Na sídlo veľvyslanca SAE zaútočilo sudánske vojenské lietadlo

Spojené arabské emiráty (SAE) ostro odsúdili útok na sídlo svojho veľvyslanca v Chartúme.

Boje v Sudáne si vyžiadali vyše 270 civilných obetí; z Chartúmu ušli tisícky ¾udí Dym stúpa nad mestom Chartúm. Foto: TASR/AP

SAE prostredníctvom tlačového vyhlásenia svojho ministerstva zahraničných vecí útok ostro odsúdili ako „ohavný“. Budova, v ktorej sídli ich veľvyslanec, je podľa SAE značne poškodená. Sudánska armáda toto obvinenie zatiaľ nekomentovala.

„Ministerstvo zdôrazňuje potrebu chrániť budovy, kde sídli diplomacia ako aj sídla pracovníkov veľvyslanectva, v súlade s medzinárodnými dohodami a zvyklosťami, týkajúcimi sa diplomatických vzťahov,“ dodalo ministerstvo zahraničných vecí.

Agentúra Reuters pripomenula, že sudánska armáda opakovane obviňuje Dubaj z poskytovania zbraní a podpory polovojenským Silám rýchlej podpory (RSF) v rámci občianskej vojny, ktorá trvá už sedemnásť mesiacov. SAE tieto obvinenia odmietajú, napriek tomu, že pozorovatelia OSN ich označujú za dôveryhodné.

Rok a pol trvajúci konflikt spôsobil rozsiahlu humanitárnu krízu a vyhnal z domovov viac ako desať miliónov ľudí. V niektorých oblastiach Sudánu v auguste vyhlásili hladomor, pretože obe bojujúce strany blokujú dodávky humanitárnej pomoci. Zároveň sa v krajine šíri epidémia cholery, ktorou sa nakazilo už viac ako 13-tisíc ľudí a približne 400 jej podľahlo.

O diplomatické riešenie konfliktu sa nedávno pokúsili Spojené štáty. Rokovania vo Švajčiarsku však zlyhali, keďže sa na nich odmietli zúčastniť predstavitelia sudánskej armády.

(tasr)


Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok