Analytici: Otvorené terasy a obchody budú už v apríli, no treba zvládnuť Veľkú noc

O týždeň by sa Slovensko malo na covidovej mape dostať do tmavočervenej farby. Ak veľkonočné sviatky bujaro neoslávime, ešte v apríli sa podľa prepočtov expertov otvoria základné školy, terasy reštaurácií a obchodné domy.

terasa zákazníci stoly Na snímke ľudia sedia na terase reštaurácie v centre mesta v Bratislave. Foto: Dano Veselský/ TASR

Analytici z platformy Dáta bez pátosu predpovedali vývoj množstva hospitalizovaných na nasledujúce týždne. Pre Slovensko majú dobrú správu. S prichádzajúcou jarou budú tieto počty pravdepodobne klesať a na konci marca dôjde k uvoľneniu.

Aktuálne je hospitalizovaných viac než 3 500 ľudí, čo je na prvý pohľad ďaleko od hraničnej hodnoty 3 000 na prechod z čiernej do tmavočervenej farby covid automatu. Vedci ale situáciu hodnotia pomerne optimisticky.

Číslo 3 000 podľa nich pokoríme budúci pondelok 29. marca. O dva týždne by sa tak celé Slovensko malo uvoľniť do spomínanej tmavočervenej farby. Pravidlá v nej sú stále dosť prísne, ale posúvajú nás o krok bližšie k predpandemickému životu.

Najmä prečkať Veľkú noc

Ďalšie uvoľňovanie závisí od Veľkej noci. „Ak vydržíme cez Veľkú noc doma, vírus opadne, príde teplo, hospitalizovaných bude 5. apríla menej ako 2 500 a 19. apríla príde ďalšie uvoľnenie z tmavo červenej do červenej. To už bude ‚návrat do kvázi normálu‘!“ píšu analytici.

Neobmedzuje sa v nej pohyb a otvárajú sa základné školy aj koncové ročníky stredných škôl. Povoľuje sa obmedzený počet zákazníkov na terasách reštaurácií aj v obchodných domoch.

Pod 2 000 covid pacientov v nemocniciach by sme sa mali dostať najskôr v máji. Na najbližší mesiac si preto musíme vystačiť s vyššie vypísanými uvoľneniami.

Sever Slovenska si sviatky užije za cenu zvýšených úmrtí

Počet hospitalizovaných pacientov od konca januára výrazne stúpol najmä v 20 nemocniciach na severe a západe Slovenska. Pribudlo im viac než 600 ľudí.

„Najhoršiu situáciu má Prešov, Ružomberok, Poprad, Rožňava a trvale aj Trenčín spolu so Žilinou a Martinom. V týchto nemocniciach sú aj vysoké úmrtia každý deň a nadmerné úmrtia budú vo februári a v marci v Žilinskom a v Prešovskom kraji na násobku normálu,“ píšu analytici.

Pre tieto okresy je rozhodujúca Veľká noc. Ak sa počas nej ľudia izolujú a budú doržiavať protipandemické opatrenia, čísla budú klesať. Ak sa rozhodnú pre návštevy, oslavy, výlety a odhodia respirátory, počty pacientov ostanú vysoké do mája.

Naopak, v približne 20 nemocniciach za ten čas počet pacientov klesol. Rebríček vedú Nitra, Košice a Bratislava. Dôvod? Úmrtia kritických stavov, nízke počty infikovaných a vysoká preočkovanosť rizikovej populácie.

„Ťažké stavy reprezentujú až 20 percent všetkých pacientov. Ich priemerná denná úmrtnosť je okolo 10 percent a v nemocniciach s poklesom pacientov zomrelých nestriedali noví prijatí pacienti. Ide o okresy, ktoré vo februári zaznamenali značné úbytky novoinfikovaných – pozitívnych ľudí. Určite do značnej miery pomohlo u starších ročníkov aj očkovanie, ktoré je v Bratislavskom a v Košickom kraji na úrovni viac ako 10 percent obyvateľstva,“ vysvetľujú analytici.

Priemyselné oblasti budú mať najvyššie počty mŕtvych

Epidemická situácia je stabilizovaná v Nitrianskom kraji. Trvale klesá Bratislavský, Trnavský a Košický kraj a pridáva sa Banskobystrický kraj. Situácia sa v najbližšom týždni stabilizuje v Trenčianskom kraji. Podľa dodržiavania opatrení počas sviatkov by tento príklad mohli o 1-2 týždne nasledovať aj Žilinský a Prešovský kraj.

Najviac sú premorené okresy na hranici s Českou republikou od Senice, Skalice, Myjavy až po Čadcu. Nasledujú ich okresy s výraznou priemyselnou činnosťou ako Žilina, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Levoča až po Prešov. V nich si nemocnice neoddýchnu, pretože môžu očakávať vysoký príjem pacientov a vysoké straty na životoch.

„Vzľadom na výraznú mobilitu a otvorené priemyselné prevádzky predpokladáme postupné premorovanie týchto okresov už po druhýkrát v II. vlne a ústup vírusu až po Veľkej noci. Nemocnice budú stále plné a k poklesu bude dochádzať pomaly v dôsledku úmrtí pacientov v ťažkých stavoch,“ uvádzajú odborníci.

Obyvatelia daných okresov by sa mali izolovať, nechať školy zatvorené a nikam nechodiť, ak to nie je nevyhnutné. Nemocnice by mohlo odľahčiť aj postupujúce očkovanie.