Eurokomisia navrhuje opatrenie, ktoré môže úplne zastaviť dodávky ruského plynu do Európy

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu oznámila zámer prijať súbor piatich opatrení proti vysokým cenám elektriny. Jedno z nich môže podľa vyjadrenia ruského prezidenta vyústiť do zastavenia dodávok ruského plynu na starý kontinent.

Ursula Von der Leyenová prejav Ursula Von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Šéfka eurokomisie Ursula Von der Leyenová vo vystúpení pred novinármi v Bruseli označila Rusko za nespoľahlivého dodávateľa, ktorý manipuluje s energetickými trhmi. Uviedla, že EK diverzifikáciou dodávok plynu zaistila naplnenosť spoločných zásobníkov plynu na úrovni 82 percent. Podarilo sa to zvýšenými dodávkami skvapalneného plynu (LNG) a plynu cez plynovody z USA, Nórska, Alžírska a Azerbajdžanu. Len samotné Nórsko teraz dodáva viac plynu ako Rusko.

„Manipulácia trhov s plynom má vedľajší účinok na trh s elektrinou. Sme konfrontovaní s astronomickými cenami elektriny pre domácnosti a firmy. Predložíme súbor okamžitých opatrení, ktoré ochránia zraniteľných spotrebiteľov a podniky,“ povedala Von der Leyenová.

V prvom rade pôjde o „inteligentné úspory elektrickej energie“ na vyrovnanie špičiek spotreby.

V druhom rade o návrh zastropovať nadmerné zisky výrobcov elektriny s nízkymi nákladmi. Komisia navrhne presmerovať tieto zisky na podporu zraniteľných ľudí a spoločností.

Do tretice nový návrh EK postihne nadmerné zisky ropných a plynárenských spoločností pomocou solidárneho príspevku. „Všetky zdroje energie musia pomôcť pri riešení tejto krízy,“ uviedla šéfka eurokomisie. Členské štáty EÚ by mali z týchto príjmov podporiť zraniteľné domácnosti a investovať do čistých domácich zdrojov energie.

Štvrté opatrenie podporí energetické spoločnosti voči nestálosti trhov. „Aktualizujeme dočasný právny rámec, aby sme umožnili rýchle poskytovanie štátnych záruk,“ opísala situáciu.

Piate opatrenie sa týka zastropovania cien pre dovážaný ruský plyn. „Cieľ je jasný: musíme znížiť príjmy Ruska, ktoré Putin používa na financovanie vojny proti Ukrajine,“ zdôraznila Von der Leyenová. Na začiatku vojny cez ruské plynovody prúdilo do Európy 40 percent plynu, dnes je to už len deväť percent.

„Toto sú ťažké časy. Som však presvedčená, že Európania majú ekonomickú silu, politickú vôľu a jednotu, aby túto situáciu zvládli,“ uviedla v závere svojho vyhlásenia. Jednotliví ministri energetiky členských štátov budú o návrhoch rokovať v piatok.

Putin: Nedodáme vôbec nič

Ruský prezident Vladimir Putin pritom už v stredu predpoludním uviedol, že Rusko prestane dodávať ropu a plyn krajinám, ktoré zavedú cenové stropy. Vyhlásil to na Východnom ekonomickom fóre v tichomorskom prístavnom meste Vladivostok.

Zavedenie stropu na ceny ropy, o ktorom uvažujú niektoré západné krajiny, by „bolo absolútne hlúpe rozhodnutie“, povedal Putin. „Nedodáme vôbec nič, ak to bude v rozpore s našimi záujmami, v tomto prípade ekonomickými. Žiadny plyn, žiadna ropa, žiadne uhlie, žiadny vykurovací olej, nič,“ vyhlásil.

Skupina G7 (sedem najvyspelejších ekonomík sveta) sa v piatok (2. 9.) rovnako zaviazala, že urýchli zavedenie cenového stropu na dovoz ruskej ropy v snahe odrezať Moskvu od hlavného zdroja príjmov na financovanie vojenskej akcie na Ukrajine.

Putin uviedol, že Rusko bude rešpektovať svoje zmluvné záväzky a dúfa, že ostatné krajiny urobia to isté. „Tí, ktorí sa nám snažia niečo vnútiť, dnes nie sú v pozícii, aby mohli diktovať svoju vôľu,“ poznamenal. „Mali by sa spamätať.“

Ruský prezident poukázal pritom na rastúce ceny energií v Európe pred zimou a trval na tom, že Rusko nebude dodávať nič mimo existujúcich zmlúv. „Majú viacero riešení. Buď dotovať vysoké ceny, čo je zlé, pretože to nezmení spotrebiteľské správanie, alebo znížiť spotrebu,“ uviedol.

„Z ekonomického hľadiska je to správne. Zo sociálneho hľadiska je to nebezpečné, môže to viesť k explózii. Je lepšie dodržiavať zmluvné záväzky, civilizované pravidlá,“ dodal Putin.

https://standard.sk/244391/europu-cakaju-v-zime-vazne-problemy-za-jej-energeticku-krizu-mozu-sankcie-tvrdi-erdogan/

Priestoru na manévrovanie vraj veľa nemáme

Ratingová agentúra Fitch pritom v utorok upozornila, že zastavenie dodávok plynu cez Nord Stream 1 znižuje už aj tak malý priestor na chyby pri vyvážení európskeho trhu s plynom túto zimu. To ešte prehĺbi problémy na kontinente so zabezpečením energie na zimu.

Zastavenie dodávok cez kľúčové potrubie Nord Stream I do Európy zvyšuje pravdepodobnosť recesie v eurozóne, doplnila agentúra, ktorá predpokladá, že medzi septembrom a decembrom 2022 nebude cez plynovod prúdiť žiadny ruský plyn.

(tasr/tod)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok