Scholz potvrdil, že je pripravený rokovať s Putinom o Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz opäť zdôraznil svoju pripravenosť rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o spravodlivom mieri na Ukrajine.

Scholz znova vylúèil dodanie riadených striel Taurus na Ukrajinu Olaf Scholz. Foto: TASR/DPA

Kancelár Nemecka to vyhlásil v Spolkovom sneme, keď hovoril o nadchádzajúcom summite lídrov EÚ, píše ukrajinská Jevropejska pravda s odvolaním sa na Rheinische Post.

Keď Scholz hovoril o rusko-ukrajinskej vojne, spomenul súhlas Ukrajiny s účasťou Ruska na nasledujúcom mierovom summite.

„Preto je tiež správne, že keď sa nás pýtajú, či budeme hovoriť aj s ruským prezidentom, odpovieme: Áno, aj s ním,“ povedal Scholz.

Zdôraznil, že sa zároveň drží jasnej zásady – nikdy sa nerozhodovať bez toho, aby sa bral do úvahy postoj Ukrajiny a najbližších partnerov.

Scholz tiež povedal, že nespočetné množstvo príslušníkov Ozbrojených síl Ruskej Federácie sa každý deň stáva „obeťou imperialistického šialenstva ruského prezidenta“.

„Sú tiež obeťami jeho politiky zameranej na rozširovanie krajiny. To je niečo, čo by sa v Európe nemalo opakovať,“ dodal kancelár.

Kremeľ naposledy uviedol, že Putin je pripravený rokovať so Scholzom, ale zatiaľ nedostal ponuku z Berlína. Naposledy Scholz hovoril s Putinom koncom roka 2022.

(laj)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok