Vuhledar definitívne padol. Ukrajinskí vojaci sa hnevajú na svojich veliteľov

Najnovší postup moskovských síl potvrdil aj analytický portál DeepState. Projekt, ktorý spolupracuje s ukrajinským ministerstvom obrany, na platforme Telegram zdieľal aj snímky ruských vlajok nad mestom.

Russia Ukraine Military Operation Artillery Unit Ruskí vojaci 17. gardovej delostreleckej brigády 3. armádneho zboru strieľajú z ťažkého samohybného mínometu 2S4 Tyulpan (Tulipán) na ukrajinské pozície počas vojny na Ukrajine, ilustračný obrázok. Foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

„Kacapi obsadili Vuhledar,“ napísal DeepState na Telegrame s použitím hanlivého označenia pre Rusov. Analytici dodali, že vojaci „rozvešali handry“ na viacerých miestach, čím narážal na ruské vlajky.

Po uverejnení tohto článku dobytie mesta na Telegrame potvrdila aj ukrajinská operačná a strategická skupina vojsk Chortycja. „Keďže nepriateľ utrpel početné straty v dôsledku dlhotrvajúcich bojov, neprestal sa pokúšať dobyť Vuhledar. V snahe ovládnuť mesto za každú cenu sa mu podarilo nasmerovať zálohy k bočným útokom, ktoré vyčerpali obranné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny,“ uviedol.

Zaujímavosťou je, že Generálny štáb Ukrajinských ozbrojených síl vo svojom najnovšom brífingu túto skutočnosť vôbec nespomenul a mesto ani len nemenoval. Uviedol iba, že „nepriateľ podnikol neúspešné útoky na naše pozície v smere Bohojavlenky,“ z ktorej vedie jediná ako-tak spevnená cesta do Vuhledaru.

Rusi to nazvali vyčistením

Ruské bezpečnostné sily pre tamojšiu tlačovú agentúru TASS uviedli, že skupina ukrajinských ozbrojených síl vo Vuhledare bola „prakticky vyčistená“.

Vo vyhlásení zverejnenom v utorok pred obedom sa ďalej uvádza, že Kyjev utrpel „obrovské straty“ v dôsledku toho, že odmietol stiahnuť svoju armádu z tohto baníckeho mesta, kým to bolo možné.

Ruské noviny Moskovskij Komsomolec napísali, že Vuhledar konečne padol po tom, čo posledné ukrajinské sily zo 72. mechanizovanej brigády, jednotky známej svojím odporom, opustili mesto v utorok neskoro večer.

Vojaci sa hnevajú na svojich veliteľov

Britská stanica BBC hovorila s dvoma vojakmi z tejto brigády, ktorým sa pred posledným útokom podarilo opustiť mesto a zaujať nové pozície v rovnakej oblasti. Tvrdia, že ich jednotky sa z mesta stiahli.

Ukrajinskí vojaci si v posledných dňoch museli nájsť vlastnú cestu z Vuhledaru pešo, pretože inak ich nebolo možné evakuovať, povedal guľometník, ktorý si želal zostať v anonymite.

Mnohí boli podľa televízie zranení a zabití ruskými dronmi a delostrelectvom, keď sa pokúšali odísť, hovorí ďalší vojak Roman. Mnoho ďalších mužov je nezvestných.

„Tí, ktorým sa podarilo dostať von, sú vyčerpaní a deprimovaní. Sú tiež nahnevaní na svojich veliteľov, že nenariadili ústup skôr, pretože argumentujú, že už nejaký čas bolo zrejmé, že ukrajinské sily nebudú schopné udržať mesto dlho,“ rekapituluje BBC.

Andrij Nazarenko, veliteľ práporu bezpilotných systémov 72. samostatnej mechanizovanej brigády, ktorá mesto bránila, pred pár dňami uviedol, že Rusi využívajú štyri až sedem brigád. Brigáda má spravidla tri- až päťtisíc členov a skladá sa z troch až piatich práporov. Ukrajinci teda čelili možno až sedemnásobnej presile.

Podľa NYT sa uľahčí dobytie Pokrovsku

Dobytím Vuhledaru ruská armáda získala mesto s dobrou strategickou polohou, môže prerušiť ukrajinské zásobovacie trasy, naštrbila ukrajinskú morálku, nadviazala lepšie spojenie medzi už okupovanými mestami Mariupol a Doneck a vytvorila zázemie pre ďalšie útoky v Doneckej oblasti.

Mesto sa navyše nachádza len pár kilometrov od Rusmi ovládanej železnice z Donecka na Krym, ktorá je pre Kremeľ alternatívou krymského mosta.

Americký denník New York Times (NYT) navyše poznamenal, že strata Vuhledaru skomplikovala obranu Pokrovsku, ktorý sa nachádza asi 50 kilometrov severne a jeho pád by Rusom otvoril cestu k dobytiu najväčších sídiel v Doneckej oblasti ako Kramatorsk, Kosťantynivka či Slavjansk.

S tým súhlasí aj ukrajinský vojenský pozorovateľ Denys Popovyč, ktorý skonštatoval, že so stratou Vuhledaru sa objavia ďalšie hrozby pre Pokrovsk. Podľa jeho názoru sa nebezpečenstvo zvýši najmä pre južný bok tohto mesta.

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je, naopak, nepravdepodobné, že by okupácia Vuhledaru radikálne zmenila priebeh útočných operácií na západe Doneckej oblasti, keďže mesto vraj nie je až takým dôležitým logistickým uzlom.

Zrejme sa zamerajú na Kurachov

Ivan Stupak, vojenský expert a niekdajší dlhoročný zamestnanec ukrajinskej tajnej služby SBU podľa agentúry UNIAN uviedol, že Rusi sa teraz pravdepodobne zamerajú na mesto Kurachov, ktoré sa nachádza severne od Vuhledaru na polceste k Pokrovsku. S tým súhlasí aj Popovyč.

Ruská armáda vykonala najmenej dva veľké útočné pokusy o dobytie baníckeho mesta v októbri až novembri 2022 a januári až februári 2023. Oba pokusy o dobytie mesta mali za následok veľké straty na personáli a vojenskom vybavení.

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že hlavným taktickým cieľom Ruska je dobyť celý región Donbas na juhovýchode Ukrajiny. Rusko aktuálne kontroluje asi 80 percent Donbasu, presnejšie 98,5 percenta Luhanskej oblasti a 60 percent Doneckej oblasti.


Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok