Bratislava spieva gospel zaznie v Slovenskom rozhlase. Americký dirigent chce napĺňať ľudí vierou, a nie strachom

Projekt Bratislava spieva gospel pod vedením amerického dirigenta Marka Chasea už tretíkrát na konci novembra rozoznie Veľkú koncertnú sálu Slovenského rozhlasu. Môžete sa tešiť na tri výnimočné adventné koncerty.

BSG1 Foto: archív Bratislava spieva gospel

Manželský pár z Colorada sa presťahoval na Slovensko a založil tu projekt, v ktorom sa stretlo vyše 150 amatérskych spevákov so špičkovými džezovými hudobníkmi a komorným orchestrom. Za osem týždňov sa im podarilo pripraviť gospelový koncert.

Podstatou stretnutí hudobného telesa je vytvoriť prostredie podpory, prijatia, radosti a zábavy. Zaujímavosťou je, že ide o laické zoskupenie ľudí, ktorí nemusia mať hudobné vzdelanie, dokonca ani ovládať noty. Väčšinou sa títo speváci vidia po prvý raz, no napriek tomu dokážu s profesionálnymi muzikantmi počas niekoľkých stretnutí pripraviť gospelové vystúpenie.

Dirigent Chase si všimol, že mnohí mladí ľudia k nemu prichádzajú s láskou k spevu, no zlými skúsenosťami, keď im niekto povedal, že by spievať nemali alebo znejú hrozne. Proces nacvičovania skladieb je tak pre neho zároveň akýmsi ozdravným procesom, v ktorom chce ľudí povzbudiť, aby si začali veriť, snívať, pozerať sa na svet a budúcnosť inými očami. Pretože predovšetkým o tom je pre neho odkaz gospelu – o nádeji.

„Som rád, ak tieto piesne, naše stretnutia a následne aj koncerty dokážu pohnúť dušami ľudí, či už sú v role poslucháča, alebo speváka. Verím, že v gospeli je odkaz, ktorý – ak ho necháme preniknúť do našich sŕdc – má silu pohnúť našimi životmi k lepšiemu,“ tvrdí Mark.

Zároveň je po rokoch prežitých u nás presvedčený, že Slováci majú radi gospel. „Nehľadáme ďalšieho Pavarottiho. Jednoducho veríme, že slová, tak ako majú moc ničiť, majú tiež silu prinášať život. A s naším gospelom chceme prinášať život, nádej, svetlo. My sme to svetlo našli vďaka nášmu vzťahu s Ježišom Kristom. A keď inšpirujeme čo i len jedného ďalšieho človeka, aby sa v dnešnom krutom svete dokázal naplniť vierou, a nie strachom, má to význam.“

Koncerty Bratislava spieva gospel, kde sa predstaví 150 amatérskych hudobníkov s džezmenmi a komorným orchestrom si môžete vychutnať 26. a 27. novembra v Slovenskom rozhlase.


Ďalšie články