Európu čakajú v zime vážne problémy. Za jej energetickú krízu môžu sankcie, tvrdí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripísal v utorok vinu za energetickú krízu v Európe sankciám, ktoré Európska únia uvalila na Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rovnakú rétoriku pritom v tejto súvislosti používa aj Kremeľ, uvádza agentúra AFP.

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Erdogan si zachováva dobré pracovné vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zároveň sa však snaží v ukrajinskom konflikte zaujať neutrálny postoj, aj keď Ukrajine dodáva zbrane a turecké bojové drony.

„Prístup Európy k pánu Putinovi a jej sankcie dohnali pána Putina – či už zámerne, alebo nie – do bodu, keď povedal: ak vy urobíte toto, ja spravím tamto,“ uviedol Erdogan. „(Putin) používa všetky svoje prostriedky a zbrane. Zemný plyn je, nanešťastie, jedným z nich,“ vyhlásil turecký prezident.

Erdogan okrem toho uviedol, že neočakáva, že by jeho krajina musela tento rok zápasiť s nedostatok energií. „Myslím si, že Európu čakajú túto zimu vážne problémy… Nemyslím si, že u nás taká situácia nastane,“ povedal.

Toto vyjadrenie tureckého prezidenta pritom odráža postoj, ktorý v pondelok vyjadril Kremeľ, keď jeho hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že dôvodom, pre ktorý Rusko pozastavilo dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1, sú sankcie uvalené na Rusko.

Turecko dováža polovicu plynu z Ruska

Takmer polovica zemného plynu, ktorý Turecko vlani nakúpilo, pochádzala z Ruska. Turecko sa počas nedávneho samitu Erdogana s Putinom tiež zaviazalo, že pri platbách za dovoz ruských surovín začne pomaly prechádzať na ruble. Podľa analytikov táto dohoda zaistí, že Rusko bude Turecku aj naďalej dodávať plyn cez potrubie plynovodu TurkStream, vedúceho cez Čierne more.

Nárast cien energií na svetových trhoch, ktorý bol vyvolaný narušením dodávok energií z Ruska, však podnietil vznik ekonomickej krízy aj v Turecku, v dôsledku ktorej dosiahla medziročná inflácia v krajine polmesiaca 80 percent, konštatuje AFP.

https://standard.sk/243961/medzirocna-inflacia-v-turecku-sa-vysplhala-nad-80-percent/

Toky ruského plynu do EÚ cez Ukrajinu sú stabilné, Nord Stream 1 zostáva uzavretý

Toky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu boli v utorok ráno stabilné, zatiaľ čo plynovod Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka zostal uzavretý. Toky plynu smerujúce na východ cez plynovod Jamal – Európa z Nemecka do Poľska pokračovali na nízkych úrovniach. Informuje o tom agentúra Reuters.

Dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie cez Baltické more do Nemecka, zostali v utorok na nule po tom, čo Rusko zrušilo sobotňajší (3. 9.) termín na obnovenie prevádzky potrubia po trojdňovej údržbe.

Cez plynovod Rusko v minulosti exportovalo približne tretinu plynu do Európy, no už pred odstávkou na údržbu minulý týždeň bežal len na 20 percent kapacity. Toky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu zostali stabilné.

Nominácie na toky ruského plynu na Slovensko z Ukrajiny cez hraničný bod Veľké Kapušany boli v utorok približne na úrovni 36,7 milióna kubických metrov denne, čo sa oproti predchádzajúcemu dňu nezmenilo. Ukázali to údaje ukrajinského prevádzkovateľa prepravnej sústavy. Ruský Gazprom v utorok uviedol, že v súlade s predchádzajúcim dňom odošle do Európy cez ukrajinský vstupný bod Sudža 42,4 milióna kubíkov plynu.

Toky plynu cez plynovod Jamal – Európa smerujúce na východ z Nemecka do Poľska v meracom bode Mallnow na nemeckých hraniciach boli podľa údajov operátora Gascade v utorok medzi 8.00 a 9.00 hod. tamojšieho času na úrovni 551,464 kilowatthodín za hodinu (kWh/h). Toky smerom na východ sa od začiatku septembra niekoľkokrát zastavili a obnovili.

https://standard.sk/243310/unikol-dokument-z-ek-cenove-stropy-by-mali-byt-len-na-atomovu-a-zelenu-elektrinu/

Gazprom tvrdí, že obnovenie prevádzky Nord Stream 1 závisí od Siemens Energy

Najväčší ruský plynovod do Európy Nord Stream 1 neobnoví dodávky, kým spoločnosť Siemens Energy neopraví chybné zariadenie. Vyhlásil to v utorok zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Vitalij Markelov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Európa čelí najhoršej kríze dodávok plynu v histórii. Ceny energií prudko stúpajú a nemeckí dovozcovia dokonca diskutujú o možnom prídelovom systéme.

Gazprom v piatok (2. 9.) uviedol, že plynovod Nord Stream 1, hlavná zásobovacia trasa do Európy, zostane uzavretý, pretože z turbíny na kompresorovej stanici uniká motorový olej. To spôsobilo prudký nárast veľkoobchodných cien plynu.

Na otázku, kedy Nord Stream 1 začne opäť čerpať plyn, Markelov na okraj Východného ekonomického fóra v ruskom tichomorskom prístave Vladivostok agentúre Reuters povedal: „Mali by ste sa opýtať Siemensu. Najprv musia opraviť zariadenie.“

Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a odovzdávacej stanice plynovodu OPAL v Lubmine na severe Nemecka 30. augusta 2022. Foto: TASR/DPA

Spoločnosť Siemens Energy v tejto súvislosti informovala, že v súčasnosti nemá overenie od Gazpromu na vykonanie údržbárskych prác na turbíne, ale je v stave pohotovosti. Nerozumie tiež prezentácii situácie zo strany Gazpromu.

Podľa nemeckej firmy so sídlom v Mníchove únik motorového oleja na poslednej turbíne, ktorá ešte bola v prevádzke, na kompresorovej stanici Portovaja, nie je dôvodom na uzavretie potrubia. „Nemôžeme pochopiť toto nové tvrdenie na základe informácií, ktoré nám boli poskytnuté cez víkend,“ uviedla firma Siemens Energy v písomnom vyhlásení. „Naše hodnotenie je, že oznámené zistenie nepredstavuje technický dôvod na zastavenie prevádzky. Takéto úniky bežne neovplyvňujú chod turbíny a môžu byť utesnené na mieste,“ dodal Siemens.

Nord Stream 1, ktorý vedie cez Baltické more do Nemecka, je najväčším ruským plynovodom do Európy s kapacitou 59,2 miliardy kubických metrov ročne. Kedysi bol považovaný za symbol spolupráce medzi jednou z najväčších energetických mocností sveta a štvrtou najväčšou svetovou ekonomikou, teraz sa však stal predmetom obviňovania medzi Berlínom a Moskvou.

Podľa Ruska za európskou krízou dodávok plynu stoja USA

Európsku krízu dodávok plynu vyvolali Spojené štáty tým, že prinútili európskych lídrov k „samovražednému“ kroku prerušenia hospodárskej a energetickej spolupráce s Moskvou. Vyhlásilo to v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí, uvádza Reuters.

Na otázku, čo sa musí stať, aby plynovod Nord Stream 1 opäť začal fungovať, hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová agentúre Reuters povedala, že kladie otázky, na ktoré poznajú odpoveď aj deti – „tí, ktorí s tým začali, to musia ukončiť“.

https://standard.sk/243750/europa-sa-pripravuje-na-prudky-rast-cien-po-odstaveni-plynovodu-nord-stream-1/

Uviedla pritom, že USA sa už dlho snažia prerušiť energetické väzby medzi Ruskom a veľkými európskymi mocnosťami, ako je Nemecko, hoci Moskva bola spoľahlivým dodávateľom energií už od sovietskych čias.

„Dominancia Washingtonu prevládla,“ povedala Zacharovová na okraj Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku. „V Európskej únii sa dostali k moci politické sily, ktoré hrajú úlohu provokatérov.“ „Je to absolútna samovražda, ale zdá sa, že si tým budú musieť prejsť,“ dodala.

(tasr)
     


    


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok