Nepriateľstvo vystriedalo zblíženie. Irán a Saudská Arábia majú usporiadať námorné cvičenie

Irán a Saudská Arábia plánujú spoločné vojenské cvičenia v Červenom mori, uviedli v utorok iránske médiá. Saudská Arábia túto informáciu dosiaľ nepotvrdila.

China and Russia Joint Exercise Čínsky raketový torpédoborec DDG-112 Harbin strieľa počas spoločného rusko-čínskeho námorného cvičenia v Žltom mori 26. apríla 2012. Foto: Wu Dengfeng / Caters News / Profimedia

Krajiny, ktoré prerušili diplomatické vzťahy v roku 2016, dlhodobo podporovali opačné strany v konfliktných oblastiach na Blízkom východe.

Irán s prevahou šiitských moslimov a Saudská Arábia s väčšinovým sunnitským obyvateľstvom však minulý rok obnovili vzťahy na základe prekvapujúcej dohody sprostredkovanej Čínou.

„Saudská Arábia požiadala, aby sme zorganizovali spoločné cvičenia v Červenom mori,“ uviedol veliteľ iránskeho námorníctva, ktorého citovala iránska tlačová agentúra ISNA.

„V súčasnosti prebieha spolupráca a delegácie oboch krajín budú viesť potrebné konzultácie o tom, ako uskutočniť cvičenia,“ dodal bez toho, aby poskytol ďalšie detaily vrátane časového harmonogramu.

Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíovia už rok podnikajú útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive a tvrdia, že tak prejavujú solidaritu s Palestínčanmi počas vojny Izraela s palestínskymi militantmi Hamasu v Pásme Gazy, ktorá vypukla vlani v októbri minulého roka.

Húsíovia od roku 2015 bojujú proti koalícii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá sa zapojila do konfliktu po tom, čo v septembri 2014 vypukla v Jemene občianska vojna. Húsíovia sa zmocnili hlavného mesta Saná a väčšiny veľkých miest a medzinárodné uznanú vládu vytlačili na juh krajiny do Adenu.

Saudská Arábia sa však nepripojila k námornej koalícii vedenej Spojenými štátmi s cieľom zabrániť húsíjským útokom. Vzhľadom na útoky jemenských povstalcov na plavidlá tiež stroskotalo aj jej úsilie sprostredkovať mierovú dohodu v Jemene, píše AFP.

(tasr)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok