V Bratislave sa konal pochod proti nenávisti. S prejavom vystúpila Čaputová, Šimečka aj majiteľ Teplárne

Tisíce ľudí sa v piatok zhromaždili v Bratislave, aby si uctili pamiatku dvoch mladých homosexuálov, ktorých zavraždili v stredu na Zámockej ulici.

Pochod v Bratislave 14. októbra. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová Pochod v Bratislave 14. októbra. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Po stredajšej vražde, ktorá si vyžiadala životy dvoch mužov, zorganizovala iniciatíva Inakosť v piatok pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite. „Úkladná vražda dvoch mladých mužov v LGBTI podniku Tepláreň nás šokovala a hlboko zasiahla. Touto spomienkovou akciou si chceme uctiť obete tohto odporného činu a odsúdiť násilie páchané na LGBTI ľuďoch,“ uviedla Inakosť.

Skutok sa aktuálne vyšetruje ako úkladná vražda. Šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko nevylúčil prekvalifikovanie skutku na trestný čin terorizmu. Potvrdil, že dôvodom útoku mala byť nenávisť k osobám s inou sexuálnou orientáciou.

Prezidentský palác na znak úcty a ako prejav solidarity s LGBTI+ komunitou vyvesil dúhovú vlajku. Na znak úcty zosnulým je nasvietený aj Bratislavský hrad.

Spomienkový program sa začal o 17.00 h. na Zámockej ulici, kde sa odohrala vražda. Ľudia nechávali pred Teplárňou sviečky, kvety aj písomné odkazy. Spomienkové zhromaždenia sa konali vo viacerých slovenských mestách. Pridali sa aj európske metropoly ako Varšava, Berlín, Praha či Haag.

Na pochode sa zúčastnili tisíce ľudí. Nechýbala prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, minister životného prostredia Ján Budaj i viacerí zákonodarcovia z koaličných aj opozičných strán.

Po piete sa účastníci pochodu v hlavnom meste Slovenska presunuli na Námestie SNP v Bratislave. Tam vystúpilo s prejavom viacero osobností.

S prejavom vystúpili aj politici

Na pódiu vystúpil majiteľ Teplárne Roman Samotný. „Nenávisť je normou, vulgárnosť je každodennou formou nášho vyjadrovania. Kam sa len pozriete, sú otrávené studne dezinformácií, konšpirácií a lží, z ktorých pijú naši blízki,“ povedal Samotný. Táto radikalizácia podľa neho viedla k vražde. Všetci, ktorí chcú LGBTI vykázať z verejného priestoru, majú podľa neho na rukách krv. Kritizoval biskupa, ktorý odsúdil bozk dvoch žien vo vysielaní RTVS aj viacerých politikov, ktorí sa na adresu LGBTI vyjadrili negatívne. Dav kričal „fuj, hanba, fašisti“. Samotný nevylúčil, že zatvorí podnik Tepláreň.

Rabín Misha Kapustin povedal, že ľudia nemajú len smútiť, ale aj očakávať lásku a spravodlivosť, lebo ľudstvo je vo svojej podstate dobré, len jednotlivci sú zlí. „Je čas, keď musí každý človek povedať, na akej je strane. Ja som na tejto strane,“ povedal. Vyzval zúčastnených, aby ich neovládal strach a boli hrdí.

Sandra Polovková z Post Bellum zhodnotila, že máme málo politikov, ktorí by spoločnosť stmeľovali. V predchádzaní násiliu sme podľa nej zlyhali, ale „ešte máme nádej“.

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že nenávisť sa stala súčasťou našich životov. „Prepáčte, mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí sa cítite neprijatí,“ povedala prezidentka. LGBTI ľudia sú podľa nej hodnotní a patria do našej spoločnosti 

Zlatica Maarová zo Združenia rodičov a priateľov LGBTI ľudí priznala, že vražda dvoch mladých ľudí ich zasiahla, lebo majú deti v rovnakom veku. Od parlamentu cez cirkev až po sociálne siete sa podľa nej útočí na LGBTI deti. „Dnes je cieľom gej, zajtra Žid, pozajtra to môžete byť vy trebárs pre zafarbené vlasy,“ povedala.

Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka zhodnotil, že v každej obci na Slovensku sú queer ľudia a tí majú právo cítiť sa bezpečne. Mená dvoch zavraždených mužov si podľa neho bude pamätať celý kontinent. Budúci týždeň by malo podľa neho o vražde rokovať plénum Európskeho parlamentu, ktorý „vyzve slovenské orgány na jasné kroky“. „Ani to však nestačí. Skutočné prijatie znamená aj priznanie práv, ktoré sú dnes v Európe úplne bežné. Právo slobodne milovať. Právo uzatvárať partnerstvá. Právo mať spolu deti. Aj právo na dôstojnú tranzíciu,“ objasnil Šimečka. „Slovensko nezostane čiernou dierou Európy na mape, ktorá je dúhová,“ dodal.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa poďakoval zúčastneným. Zdôraznil, že chce hovoriť najmä o obetiach. Ospravedlnil sa, že ich spoločnosť nedokázala ochrániť. Napomáhali to podľa neho aj politici rečami o „bratislavskej kaviarni a o tom, že Slovensko sa začína za Zlatými pieskami“. Bratislava chce byť tolerantným mestom a tamojší ľudia chcú podľa neho žiť v súdržnosti. Vyzval ľudí, aby v sebe neživili nenávisť a potom sa bude všetkým ľahšie žiť.

Predseda bratislavského kraja Juraj Droba sa zaviazal, že sa bude usilovať o to, aby sa aspoň bratislavský kraj stal „ostrovom lásky a tolerancie, keď už sa to nedá urobiť s celým Slovenskom“. LGBTI ľudia podľa jeho skúsenosti čoraz viac uvažujú nad odchodom zo Slovenska. Vyzval zúčastnených, aby tomu zabránili a vytvorili štát, kde budú sexuálne menšiny bezpečné a majiteľovi Teplárne odkázal, aby podnik nezatváral.

Pár minút po 19. hodine sa dav začal rozpúšťať. Zhromaždenie bolo pokojné, bez násilných incidentov.


Ďalšie články