Americkú vakcínu sme tiež objednali pred schválením EMA. Zrejme bude meškať

Dodávky vakcíny americkej firmy Johnson & Johnson môžu meškať. Firma má problémy s výrobou. Vakcína Sputnik V je už na Slovensku a schváliť by ju mali do troch týždňov.

Oèkovanie vakcínou Pfizer na Miami Očkovanie vakcínou Johnson&Johnson na Floride. Foto: TASR/AP

Európska komisia schválila 8. októbra zmluvu o nákupe vakcín s firmou Janssen Pharmaceutica NV, ktorá je súčasťou koncernu Johnson & Johnson (J&J). Umožňuje členským štátom Európskej únie nakúpiť vakcíny pre 200 miliónov ľudí.

Slovensko si pôvodne vo verejnom obstarávaní Európskej únie objednalo takmer dva a pol milióna dávok vakcíny J&J (ešte pred dovozom Sputniku V). Má viacero výhod. Ide o vektorovú vakcínu, čiže sa dá jednoduchšie skladovať. Zároveň je prvou jednodávkovou vakcínou, čo by výrazne zrýchlilo tempo očkovania, ktoré spomalili pre oneskorené dodávky od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Žiadosť o podmienečné schválenie tejto očkovacej látky prijala Európska agentúra pre lieky (EMA) 16. februára. V utorok, po troch týždňoch preverovania, EMA oznámila, že na mimoriadnom zasadnutí 11. marca rozhodne o schválení očkovacej látky od J&J.

Problémy s výrobou

Aj dodávky od tohto výrobcu sú však ohrozené. Spoločnosť J&J informovala EÚ, že má výrobné problémy, ktoré môžu ovplyvniť jej plány dodať Únii 55 miliónov dávok vakcíny v druhom kvartáli tohto roku.

Pre Reuters to uviedol nemenovaný účastník rozhovorov medzi Bruselom a touto americkou firmou. Spoločnosť údajne minulý týždeň oznámila predstaviteľom EÚ, že je pod tlakom z dôvodu meškajúcich dodávok látok a vybavenia potrebného pre výrobu vakcín.

Nemenovaný zdroj priblížil, že splniť záväzok o dodaní 55 miliónov dávok do konca júna síce nie je podľa J&J nemožné, avšak samotná firma si nie je istá, či sa jej to podarí.

„Očakávame, že v súlade s dohodou začneme dodávať v druhom štvrťroku 2021 do EÚ 200 miliónov dávok (našej vakcíny),“ reagovala firma na otázky agentúry Reuters. Odmietla komentovať možné oneskorenia dodávok. K správe o možnom meškaní dodávok sa nevyjadril ani hovorca Európskej komisie (EK).

Porovnanie so Sputnikom

Zmluvu o nákupe ruskej vakcíny Sputnik uzatvorilo Slovensko 29. februára. Celkovo by malo Slovensko dostať do konca júna dva milióny tejto, zatiaľ neregistrovanej, vakcíny. Už 1. marca vojenské lietadlo doviezlo 200 000 kusov a ďalších 400 000 má Rusko dodať v priebehu marca.

Žiadosť o schválenie Sputnika V prijala EMA 4. marca. Dĺžka schvaľovania nie je známa. Podľa štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Jany Ježíkovej by kladný verdikt EMA zrýchlil očkovací proces o mesiac. V tom prípade by sa mohlo začať s očkovaním skupiny 18+ už koncom apríla.

Pri overovaní Sputnika V sa Slovensko vybralo vlastnou cestou. Očkovaciu látku aktuálne overujú v špecializovanom laboratóriu farmaceutickej firmy v Šarišských Michaľanoch. Štátny ústav na kontrolu liekov (ŠÚKL) pri preverovaní bezpečnosti vakcíny spolupracuje s viacerými európskymi laboratóriami a budúci týždeň navštívia sídlo ruského výrobcu. Proces by mal podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) trvať približne tri týždne.

Očkovanie neregistrovanou vakcínou by bolo možné aj formou klinickej štúdie. Ide o princíp, ktorý údajne navrhovali viacerí členovia konzília odborníkov. Očkovanie v rámci klinickej štúdie by musel schváliť ŠÚKL. Na tento krok mu však chýbajú potrebné dokumenty.

„Úlohou štátneho ústavu nie je plánovanie klinických skúšaní, ale ich schvaľovanie. Žiadosť predkladá štátnemu ústavu zadávateľ. K dnešnému dňu nám takáto žiadosť doručená nebola,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Záujem očkovať sa Sputnikom je vysoký. Z prieskumu, ktorý pre televíziu Markíza vypracovala agentúra Focus, vyplýva, že ruská očkovacia látka je prijateľná pre 53 percent respondentov. Prekonala ju už len vakcína od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorou by sa dalo zaočkovať 55 percent opýtaných. Na porovnanie, americkú vakcínu Johnson & Johnson by si vybralo 33 percent opýtaných.