Šéf českej diplomacie opúšťa Pirátov, zvažuje aj demisiu

Minister Jan Lipavský v utorok na straníckom fóre požiadal o ukončenie členstva v Českej pirátskej strane. Zdôvodnil to slovami, že sa nestotožňuje s odchodom Pirátov z vlády a už dlhší čas má na niektoré otázky rozdielne názory.

Bezpeènostná konferencia Globsec Bratislava Forum 2023 Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR/AP

Potvrdil tiež, že ešte v priebehu dňa požiada aj o uvoľnenie z postu ministra zahraničia. „Rešpektujem výsledky hlasovania o odchode z vládnej koalície a dnes zanesiem svoju demisiu predsedovi vlády ČR,“ vyjadril svoj nesúhlas Lipavský.

„Zároveň platí, že sa nestotožňujem s odchodom Pirátov do opozície a už nebudem zastierať, že sa v niektorých ohľadoch dlhšiu dobu so stranou názorovo rozchádzam. Rovnako sa nestotožňujem s mnohými vecami, ktoré zazneli minulý týždeň na tlačovej konferencii v snemovni,“ vysvetlil svoje rozhodnutie.

Jan Lipavský bol členom Pirátov od roku 2015. V príspevku na straníckom fóre sa poďakoval za príležitosti, ktoré vďaka členstvu v strane získal, a straníkom zaželal mnoho úspechov v ich novom smerovaní.

Lipavský svoj odchod zo strany avizoval už minulý týždeň krátko po vypuknutí vládnej krízy. Český premiér Petr Fiala v utorok 24. septembra oznámil, že z postu ministra pre miestny rozvoj odvolá predsedu Pirátov Ivana Bartoša. Tí si tento krok interpretovali ako vyhodenie celej ich strany z vlády.

Členovia si odhlasovali, že z koalície odídu, a preto demisiu podajú aj zvyšní dvaja pirátski ministri – okrem Lipavského aj minister pre legislatívu Michal Šalomoun.

Ostatní členovia vlády vrátane premiéra chcú, aby Lipavský vo vláde zostal. Podľa českých médií už dostal ponuky od iných strán, prípadne je v hre možnosť, že by vo funkcii pokračoval ako nestraník. Doterajší šéf českej diplomacie takúto možnosť nevylúčil, ale doteraz ju komentoval len slovami, že nechce predbiehať.

(tasr)


Konsolidačný balíček, ktorý znižuje platy zdravotníkov a transformuje nemocnice, bol schválený bez ohľadu na varovania odborníkov, varuje Visolajský.
Prejsť na článok
Slovenský workshop Dragtivism pre mládež vyvolal kontroverziu, keď sa na ňom zúčastnil 16-ročný chlapec, čo vyvolalo vyšetrovanie ohrozenia mravnej výchovy.
Prejsť na článok
Po zhoršení stavu mosta pri Kremničke v Banskej Bystrici ho zbúrali, pričom mesto nemá jasný vlastnícky vzťah k tejto stavbe ani k druhému mostu.
Prejsť na článok
Na Luníku IX sa podarilo zlepšiť životné podmienky obyvateľov, znížiť kriminalitu a zvýšiť dochádzku detí do školy vďaka spolupráci s mestom.
Prejsť na článok
Qualcomm navrhuje prevzatie Intelu, čo by mohlo zásadne zmeniť technologický trh a ovplyvniť zamestnanosť a investície.
Prejsť na článok
Zelenskyj sa chce s Trumpom porozprávať o ukončení vojny, Trump zdôraznil svoje dobré vzťahy s oboma lídrami a rýchle riešenie konfliktu.
Prejsť na článok
Izrael sa pripravuje na možnú pozemnú ofenzívu proti Hizballáhu v Libanone, pričom už nasadil elitné jednotky do tunelov militantov.
Prejsť na článok
Stochastický terorizmus v USA narastá, vyvolaný ideologickou vojnou a toxickou rétorikou, ktorá dehumanizuje oponentov a zvyšuje napätie v spoločnosti.
Prejsť na článok
Ukrajinská stopka pre tranzit ruského plynu budúcoročné účty slovenských domácností neovplyvní.
Prejsť na článok
Podľa amerických tajných služieb by údery Ukrajiny na Rusko mohli vyvolať smrteľné odvetné akcie voči NATO, čo znepokojuje Západ.
Prejsť na článok
Piráti sa rozhodli odstúpiť od koaličnej zmluvy po hlasovaní, kde 79,3 % členov podporilo demisiu svojich ministrov.
Prejsť na článok
Návrh na zvýšenie odvodov z hazardu by mohol priniesť štátu 70 miliónov eur ročne, avšak zníženie základne odvodu znamená nižšie príjmy.
Prejsť na článok
Od Spartaka Trnava po Artmediu Petržalka, slovenské kluby v európe prežili výnimočné zápasy a historické úspechy.
Prejsť na článok
Umelá inteligencia a stimuly čínskej centrálnej banky ovplyvnili akciové trhy, pričom pozitívne správy podporili luxusný sektor a technologické firmy.
Prejsť na článok
Rozhovor s Róbertom Letzom odhaľuje zložitosti Hlinkovej osobnosti, jeho vzťah k Masarykovi a Benešovi a dôvody nedostatočného odmytologizovania jeho odkazu.
Prejsť na článok
Vyše 13 tisíc migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu USA, bolo odsúdených za závažné zločiny, pričom celkový počet nezadržaných imigrantov presahuje 425 tisíc.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok