Vyšetrovanie výbuchu plynu v Prešove je v závere. Obvinení žiadajú zastaviť stíhanie

Výbuch a požiar dvanásťposchodovej bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove v decembri 2019 si vyžiadal 40 zranených a osem mŕtvych vrátane osoby, ktorej pozostatky nenašli.

Hasčèi zasahujú pri požiari bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu Výbuch bytovky v Prešove na Mukačevskej ulici zo 6. decembra 2019. Foto: TASR František Iván

Vo veci obvinili dovedna päť osôb – troch robotníkov, bagristu a projektového manažéra. Po možnosti záverečného preštudovania si spisu však proces pozastavil návrh troch obvinených. Tým sa momentálne zaoberá Krajská prokuratúra v Prešove, píše Korzár.

Ako pre portál spresnil hovorca prešovskej krajskej prokuratúry Michal Sovič, obvinení „podali návrh na zastavenie trestného stíhania spolu so žiadosťou o odňatie veci Krajskej prokuratúre Prešov“.

„Týmito podaniami sa krajská prokuratúra náležite zaoberá, tieto budú zákonným spôsobom vyhodnotené,“ konkretizoval Sovič s tým, že aktuálne sú spracované podklady za účelom predloženia veci Generálnej prokuratúre SR na rozhodnutie o podanej žiadosti o odňatie veci.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry v Bratislave Jana Tökölyová pre Korzár uviedla, že o návrhu vedia a po zaslaní podkladov sa ním budú zaoberať.

Okrem iného obvinení žiadajú odňatie veci prešovskej prokuratúre aj z dôvodu, že tragédia sa dotkla mnohých obyvateľov mesta Prešov. Rovnako žiadajú zastaviť stíhanie pre domnienky, že skutok nie je trestným činom, respektíve sa ho sčasti nedopustili.

V súčasnosti hrozí obvineným po dokázaní viny trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

(max)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok