Policajný prezident predstavil, ako bude vyzerať nová NAKA

Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák predstavil na piatkovej tlačovej konferencii zmeny v rámci reorganizácie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Tá od 1. septembra zaniká a nahradia ju tri nové útvary.

20231129solak_policajny_prezident_5002598 Ľubomír Solák. Foto: Jakub Kotian/TASR

Miesto NAKA už od septembra budú na Slovensku fungovať Útvar boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála.

„Táto téma bola deklarovaná hneď od nástupu na naše pozície. Jedným z cieľov bolo zefektívniť procesy prezidiálnych útvarov. Konfrontovali sme tieto veci aj ako fungujú v Maďarsku, Českej republike či Poľsku. Opierali sme sa aj o štatistické údaje NAKA,“ uviedol prezident PZ s tým, že základnou inšpiráciou bola práve Česká republika.

Dodal, že česká Národná centrála organizovaného zločinu v roku 2020 riešila 250 prípadov, v roku 2021 to bolo 281 prípadov a v roku 2022 dovedna 267. „NAKA len za rok 2023 mala 2 434 vecí. Číslo je dosť vysoké a hovorí skôr o tom, či sa nám z NAKA nestalo obvodné oddelenie Prezídia PZ. To boli tiež dôvody, prečo sa rozhodli pre reorganizáciu,“ poznamenal Solák.

NAKA mala doposiaľ celkovo štyri odbory – Bratislavu, západ, stred a východ. Každý útvar mal štyri oddelenia vyšetrovania a päť operatívnych oddelení. Bratislava zároveň mala šiesty operatívny odbor. Každý z nich mal pritom aj oddelenie finančného vyšetrovania a analytické oddelenie.

Súčasťou NAKA bola tiež protiteroristická centrála a protidrogová centrála, ako aj analyticko-koordinačný odbor. „V rámci ÚBOK bude fungovať aj Národná protidrogová jednotka (západ, stred, východ), ku ktorej pribudne aj oddelenie farmaceutickej kriminality a oddelenie podpory riadenia a medzinárodnej spolupráce. Protiteroristická centrála bude fungovať tak, ako doteraz,“ konkretizoval Ľubomír Solák, šéf PZ.

ÚBOK bude mať aj protizločineckú jednotku, ktorá sa bude zaoberať najzávažnejšími prípadmi, protikorupčnú jednotku, oddelenie finančnej polície (všetky činy budú pod dozorom európskej prokuratúry), a tiež oddelenie finančného vyšetrovania a analytickej činnosti.

Prezident PZ zdôraznil, že pri reorganizácii zohľadňovali podmienky Európskej únie a naviazanosť na plán obnovy. V rámci personálnych zmien a presunov brali do úvahy tiež konkrétne pôsobenie policajtov, teda aby Bratislavčana nepresunuli, napríklad, do Košíc.

„Ak niekto chodí na prezídium, bude teraz chodiť na krajské alebo okresné oddelenie,“ spresnil prezident PZ s tým, že ide o kvalitných policajtov, ktorí budú prínosom na okresných a krajských riaditeľstvách a budú pracovať v líniách ako doteraz: „Ak bol niekto operatívec, bude na operatíve. Ak bol vyšetrovateľ, bude vyšetrovateľom.“

Čo sa týka problematiky nedostatku príslušníkov PZ, je to podľa Soláka dlhodobý problém. Rovnaký problém však majú aj ostatné štáty V4, rovnako aj Rakúsko a Nemecko. „Problém je spôsobený aj generáciou, ktorá sa pozerá na prácu v polícii inými očami, ale aj ďalším množstvom rôznych opatrení – od finančného opatrenia a problematiky toho, s čím sa musí polícia zaoberať,“ zhodnotil.

V roku 2019 bol podľa prezidenta PZ celkový nedostatok príslušníkov zboru na úrovni 741 osôb. O rok neskôr to bolo 1 473, v roku 2021 dovedna 1 385, v 2022 celkovo 928 osôb a vlani 1 288 ľudí. „K dnešnému dňu je to číslo 1 170. September môže to číslo zvýšiť, pretože je tam dvojmesačná výpovedná lehota,“ doplnil Solák a poznamenal, že tí, ktorí chcú využiť valorizáciu platov, majú na premyslenie čas do konca septembra. „Na konci septembra budeme vedieť na 95 percent predikovať, aký počet policajtov nás opustí.“

Spresnil, že kým sa človek stane policajtom, musí absolvovať aj test fyzickej zdatnosti, overenie znalosti slovenského jazyka, psychologické vyšetrenie a napokon lekársku prehliadku. „A kým sa človek dostane k lekárovi na prehliadku, objednajú ho a čaká aj 2 až 3 mesiace. Budúci policajt, ktorý ešte musí platiť bežné účty, si tak v istom štádiu povie, že toto nemieni absolvovať. Našou úlohou je proces skrátiť,“ dodal prezident.

Riešením na stabilizáciu počtu policajtov sú motivačné odmeny, rovnako tak stabilizačný príspevok a pre budúcich policajtov aj náborový príspevok. Motiváciou môže byť aj príspevok na bývanie, zvyšovanie osobných a rizikových príplatkov. Rokuje sa aj so železnicami o bezplatnej preprave policajtov, modernizujú sa tiež vozové parky, počítačová technika a uniformy.

„Som rád za všetkých policajtov, ktorí tu sú a zostávajú,“ uzavrel Ľubomír Solák s tým, že chce dať jasne vedieť, že „bude lepšie“. „Ale nie je to otázka jedného či dvoch mesiacov,“ doplnil.

(max)