Rusko bombarduje na ukrajinskom pobreží lode s potravinami pre Gazu, tvrdí Londýn

Na správy britských spravodajských služieb sa odvolal premiér Keir Starmer, ktorý v stredu vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin je „ochotný hazardovať s globálnou potravinovou bezpečnosťou“ s cieľom víťazstva.

Rusko v oblasti Èierneho mora otestovalo strely schopné nies jadrové hlavice Ruský prezident Vladimir Putin sleduje cvičenie ruskej Čiernomorskej a Severnej flotily v oblasti Čierneho mora vo štvrtok 9. januára 2020. Foto: TASR/AP

Útoky Ruska na ukrajinské prístavy v Čiernom mori údajne zasiahli civilné obchodné plavidlá s obilím, ktoré boli pripravené zásobovať Pásmo Gazy pod záštitou OSN, citoval britského premiéra denník Telegraph. Tajné služby podľa neho zistili, že lode s obilím sa stali „vedľajšími škodami“ ruských raketových útokov.

Od 5. do 14. októbra mali ruské rakety zasiahnuť najmenej štyri obchodné lode, tvrdia tajné služby. Jednou z nich bola loď plaviaca sa pod vlajkou Panamy, ktorá pod hlavičkou OSN prevážala slnečnicový olej. Moskva tiež údajne zasiahla aj lode so zásielkami pre Egypt a Južnú Afriku.

„Ruské nevyberavé útoky na prístavy v Čiernom mori zdôrazňujú, že Putin je ochotný riskovať celosvetovú potravinovú bezpečnosť v snahe prinútiť Ukrajinu, aby sa podriadila,“ vyhlásil Starmer. „Tým poškodzuje milióny zraniteľných ľudí v Afrike, Ázii a na Blízkom východe, aby sa pokúsil získať prevahu vo svojej barbarskej vojne,“ dodal s tým, že Kremeľ „nerešpektuje normy a zákony, ktorými sa riadi náš medzinárodný systém“.

(sab)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok