Americkí vedci sa pochlapili, sme opäť bližšie k proticovidovému lieku

Vedci získali presnú štruktúru enzýmu, ktorý spôsobuje, že vírus obchádza všetky dostupné liečivá. Ešte treba zistiť, ako pri liečbe vyradiť tento enzým z činnosti.

Diagnostika testov na ochorenie COVID-19 Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Rok a pol od vypuknutia pandémie stále nemáme proticovidový liek. Lekárom z prvej línie sa osvedčili kortikoidy a nízkomolekulové heparíny, pretože súčasťou ochorenia COVID-19 sú trombózy či upchávanie malých ciev. Používajú tiež podpornú terapiu vo forme vitamínov.

Osvedčili sa aj monoklonálne protilátky. Podávajú sa spravidla starším ľuďom a iným so závažnými komorbiditami. Podané v skorej fáze ochorenia majú vysokú úspešnosť v predchádzaní ťažkého priebehu covidu a úmrtiu. 

A nakoniec – máme vakcíny, ktoré fungujú aj ako prevencia. Zdá sa, že svitá na ešte lepšie časy. Nová štúdia virológov z Iowa State University zrejme objavila slabinu SARS-CoV-2. Po dlhých mesiacoch môže byť ľudstvo blízko k špecializovanému lieku priamo proti covidu.

Enzým opravuje chyby a umožňuje koronavírusu šíriť sa

Koronavírus SARS-CoV-2 patrí medzi RNA vírusy. Jeho genetický materiál tvorí ribonukleová kyselina. Pri replikácii musí vírus túto RNA syntetizovať, čo zabezpečuje enzým s názvom RNA-dependentná RNA polymeráza. Väčšina RNA vírusov preto nemusí riešiť transport do jadra a môžu sa replikovať v cytoplazme.

Preto RNA vírusy rýchlejšie mutujú a prispôsobujú sa novým podmienkam, napríklad hostiteľom, protilátkam, liekom či očkovacím látkam.

Odvrátenou stranou je, že počas rýchlej syntézy vzniká veľa chýb, ktoré spomínaná RNA polymeráza nedokáže opraviť. Príliš veľa chýb môže zabrániť šíreniu vírusu. Práve preto je vírus vybavený enzýmom ExoN. Ten funguje ako akýsi pracovitý opravár, ktorý sleduje a rozpoznáva chyby v RNA, ku ktorým dochádza počas jej syntézy, a opravuje ich.

Tento enzým je pri vírusoch veľmi vzácny, vyskytuje sa iba pri koronavírusoch a niekoľkých ďalších príbuzných rodinách vírusov, uviedol Yang Yang, hlavný autor štúdie, ktorý pracuje ako odborný asistent na Katedre biochémie, biofyziky a molekulárnej biológie Roya J. Carvera na Iowa State University.

Štruktúra enzýmu odhalí, ako ho deaktivovať

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Science podrobne opísala štruktúru enzýmu, ktorý je prítomný v novom koronavíruse. Opísaný enzým s názvom ExoN odstraňuje z RNA vírusu nukleozidové protivírusové lieky. To spôsobuje neúčinnosť súčasnej proticovidovej liečby.

Podrobná znalosť štruktúry enzýmu pomôže vedcom vyvinúť metódu na jeho deaktivovanie. Liečba pacientov s ťažkým akútnym respiračným syndrómom by sa tak zefektívnila.

„Ak by sme našli spôsob, ako tento enzým vyradiť, možno by sme mohli dosiahnuť lepšie výsledky pri ničení vírusu pomocou už existujúcej antivírusovej liečby, napríklad remdesivirom. Pochopenie tejto štruktúry a molekulárnych detailov fungovania enzýmu ExoN môže pomôcť pri ďalšom vývoji úplne nových antivirotík,“ uviedol Yang.

Do štúdie sa okrem Iowa State University zapojili aj vedci z Yalovej univerzity a Hormelského inštitútu na University of Minnesota.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok