Si Ťin-pching: Strategické partnerstvo Pekingu s Moskvou je silou, ktorá podporuje stabilitu

Moskva a Peking nadviazali užšie vzťahy, odkedy Rusko vo februári 2022 začalo vojenskú ofenzívu na Ukrajine, pričom toto spojenectvo vyvolalo na Západe znepokojenie, keďže obe krajiny sa snažia rozšíriť svoj globálny vplyv.

Beijing, China. 16th May, 2024. Russian President Vladimir Putin, left, shakes hands with Chinese President Xi Jinping, right, before the start of bilateral meetings at the Great Hall of the People, May 16, 2024, in Beijing, China. Credit: Kremlin Pool/Ru Ruský prezident Vladimír Putin si podáva ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom pred začiatkom bilaterálnych stretnutí vo Veľkej sále ľudu 16. mája 2024 v Pekingu. Zdroj: Profimedia

Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok pri stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na samite BRICS v Kazani ocenil vzťahy svojej krajiny s Ruskom v „chaotickom“ svete.

„Svet prechádza hlbokými zmenami, aké sme nezažili za celé storočie, a medzinárodná situácia je chaotická a prepletená,“ povedal Si Putinovi a ocenil hlboké priateľstvo medzi ich dvoma krajinami.

Čína a Rusko, povedal Si, „neustále prehlbujú a rozširujú komplexnú strategickú koordináciu a praktickú spoluprácu“. Vzťahy „vniesli silný impulz do rozvoja, revitalizácie a modernizácie oboch krajín“, povedal čínsky líder.

Podľa čínskej štátnej televízie Si na stretnutí opätovne označil Putina za svojho „starého priateľa“ a vyhlásil, že „medzinárodnú scénu zachvátil chaos. Strategické partnerstvo Pekingu s Moskvou je preto v čase najvýznamnejších zmien za uplynulých sto rokov silou, ktorá podporuje stabilitu.“

Ruský prezident deklaroval, že „rusko-čínska spolupráca vo svetových záležitostiach je jedným z hlavných stabilizačných faktorov na svetovej scéne“, a dodal, že Rusko má „v úmysle ďalej posilňovať koordináciu na všetkých multilaterálnych platformách s cieľom zabezpečiť globálnu bezpečnosť a spravodlivý svetový poriadok“.

„Keďže útočia na naše záujmy aj na záujmy Číny, boli to témy na diskusiu,“ uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov v ruskej televízii s odkazom na západné štáty. Dodal, že Moskva a Peking majú podobný pohľad a prístup k medzinárodnej politike.

DPA pripomína, že Čína oficiálne zastáva k vojne na Ukrajine neutrálny postoj a uznáva jej územnú celistvosť. Moskvu však nikdy za inváziu nekritizovala a s Ruskom prehlbuje obchodné vzťahy.

(mja, tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok