Zistenia NKÚ: Ročne cez deravé potrubia uniká viac ako 50 miliónov kubíkov vody

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) sa venuje problematike vodárenských spoločností dlhodobo. Najnovšie sa zameral na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a štyri vodárenské spoločnosti v kontrolovaných rokoch 2021 až 2023, a to Bratislavskú (BVS), Západoslovenskú (ZsVS), Východoslovenskú (VVS) a Podtatranskú vodárenskú spoločnosť (PVS).

water-2057924_640 Ilustračná snímka vodovodu. Foto: Pixabay.com

„Obnova verejných vodovodov a kanalizácií by mala byť bezpochyby investičnou prioritou každej vodárenskej spoločnosti, ktorej táto strategická zodpovednosť vyplýva nielen zo zákona, ale aj z jej kľúčového poslania,“ priblížil závery auditu predseda NKÚ Ľubomír Andrassy s tým, že alarmujúce sú aj obrovské straty pitnej vody.

Za tými sú predovšetkým zastaraná vodovodná sieť, zanedbaná a nedostatočná obnova, údržba a oprava sietí.

V praxi to v roku 2023 predstavovalo ročnú stratu 51,2 milióna kubíkov pitnej vody, ktorú vodárne odobrali, ale k spotrebiteľovi sa nedostala. PVS pritom dosiahla na vodovodnej sieti dlhej viac ako 2-tisíc kilometrov porovnateľné hodnoty strát ako ZsVS na dĺžke 7 711 kilometrov.

„Ak by vodárne aktívne zmodernizovali zastarané deravé vodovody a tie premrhané desiatky miliónov kubíkov pitnej vody by ako dobrí hospodári vrátili ľuďom, mohli by sme ju pri prepočte na jednočlennú či dvojčlennú domácnosť dodávať mnohodetným rodinám, seniorom alebo napríklad miliónu domácností zadarmo či za symbolické euro,“ dodal Andrassy.

Opotrebenie dlhodobého majetku kontrolovaných vodární, okrem BVS, predstavovalo viac ako polovicu z hodnoty majetku.

Najvyššiu mieru opotrebenia má vodárenská spoločnosť na východnom Slovensku. Najnižšiu mieru dosiahla bratislavská spoločnosť.

Ak bude tempo starnutia infraštruktúry naďalej väčšie ako tempo jej obnovy, je podľa NKÚ reálna možnosť, že celá vodárenská sieť si bude vyžadovať rozsah obnovy nad desať miliárd, čo z hľadiska udržateľnosti verejných financií a finančných možností samospráv nebude prakticky možné. 

Naopak, kontrolóri pozitívne hodnotia aktivity VVS a ZsVS, ktoré môžu viesť k výraznému znižovaniu strát vody. Na vyhľadávanie porúch využili satelitný systém, ktorý snímkovaním zemského povrchu identifikoval miesta s potenciálnym únikom pitnej vody.

(max)