Zomierajú na covid aj zaočkovaní? Ako Danko dezinformuje

Portugalsko a Spojené kráľovstvo sa trápia s delta variantom koronavírusu. Nakazených pribúda, počet hospitalizácií a úmrtí však zostáva na nízkej úrovni. Podľa odborníkov za to oba štáty vďačia vysokej preočkovanosti starších vekových kategórií. Aj očkovaní sa môžu nakaziť, ale riziko komplikácií je u nich minimálne.

Zaoèkovanie vakcínou Johnson & Johnson proti ochoreniu COVID-19 v Portugalsku Ľudia oddychujú po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 v Lisabone. Foto: TASR/AP

Zrak európskych štátov sa v týchto týždňoch upiera na Spojené kráľovstvo a Portugalsko. V oboch štátoch sa stal dominantným delta variant nového koronavírusu. Vďaka tomu, že je oproti pôvodnému kmeňu dvojnásobne infekčnejší, šíri sa rýchlejšie medzi nezaočkovanými.

Vo Veľkej Británii postihuje najmä mladých a deti, ktoré sa ešte v očkovacom procese nedostali na rad. Hoci počet nakazených stúpa, úmrtia a hospitalizácie narastajú oveľa pomalším tempom. Za posledný týždeň pribudlo vo Veľkej Británii približne 116-tisíc prípadov, čo je nárast o 70 percent. Aktuálne čísla však ukazujú, že z tisíc infekcií sa fatálne končí menej než jeden prípad. Na porovnanie: na vrchole druhej vlny to bol v Spojenom kráľovstve jeden prípad zo 60 nakazených.

Vakcíny tak dokázateľne chránia pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Vektorová očkovacia látka Vaxzevria, ktorou sa za Lamanšským prielivom zaočkovala väčšina populácie, chráni pred symptomatickou nákazou na 70 percent a pred hospitalizáciou až na 92 percent. V prípade mRNA vakcín sú tieto čísla až 88 percent a 96 percent.

Podobne sa vyvíja situácia v Portugalsku. V nemocnici je 502 ľudí, čo je síce najvyššie číslo od apríla, počet úmrtí za posledný týždeň však nepresiahol číslo tri. Portugalsko doposiaľ zaočkovalo obomi dávkami asi 30 percent populácie, čiže je na tom podobne ako Slovensko, ale zameralo sa na rizikové skupiny, čo splnilo svoj účel. Pre obavy zo stúpajúceho počtu nakazených sa od 4. júla budú môcť očkovať všetci ľudia od 18 rokov.

Nezaočkovaných v skutočnosti zomiera viac

Napriek dokázateľne lepšiemu vývoju epidemickej situácie sa začali objavovať konšpirácie súvisiace so zaočkovanosťou tých, čo zomreli. Z absolútnych čísel totiž vyplýva, že očkovaní ľudia zomierajú na delta variant vírusu viac než nezaočkovaní. Tých však umiera percentuálne viac. Na sociálnej sieti na to upozornil analytik Martin Smatana.

Do pozornosti dáva analýzu od zdravotníckej agentúry Public Health England. Do 21. júna sa v Anglicku delta variantom nakazilo celkovo 92-tisíc ľudí, z čoho 117 ľudí zomrelo. Ľudia starší než 50 rokov tvoria síce len 9 571 infekcií, ale až 109 úmrtí. Alarmujúcejšie podľa niektorých je, že medzi mŕtvymi bolo 50 ľudí s dvomi dávkami vakcíny a 18 ľudí po prvej dávke vakcíny. Celkovo 38 ľudí v tejto kategórii nedostalo injekciu.

Z nižšieho počtu úmrtí spomedzi nezaočkovaných sa vyvodil záver, že vakcíny nechránia. Analytik upozorňuje, že nepoznáme skutočný vek zaočkovaných osôb ani ich zdravotný stav. Kategória „nad 50 rokov“ totiž sama osebe o daných ľuďoch veľa nenapovie. Registrované vakcíny majú svoje obmedzenia a nechránia na sto percent. Ak sa k tomu pridajú závažné komorbidity, mohol sa zdravotný stav nakazených očkovancov zhoršiť natoľko, že im nebolo pomoci. Skutočnú príčinu však vidí Smatana inde.

„Z populácie plne zaočkovaných 19,56 mililóna zomrelo 50 ľudí. Z populácie vôbec neočkovaných 2,07 milióna ľudí zomrelo 38 ľudí. Ak sa teda pozrieme na pomer počtu ľudí a počtu úmrtí v každej zo skupín, je zrejmé, že virál je neopodstatnený. Pravda je, že nezaočkovaní zomierali 7,2-násobne viac ako očkovaní – stačí si len porovnať veľkosť oboch skupín,“ vysvetľuje analytik.

Dodáva, že v skupine mladších ako 50 rokov nezomrel nikto plne zaočkovaný, pričom toto šťastie nemalo šesť nezaočkovaných osôb. Očkovanie sa teda stále javí ako najúčinnejší nástroj boja proti nákaze.

Štáty sprísňujú opatrenia. Andrej Danko aj tak očkovanie spochybňuje

Napriek tomu, že sa Veľká Británia aj Portugalsko zatiaľ s variantom pochádzajúcim z Indie dokážu popasovať, nenechávajú nič na náhodu. V Spojenom kráľovstve si vírus vyžiadal viac než 128-tisíc úmrtí a dlhodobý lockdown.

Opatrenia sa mali uvoľniť 21. júna, ale pre narastajúci počet infekcií sa to odložilo až na 19. júla. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid už avizoval, že cieľom vlády je v tento deň odstrániť obmedzenia. Či pôjde o všetky protiepidemické opatrenia, alebo len niektoré, bude závisieť od vývoja epidemickej situácie v nasledujúcich dvoch týždňoch.

Sprísnené opatrenia sú aj v dvoch portugalských regiónoch, konkrétne v Lisabone a Algarve. Reštaurácie, kaviarne a obchody sa cez víkend zatvárajú už od 15:30. Pri odchode alebo vstupe do regiónov sa musia ľudia preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom či očkovacím preukazom. „Sme v boji o čas medzi vývojom ochorenia a procesom očkovania,“ uviedla Mariana Vieira da Silvaová, portugalská ministerka na úrade predsedu vlády.

Čiastočne sa cestou sprísňovania opatrení vydal aj Izrael, ktorý zaočkoval približne 60 percent populácie. Počet prípadov ochorenia COVID-19 však začal posledný júnový týždeň znova narastať. Nová vláda pod vedením Naftaliho Bennetta preto minulý piatok (25.6.) opätovne nariadila povinné nosenie rúšok vo vnútorných priestoroch.

Toľko pochopenia nemajú niektorí slovenskí politici. V pondelok spomedzi nich vynikol bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Post má na sociálnej sieti viac než 2-tisíc lajkov a 850 zdieľaní, vyžiadal si však aj kritiku v komentároch.

Výnimky v podobe odmietavého postoja k štepeniu sa nájdu v koaličných aj v opozičných stranách. Expremiér Igor Matovič (OĽaNO) je stále nezaočkovaný, rovnako je na tom Peter Pellegrini (Hlas-SD). Pellegrini na sobotňajšom sneme strany v Nitre vyzval na čím skoršie očkovanie len tých, čo tak chcú urobiť. Zdôraznil, že očkovanie musí ostať dobrovoľné. Názory odborníkov sú odlišné od tých politických.

Delta je už aj na Slovensku, schyľuje sa k prísnejšiemu režimu na hraniciach

Na očkovanie ľudí vyzýva konzílium odborníkov, vedci či lekári už celé mesiace. Delta variant sa totiž nevyhýba ani Slovensku. V pondelok sme na našom území potvrdili celkovo šesť prípadov nákazy. Všetci infikovaní prišli zo zahraničia a neboli zaočkovaní.

Ústredný krízový štáb aj koaličná rada preto v pondelok diskutovali o sprísnených kontrolách na hraniciach. Aktuálne sú priebežné a námatkové, a tak nezachytávajú každého pozitívneho. Podľa infektológa Vladimíra Krčméryho by mohla ďalšia vlna vypuknúť v auguste s príchodom dovolenkárov zo zahraničia. Krčméry si myslí, že povinné očkovanie dospelých je logické, ale nie je populárne.

Plošné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zatiaľ naráža na vyjadrenia z ministerstva spravodlivosti a z Ústavného súdu SR. Plošné povinné testovanie alebo očkovanie podľa Krčméryho možno uplatniť len v prípade vyhláseného výnimočného stavu.

Ten aktuálne nemáme, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) však pripúšťa povinné očkovanie pre rizikové skupiny, ako sú domovy sociálnych služieb. Vláda o návrhoch rozhodne v stredu. Podstatou očkovania však ostáva ochrana zdravia.

Nová štúdia, ktorá vyšla v pondelok v časopise Nature, dokazuje, že imunita môže po očkovaní mRNA vakcínami (Pfizer alebo Moderna) pretrvať roky, možno až celý život, ale len v prípade, že sa pandemická situácia nezhorší. Štúdia totiž ráta len so súčasnými variantami koronavírusu. Na udržanie dobrých čísel je potrebná vysoká preočkovanosť. Pri delta variante, ktorý sa stáva globálne dominantným, nastane podľa vedcov kolektívna imunita, ak sa zaočkuje 80 percent populácie.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok