Putin pri návšteve Čečenska pobozkal Korán. Lídri absolvovali "nabitý program"

Ruský prezident Vladimir Putin po trinástich rokoch navštívil Čečensko, kde sa stretol s hlavou Čečenskej republiky Ramzanom Kadyrovom. Na sociálnych sieťach sa objavili videá, na ktorých Putin v jednej z navštívených mešít pobozkal Korán.

Putin x Kadyrov Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin na stretnutí s hlavou Čečenskej republiky Ramzanom Kadyrovom. Foto: X

Putin navštívil akadémiu špeciálnych síl nesúcu jeho meno a hovoril s dobrovoľníkmi, ktorí sa tam cvičia pred nasadením na Ukrajine, píše agentúra AP.

Podľa správ ruských štátnych agentúr Putin dobrovoľníkov pochválil a povedal, že kým bude mať Rusko takých mužov ako oni, bude „neporaziteľné“.

V utorok (20. 8.) prezident Ruskej federácie navštívil aj hrob Kadyrovovho otca, bývalého čečenského vodcu Achmata Kadyrova, veliteľské stanovište a mešitu v hlavnom meste Groznyj. Na sociálnych sieťach sa po jeho návšteve mešity začali šíriť videá, na ktorých pobozkal darovaný Korán.

Na záver dňa rokoval s čečenským vodcom, ktorý podľa ruských štátnych médií oznámil, že republika má „desaťtisíce“ záložníkov pripravených bojovať proti Ukrajincom. V správach sa neuvádza, či niektorí z nich môžu byť vyslaní na odrazenie ukrajinskej protiofenzívy v Kurskej oblasti.

V utorok večer Kremeľ ani Kadyrov neuviedli žiadne podrobnosti o cieľoch a termíne Putinovej nečakanej návštevy, Kadyrov len povedal, že ruského lídra čaká „nabitý program“. Obaja politici neskôr rokovali v sídle čečenského vodcu v Groznom.

Pred nečakanou návštevou Čečenska sa Putin zastavil v Beslane, v republike Severné Osetsko, kde sa po takmer dvoch desaťročiach prvýkrát stretol s matkami detí zabitých pri útoku islamských militantov v roku 2004, pri ktorom zahynulo viac ako 330 ľudí.

Putinova návšteva Beslanu sa uskutočnila 12 dní pred 20. výročím rukojemníckej krízy, ktorá je stále najsmrteľnejším teroristickým útokom v moderných dejinách Ruska, pripomína portál Meduza.

Na oficiálnom videozázname stretnutia, ktorý zverejnil Kremeľ, je vidieť len Putina, ako hovorí. Takmer na žiadnom mieste záberu nenadväzuje očný kontakt so žiadnou zo žien z organizácie, uvádza portál.

Podľa servera Putin nesprávne uviedol počet detí, ktoré pri útoku zahynuli a väčšinu prejavu venoval boju Ruska proti „nepriateľom“.

Spoluzakladateľka skupiny Matky Beslanu (podporná a obhajovacia „skupina“ rodičov, ktorých deti zahynuli pri predmetnom útoku, pozn. red.) Aneta Gadievová, ktorá pri obliehaní prišla o deväťročnú dcéru, však pre nezávislý portál Agentstvo uviedla, že ženy sa prezidentovi sťažovali na vyšetrovanie útoku, ktoré nikdy nebolo oficiálne ukončené, a pripomenuli Putinovi jeho sľub z roku 2005, že poskytne „celú pravdu“ o obliehaní.

Dodala, že Putin tvrdil, že nepozná všetky podrobnosti vyšetrovania, a odporučil jej, aby sa „obrátila na (šéfa ruského vyšetrovacieho výboru Alexandra) Bastrykina, aby sa na vec pozrel a dohliadol, čo sa deje“.

„Povedali sme mu, že ak by ľudia zodpovední za bezpečnosť niesli zodpovednosť, možno by dnes boli bezpečnostné služby efektívnejšie a už by sme nemali žiadne teroristické útoky,“ dodala Gadievová.

(mas)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac