Novým ministrom školstva by mal byť Ján Horecký, bývalý šéf Združenia katolíckych škôl

Nominantom má byť Ján Horecký, ktorý pôsobil ako prezident Združenia katolíckych škôl.

Ján Horecký Na snímke prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS) Ján Horecký prichádza na rokovanie s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Petrom Plavčanom v Bratislave 6. mája 2016. Foto: TASR/ Jakub Kotian

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) ponúkol v pondelok (26. septembra) popoludní prezidentke Zuzane Čaputovej na uvoľnený post ministra školstva, vedy, výskumu a športu nového nominanta.

„Termín vymenovania nového ministra školstva ešte nie je stanovený,“ priblížil hovorca prezidentky Martin Strižinec. Informáciu v utorok potvrdila aj premiérova hovorkyňa Ľubica Janíková. Meno náhradníka exministra Branislava Gröhlinga (SaS) ale nekonkretizovali.

Vyvolával spoločenskú polemiku

Portál Aktuality však v utorok informoval, že novým kandidátom by mal byť Ján Horecký. Ten v minulosti pôsobil ako prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska a viedol úspešnú bratislavskú katolícku spojenú školu sv. Františka z Assisi. Horecký bol aktívny a vedel vyvolať zaujímavú celospoločenskú polemiku, keď napríklad navrhol zmeniť niektoré knihy v zozname povinného čítania určeného pre školy.

Išlo vtedy o poviedky spisovateľov Pišťánka a Taragela, ktoré boli plné vulgarizmov a Horecký položil otázku, či nie je pre dané obdobie vhodnejšie dielo. Pišťánka s Taragelom nechcel zo zoznamu vylúčiť, iba doplniť iné dielo. Návrh sa stretol so živou polemikou a oživil tému, ktorá sa inak dlhodobo ignoruje. Neskôr, v roku 2020, teda v čase, keď už Horecký nebol šéfom Združenia, poslalo rezortu školstva, pod vedením Branislava Gröhlinga otvorený list, v ktorom ho žiadalo, aby ukončil finančnú diskrimináciu súkromných a cirkevných škôl.

Cituje pritom niekdajšie Horeckého vyjadrenia o tom, že „formačný vplyv, princípy kresťanských hodnôt a postojov sú užitočné nielen deťom, ktoré v nich rastú, ale celej spoločnosti – pôsobia preventívne proti kriminalite, drogám, nihilizmu a hodnotovej prázdnote; pôsobia inšpiratívne a eticky, pozdvihujú morálku národa, jeho pracovitosť, pozitívnu orientáciu, vyšší životný princíp než je len každodenné prežívanie; pôsobia prosociálne a prorodinne, kresťania majú štatisticky viac detí, starajú sa o svojich starých a chorých, lepšie znášajú i ťažšie časy, hneď sa nebúria a neradikalizujú, naopak pôsobia stabilizačne a prinášajú do spoločnosti pokoj a dlhodobú víziu, ich život je nasmerovaný do spoločenstva nielen k sebeckému uspokojeniu individuálnych požiadaviek.“

Vymenovanie nového ministra má v rukách prezidentka Zuzana Čaputová.

Exminister školstva Gröhling skonštatoval, že so svojím potenciálnym nástupcom sa stretol „iba na pár pracovných stretnutiach, potom na konferenciách”. Jeho spôsobilosť vykonávať funkciu nekomentoval.

V posledných dňoch sa očakávalo vymenovanie Slavomíra Partilu, momentálne riaditeľa cirkevnej strednej odbornej školy v Trebišove, za nového ministra školstva. Ten to aj pre TV Markíza potvrdil. Partila však čelil kritike vnútri poslaneckého klubu OĽaNO, ktoré je zodpovedné za vymenovanie nového ministra.

Záujmové združenia budú kritické

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na nedávnom Konzervatívnom summite vyhlásil, že chce, aby novým ministrom školstva bol konzervatívne orientovaný politik. Liberálne orientovaný exminister aj Slovenská komora učiteľov (SKU) po tomto tvrdení skonštatovali, že majú o slovenské školstvo strach.

Očakávania boli, že ministrom sa mal pôvodne stať poslanec OĽaNO Richard Vašečka, ten ponuku odmietol. Potom bol kandidátom Daniel Bútora, ten však prekážal Igorovi Matovičovi aj Borisovi Kollárovi. S novým menom mali prísť konzervatívni poslanci OĽaNO, ktorí však dlhšie nevedeli nájsť priechodného kandidáta. Výsledkom je meno Jána Horeckého. Že bude čeliť kritike záujmových združení, na čele ktorých stoja prevažne angažovaní liberálnejší ľudia, sa dá očakávať. Nie je to však najpodstatnejšie. Napokon, Branislav Gröhling nemal v odborných kruhoch vysoké renomé a na ministerstve neskončil ani pre škandál s pochybne získaným vysokoškolským titulom, ktorý je vážnejší ako konzervatívne či liberálne názory.

Už keď sa s funkciou ministra školstva začalo spájať meno Slavomíra Partilu, dlhoročného riaditeľa Strednej odbornej školy služieb a priemyslu sv. Jozafáta a viceprezidenta Združenia katolíckych škôl, organizácia združujúca učiteľov neskrývala sklamanie.  Kritiku možno očakávať aj teraz. Lenže kritike čelia politici OĽaNO najmä zo strany konzervatívnych a kresťanských kruhov, keďže silnie sklamanie z politiky, vlády, aj nových nominácii po odchode SaS. Meno Jána Horeckého je v tomto ohľade dobrou voľbou na upokojenie aspoň časti kritikov.


Ďalšie články