Koronavírus a zvieratá: Ozývajú sa hlasy za očkovanie domácich miláčikov

Proti novému koronavírusu sa očkujú zvieratá na farmách a v zoologických záhradách. Podľa niektorých odborníkov to nestačí a mali by sa do očkovania zahrnúť aj domáce zvieratá. Nákaza od majiteľov je totiž u nich bežná. Iní upozorňujú, že zvieratá túto nákazu zvládajú bez problémov a prípady prenosu SARS-CoV-2 z domácich miláčikov na človeka nie sú známe.

prvá dobrovo¾níèka Jennifer Hallerová pes Žena so svojím psom, Ilustračná fotografia: TASR/AP

Delta variant prvýkrát zachytený v Indii sa pre svoju infekčnosť stáva svetovo dominantným. Spoločne s nakazenými a hospitalizovanými pribúdajú aj úmrtia. Odborníci však upozorňujú, že pred koronavírusom treba chrániť aj zvieratá. Nechať vírus voľne cirkulovať v zvieracej ríši by sa vraj spätne mohlo vypomstiť aj ľudstvu.

„Najväčšie riziko, ktoré by mohlo nastať v rámci existujúcej pandémie, je, ak by terajší koronavírus prešiel späť na zviera, znovu tam cirkuloval a vrátil sa potom zase na človeka. Dostal by totiž nové znaky, ktoré by mohli prekonať existujúcu ochranu alebo imunitu. Razom by sme sa opäť stali vnímavými v plnej miere,“ uviedol v rozhovore pre Lidové noviny vakcinológ Marek Petráš, prednosta Ústavu epidemiológie a bioštatistiky 3. lekárskej fakulty Karlovej Univerzity.

V minulosti sa už stalo, že sa chrípkový vírus vrátil do zvieracej ríše. Takáto mutácia je následne smrtnejšia a nebezpečnejšia pre ľudí. Podľa vakcinológa ešte nevieme, či je niečo také možné aj pri koronavíruse.

„Podstatné je, aby SARS-CoV-2 nemal druhovo iného možného živočíšneho hostiteľa, s ktorým by človek navyše mohol prichádzať bežne do kontaktu, ako je tomu potenciálne v prípade určitých typov chrípkových vírusov. To je potom pri respiračných vírusoch dôvodom na zvýšenú ostražitosť. Zdá sa, že niečo také u pôvodcu Covid-19 nehrozí,“ uviedol Libor Grubhoffer, riaditeľ Biologického centra českej Akadémie vied.

Očkovanie v zoologických záhradách sa začalo

Zatiaľ registrujeme prenos nákazy SARS-CoV-2 z ľudí na zvieratá v rámci domácností aj v zoologických záhradách. Keďže v ZOO existujú vzácne a staré druhy zvierat, je podľa odborníkov potrebné chrániť ich. Zoetis, veterinárna farmaceutická spoločnosť, darovala v júli 11-tisíc dávok vakcíny asi 70 zoologickým záhradám v Spojených štátoch.

Očkovacie látky sú určené výhradne pre zvieratá. Prechádzajú iným schvaľovacím procesom ako tie pre ľudí.

Spoločnosť Zoentis poskytla rovnakú experimentálnu vakcínu aj farmám s norkami v štáte Oregon. Norky sa tam musia povinne očkovať, pretože sú jedným z druhov, ktoré sa najčastejšie uvádzajú ako pôvodca, z ktorého sa vírus preniesol na človeka. V novembri 2020 preto v Dánsku zlikvidovali takmer 17 miliónov noriek, ktoré sa nakazili SARS-CoV-2.

Podľa zistení totiž zmutovaný vírus v norkách „nestimuloval tvorbu protilátok tak dobre ako pôvodný vírus. Protilátky mali síce účinok, ale nie očakávaný,“ vysvetlil epidemiológ Kare Molbak, šéf dánskeho centra pre prevenciu a liečbu infekčných chorôb (SSI). Dodal, že „pokračovanie v chove noriek by znamenalo riziko pre verejné zdravie v Dánsku aj v zahraničí“. 

Zvieratá – domáce alebo divoké – by sa mohli stať rezervoárom, kde bude vírus žiť a mutovať, aj keď sa ho svet pokúša očkovaním potlačiť v ľuďoch. Rusko v marci schválilo vakcínu s názvom Karnivak-Kov pre norky a iné zvieratá a údajne začalo aj s očkovaním mačiek a psov. Vyvstáva teda otázka povinného očkovania domácich miláčikov.

Očkovanie domácich miláčikov zatiaľ nie je v pláne

Podľa amerických či kanadských veterinárov neexistuje žiadny dôkaz o tom, že aj domáce zvieratá prenášajú vírus na ľudí. Známe sú len prípady, keď majitelia nakazili koronavírusom mačky a psy. Domáce zvieratá zvládajú ochorenia spravidla bez problémov.

Mačky sú na infekciu náchylnejšie, majú tiež o niečo ťažší priebeh choroby. Podľa vedcov je to spôsobené užším kontaktom s majiteľmi, keďže s nimi často spávajú v jednej posteli. Testovali sa aj mačky prijaté do útulkov a mačky privezené na kastráciu do nízkonákladových kliník. Tieto mačky, o ktorých nebolo známe, že by žili s infikovanými ľuďmi, mali výrazne nižší výskyt infekcií.

Plne zaočkované domácnosti by zrejme radi ochránili aj svojich miláčikov. Takéto očkovanie zatiaľ nie je v pláne. Veterinárne spoločnosti majiteľom zatiaľ len odporúčajú, aby držali zvieratá vo vnútri a udržiavali si od nich odstup.

„Na Slovensku aktuálne očkujeme hospodárske zvieratá proti koronavírusu, ktorý spôsobuje hnačkovité ochorenia. Proti koronavírusu SARS-CoV-2 však neočkujeme a ani sa to neplánuje, nakoľko tento vírus nie je v podmienkach Slovenska pre zvieratá problémom. Neviem ani o tom, že by sa u nás proti SARS-CoV-2 vyvíjala veterinárna vakcína,“ uviedol pre Štandard Ľubomír Kráľ, prezident Komory veterinárnych lekárov Slovenskej republiky.

Neoblomní majitelia zvierat, ktorí ich budú chcieť za každú cenu očkovať, možno nebudú musieť chodiť po vakcínu až do Ruska. V susednom Česku sú totiž k takejto očkovacej látke pomerne blízko. Spoločnosť Bioveta, najväčší český výrobca veterinárnych vakcín, začala v apríli vyvíjať vakcínu, ktorá by mala zabrániť prenosu infekcie SARS-CoV-2 z človeka na psy a mačky žijúce v domácnostiach.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok