Zamestnanci spoločnosti Bosch v Prešove si preberajú výpovede so slzami v očiach. Sulík: Je to výsledok nečinnosti ministerky Sakovej

PREŠOV – Firma Bosch eBike system, ktorá pôsobí v blízkosti Prešova, ohlásila ukončenie výroby k marcu 2024. Spoločnosť tak definitívne upustila od rozširovania existujúceho výrobného areálu v Prešove. Zamestnancom dáva výpovede od pondelka.

FOTO: REDAKCIA Foto: archív redakcie

Pred dvoma rokmi bol príchod spoločnosti Bosch na východné Slovensko ohlásený ako veľká investícia, ktorá zamestná štyri- až osem-tisíc ľudí. Vyrásť mala v priemyselnom parku Záborské. Bosch tam chcel vyrábať elektromotory do bicyklov.

No už v jeseni minulého roku nastali problémy s výkupom pozemkov, na ktorých mal byť priemyselný park postavený. Na prechodné obdobie si tak Bosch prenajal priestory, kde pracovalo približne štyristo ľudí.

Po mnohých komplikáciách je však všetkému koniec. „Podnikanie spoločnosti Bosch na Slovensku reaguje na klesajúci dopyt po elektrobicykloch. Firma preto urobila strategické rozhodnutie a nebude rozširovať svoje výrobné prevádzky, čím sa zastavili aj rokovania o potenciálnej investícii pri obci Záborské na východnom Slovensku,“ vysvetlilo Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (MHSR) dôvod ukončenia výroby. 

Opýtaným ľuďom zo závodu Bosch nebolo veľmi do reči. O výpovediach majú zakázané rozprávať. Tie sa rozdávali od pondelka.

„Včera po šichte nás s nimi čakali. Veľa z nás, keď ich preberali plakalo,“ vysvetlil jeden zo zamestnancov. Ľudia z Prešova a okolia brali firmu ako spoľahlivého zamestnávateľa. „Čo teraz bude s mojou rodinou? Mám malé deti a hypotéku,“ povedal sklamane jeden z prepustených.

Správa o stiahnutí výroby spoločnosti Bosch z Prešova zaskočila aj vedenie mesta Prešov. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že ich odchod investora mrzí.

„Aj keď sme si boli vedomí avizovaného zastavenia investície, kompletné ukončenie výroby už od nasledujúceho mesiaca nás zaskočilo. Strata vyše 200 pracovných miest je vážnou ranou pre lokálny trh práce,“ uviedol primátor mesta František Oľha, ktorý sa informáciu dozvedel iba včera. 

To, ako rýchlo prišiel tento krok, radnicu zaskočilo aj preto, že dostupné dáta za posledné mesiace hovorili o plynulom náraste výroby závodu. „Zároveň nás mrzí strata investora, s ktorým sme mali vybudované dobré vzťahy a snažili sme sa mu vyjsť v ústrety. Závodu sme napríklad zabezpečili aj prispôsobili extra spoje, aby nadväzovali na ich pracovné zmeny a uľahčili tak jeho zamestnancom lepší prístup do zamestnania,“ dodal Oľha s tým, že si uvedomuje, že táto situácia vyvoláva mnoho otázok a obáv. V najbližších dňoch sa bude snažiť o získanie podrobnejších informácií od spoločnosti Bosch.

Mohlo by vás zaujímať

MHSR Prešovský Štandard informovalo, že v prípade rokovaní s nemeckým investorom Bosch bol rezort hospodárstva pripravený urobiť potrebné zmeny v rokovacom tíme a pripravené boli aj riešenia na výkup pozemkov pre obyvateľov obce Záborské na základe nových znaleckých posudkov.

Tieto kroky však už nedokázali zmeniť rozhodnutie spoločnosti Bosch ovplyvnené trhovými faktormi. Z toho dôvodu sa zastaví aj príprava priemyselného parku v Záborskom. „Informovala som spoločnosť Bosch, že rezort hospodárstva je pripravený rokovať o akejkoľvek budúcej spolupráci, ktorá by priniesla pracovné miesta do regiónov Slovenska,“ vysvetlila podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Vlastníci pozemkov budú môcť opätovne disponovať so svojimi pozemkami pre ďalších prípadných investorov.

Podľa MHSR podnikanie spoločnosti Bosch na Slovensku reaguje na klesajúci dopyt po elektrobicykloch. Firma preto urobila strategické rozhodnutie a nebude rozširovať svoje výrobné prevádzky, čím sa zastavili aj rokovania o potenciálnej investícii pri obci Záborské na východnom Slovensku.

„Bosch zároveň potvrdil, že zastavuje výrobu vo svojom existujúcom závode v Petrovanoch, čo tiež súvisí s poklesom dopytu. Ďalších viac ako tisíc zamestnancov tejto spoločnosti pracujúcich na Slovensku v inom výrobnom sektore sa tieto rozhodnutia nedotknú,“ podotklo ministerstvo.

Na situáciu pre Prešovský Štandard reagoval aj bývalý minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý túto investíciu pred dvoma rokmi ohlasoval. „Je to veľká strata pre východné Slovensko, pripisujem to nečinnosti ministerky Sakovej. Tu sa ukazuje, že dôležitejšie ako teatrálne výjazdové rokovania vlády sú konkrétne a efektívne rokovania s investormi,“ uviedol.

MHSR sa však bráni. Podľa ich slov v maximálnej možnej miere podporujú investorov v ich projektoch. „Návštevy ministerky hospodárstva Denisy Sakovej v strategických parkoch a rokovania s investormi, napríklad aj s manažmentom zo spoločnosti Winkelmann, sú pravidelnou súčasťou týchto aktivít,” dodal tlačový odbor ministerstva hospodárstva. 

Foto: Redakcia Novinári mali do priestorov vstup zakázaný.

K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok