Bulharská strana GERB vyhrala siedme voľby za necelé štyri roky

Vyplýva to z exit pollov zverejnených po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ).

Rokovania o zostavení novej vlády po predèasných parlamentných vo¾bách v Bulharsku Bojko Borisov. FOTO TASR/AP

Strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) konzervatívneho expremiéra Bojka Borisova podľa nich získala 25 – 27 percent hlasov. Na druhom mieste skončila koalícia Pokračujeme v zmene – Demokratické Bulharsko (PP – DB) s približne 15 percentami hlasov. Tretia je ultranacionalistická, prorusky orientovaná strana Obnova s približne 13 percentami.

Ďalšie strany získali menej ako desať percent hlasov. Podľa prieskumu inštitútu Alpha Research by GERB získala v 240-miestnom parlamente 74 kresiel, PP 42 kresiel a PP – DB 36 kresiel.

Siedme parlamentné voľby za necelé štyri roky boli vyvolané tým, že bulharské politické strany sa po patových voľbách konaných 9. júna paralelne s voľbami do Európskeho parlamentu nedohodli na zostavení koaličnej vlády.

Júnové voľby zasa vyvolal marcový rozpad tzv. neformálnej koalície pozostávajúcej z GERB, Zväzu demokratických síl (SDS) a PP-DB.

Aliancie GERB-SDS a PP-DB sú orientované proeurópsky i propodnikateľsky, sužuje ich však množstvo vzájomných sporov a rivalita ich predstaviteľov.

(tasr, afp, reuters)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok