrovnaný.

Snímka obrazovky 2024-09-27 o 22.15.22 Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z piatkových výsledkov prieskumu agentúry Bloomberg News a spoločnosti Morning Consult.

Náskok Harrisovej sa vo viacerých štátoch pohybuje na hodnote štatistickej chyby, čo naznačuje, že o výsledku novembrových volieb by mohol rozhodnúť najtesnejší rozdiel.

Podľa prieskumu vedie demokratická kandidátka nad Trumpom v Nevade o sedem percent, v Pensylvánii o päť percent, v Severnej Karolíne o dve percentá a v štátoch Arizona, Michigan a Wisconsin o tri percentá. V Georgii bol výsledok nerozhodný.

V týchto siedmich štátoch má Harrisová medzi pravdepodobnými voličmi náskok o celkovo približne tri percentuálne body, čo je o dva viac ako minulý mesiac. Štyridsaťsedem percent opýtaných si zároveň myslí, že viceprezidentka vyhrá voľby bez ohľadu na to, či ju podporia v porovnaní s približne 40 percentami opýtaných, ktorí uvádzajú, že by zvíťazil Trump.

Prieskum denníka New York Times v kľúčových štátoch, ktorý zverejnili v pondelok, ukázal, že republikánsky kandidát tesne vedie v Arizone, Georgii a Severnej Karolíne. Podľa prieskumu Bloomberg si Trump udržiava náskok pred Harrisovou v oblasti ekonomiky, no rozdiel sa zmenšuje a v súčasnosti predstavuje štyri percentá. Vedie aj v otázke imigrácie so 14 percentami.

(tasr, reuters)