Marián Magát je vinný z extrémizmu, trest si vypočuje vo štvrtok

Magát považuje stíhanie vedené voči nemu za politický proces.

Snímka obrazovky 2024-10-23 o 10.40.46 Marián Magát počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde. Foto: TASR/Jaroslav Novák

O uznaní Magáta za vinného prvostupňovým súdom informoval ako prvý portál Správy STVR. Trest si však vypočuje až vo štvrtok.

Magátov obhajca Martin Burian sa vo svojej záverečnej reči zaoberal, okrem iného, obsahom znaleckých posudkov. Podľa citovaného portálu spochybňoval nezaujatosť jedného zo znalcov.

Hovoril aj o porušení práva obžalovaného na spravodlivý proces. Zhodnotil, že jeho klient je „takmer tri roky väzobne stíhaný za svoj pohľad na históriu“.

Príspevky spochybňujúce holokaust zverejňoval Magát podľa prokuratúry vo svojich statusoch na sociálnych sieťach, vo videách i v knihe. Spochybňoval aj počet židovských obetí počas druhej svetovej vojny.

Trestných činov sa Magát dopustil v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022. Okrem iného ide podľa prokuratúry o založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, výrobu extrémistického materiálu či popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti.

Pôvodne uznal ŠTS v januári Magáta za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali najmä extrémistických trestných činov a uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov. Najvyšší súd SR však pôvodné rozhodnutie zrušil a uložil ŠTS doplniť dokazovanie.

(max, tasr)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok