Na pravde nezáležalo. Musk ukázal, ako Biely dom a Twitter cenzurovali koronaskeptikov

Sociálna sieť Twitter a Biely dom boli priamo zapojení do potláčania nepohodlných názorov počas koronavírusovej pandémie. Často pritom nezáležalo na tom, že sú pravdivé a podložené poctivou vedou. Preukazujú to nové časti interných dokumentov, ktoré už niekoľko dní kolujú médiami pod označením Twitter Files.

Elon Musk To Step Down According To Poll Elon Musk. Foto: Profimedia.sk

Generálny riaditeľ Twittera Elon Musk pred niekoľkými dňami poskytol viacerým prestížnym novinárom interné dokumenty o metódach svojej novonadobudnutej firmy pochádzajúcich z čias bývalého vedenia. O snímkach obrazovky, e-mailoch či prepisoch rozhovorov sa odvtedy v médiách súhrnne hovorí ako o Twitter Files.

Žurnalistom sa za pomerne krátky čas za pomoci dokumentov podarilo preukázať, že spomenutá sociálna sieť mala svoje vlastné čierne zoznamy, fungovala ako pobočka FBI a za pochodu prepisovala vlastné pravidlá len preto, aby sa prispôsobila tlaku hlavného prúdu.

Ako v pondelok v rozsiahlom texte na portáli Free Press upozornil jeden zo zainteresovaných novinárov David Zweig, tejto platforme neboli cudzie ani nečisté praktiky súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19. A takisto ani popredným politikom v USA, ktorí na ňu v tejto veci tlačili.

Bidenov tím sa hneval

Zweig vo svojom materiáli napríklad tvrdí, že koronavírusu sa týkala aj vôbec jedna z prvých žiadostí novej administratívy Bieleho domu o stretnutie s vedúcimi pracovníkmi Twittera.

Lauren Culbertsonová, vedúca oddelenia verejnej politiky Twittera v internej pošte so súhrnnom týchto stretnutí uviedla, že tím prezidenta Joea Bidena bol „veľmi nahnevaný“ na to, že internetová spoločnosť nebola snaživejšia pri odstraňovaní niektorých účtov a žiadal, aby robila viac.

Jeden z týchto účtov patril aj Alexovi Berensonovi, niekdajšiemu novinárovi New York Times skeptickému voči mRNA vakcínam. Jeho účet zablokovali len niekoľko hodín po tom, ako Biden verejne oznámil, že sociálne siete „zabíjajú ľudí“ tým, že umožňujú šírenie dezinformácií o vakcínach. Berenson sa však nevzdal a obrátil sa na súd.

„V rámci súdneho sporu bol Twitter nútený poskytnúť určitú internú komunikáciu. Odhalila, že Biely dom sa priamo stretol so zamestnancami Twittera a tlačil na nich, aby proti Berensonovi zakročili,“ skonštatoval Zweig.

Podobne ako tím Bidena však postupovali aj kompetentní za jeho predchodcu Donalda Trumpa. Na začiatku pandémie bola Trumpova administratíva obzvlášť znepokojená panickými nákupmi v supermarketoch a podľa e-mailov zaslaných zamestnancami Twittera po stretnutiach s Bielym domom hľadala „pomoc od technologických spoločností v boji proti dezinformáciám“. V prípade týchto nákupov však nešlo o klamstvá, ale o pravdu.

Epidemiológ z Harvardu ako manipulátor?

Twitter však nepotláčal len názory novinárov ako Berenson. Terčom bolo aj mnoho odborníkov z oblasti medicíny a verejného zdravotníctva, ktorí vyjadrili názory alebo dokonca citovali zistenia z akreditovaných akademických časopisov, ktoré boli v rozpore s oficiálnymi stanoviskami establišmentu (spoločenská, ekonomická a politická elita, pozn. red.).

Reč je napríklad o Martinovi Kulldorfovi, epidemiológovi z Harvard Medical School, ktorý v marci 2021 odpovedal na otázku, či by mali dostať vakcínu tí, čo už vírus prekonali a malé deti, nasledovne: „Nie. Myslieť si, že každý musí byť očkovaný, je rovnako vedecky chybné ako myslieť si, že by to nemal robiť nikto“.

Dodal, že vakcíny proti covidu sú dôležité pre starších vysokorizikových ľudí a ich opatrovateľov a že tí, ktorí majú po prekonaní prirodzenú imunitu a deti vakcínu nepotrebujú.

Moderátori Twittera tieto tvrdenia označili za „nepravdivé informácie“ len preto, že sa líšili od smerníc amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Po tom, čo Twitter zasiahol, Kulldorffov príspevok dostal štítok „zavádzajúce“ a všetky interakcie boli vypnuté, čím sa obmedzila schopnosť tvítu, aby ho videli a zdieľali ostatní, čo je základná funkcia platformy.

Interný e-mail prezrádza, že moderátor Twittera v prípade uznávaného epidemiológa vyjadril „zámer konať“ a uviedol, že Kulldorfov tvít porušil zásady komunity šíriac „nepravdivé informácie“.

Postavené na hlavu

Vskutku bizarný sa javí aj prípad, keď bol za „zavádzajúci“ označený príspevok používateľa KelleyKga s 18-tisíc sledovateľmi, ktorý uvádzal, že covid nie je hlavnou príčinou úmrtí u detí. Autor pritom citoval samotné údaje CDC.

Zaujímavosťou je, že tento príspevok bol odpoveďou na skutočnú dezinformáciu, a teda, že koronavírus bol hlavnou príčinou úmrtí na choroby u detí. Dezinformácia však na platforme ostala a nedostala žiadne negatívne hodnotenie či hanlivý štítok.

Existovali aj tajné blacklisty

Niekedy sa zasa cenzurovalo skryto. Jay Bhattacharya, profesor zdravotnej politiky zo Stanfordu, jednej z najrenomovanejších univerzít sveta, ktorý obhajoval cielenú ochranu zraniteľných a ukončenie lockdownov, bol tajne zaradený na čiernu listinu.

Mnohé prípady však boli vystavené verejnosti. Autor tvítu (vloženého pod týmto odsekom) je lekár, ktorý prevádzkuje účet Infectious Disease Ethics. Tvít sociálna sieť označila za „zavádzajúci“, aj keď sa odvolával na výsledky recenzovanej štúdie, ktorá zistila súvislosť medzi mRNA vakcínami a zástavami srdca u mladých ľudí v Izraeli.

Foto: Twitter Files

Čo tam po recenzovanej štúdii

Ďalší príklad: Andrewa Bostoma, lekára z Rhode Islandu, natrvalo suspendovali z Twittera po tom, čo dostal niekoľko napomenutí za dezinformácie. Jedno z nich sa pritom týkalo tvítu odkazujúceho na výsledky z recenzovanej štúdie, ktorá zistila zhoršenie koncentrácie spermií a celkového počtu pohyblivých spermií u darcov semena po očkovaní mRNA vakcínami.

Foto: Twitter Files

„Záznamy Twittera odhalili, že interný audit, ktorý vykonal Twitter po tom, ako Bostomov právnik kontaktoval spoločnosť, zistil, že iba jedno z piatich Bostomových porušení bolo relevantné,“ rekapituluje Zweig.

Foto: Twitter Files

Dokumenty obsahujú aj kurióznu výmenu názorov medzi právnikom Twittera Jimom Bakerom a Yoelom Rothom, šéfom Twittera pre dôveryhodnosť a bezpečnosť. Baker sa v ňom Rotha pýta, prečo myšlienka exprezidenta USA Trumpa o tom, aby sa ľudia covidu nebáli, nie je porušením koronavírusovej politiky Twittera. Vo svojej odpovedi musel Roth vysvetliť, že optimizmus predsa nie je dezinformácia.

Foto: Twitter Files

Dier v rozhodovaní je viacero

Pokiaľ ide príčinu zlyhaní Twittera, Zweig pomenúva tri hlavné problémy. V prvom rade veľkú časť moderovania vykonávajú automatické mechanizmy a umelá inteligencia. Hoci ide o pôsobivé vynálezy, na príliš jemnú intelektuálnu prácu, pri ktorej často záleží na drobných informačných nuansách, sa nehodia.

Po druhé, moderátori Twittera často pochádzajú z tretích a menej rozvinutých krajín, ako sú napríklad Filipíny. Hoci od vedenia dostali šablóny a presné postupy, podľa ktorých mali pri sporných príspevkoch rozhodovať, pri zložitých vedeckých témach ako je účinnosť nosenia rúšok či vplyv mRNA vakcín na zdravie sa strácajú.

Po tretie, u vyššie postavených zamestnancov sociálnej siete existovala individuálna aj kolektívna predpojatosť voči disidentským, no legitímnym názorom. V dôsledku toho boli neraz postihované aj tie príspevky či zdroje, ktoré sa odvolávali na preukázateľne pravdivé informácie.

Twitter ako alternatíva vraj zlyhal

„Vždy som si myslel, že prvoradou úlohou tlače je byť skeptický k moci – najmä k moci vlády. Ale počas pandémie COVID-19 som ja a mnohí ďalší zistili, že tradičné médiá sa ukázali ako platforma na odosielanie správ pre naše inštitúcie verejného zdravotníctva[…],“ rekapituluje Zweig svoje zistenia.

„Twitter sa stal nevyhnutnou alternatívou. Bolo to miesto, kde ľudia s odbornými znalosťami v oblasti verejného zdravia a perspektívami v rozpore s oficiálnou politikou mohli vyjadriť svoje názory – a kde mohli zvedaví občania takéto informácie nájsť[…],“ pokračuje.

Rýchlo sa však podľa neho ukázalo, že Twitter zrejme propagoval obsah, ktorý posilňoval naratív establišmentu, a potláčal názory, a dokonca vedecké dôkazy, ktoré smerovali k opaku.

„Toto nie je len príbeh o sile Big Tech alebo tradičnej tlače pri formovaní našej diskusie – aj keď to tak určite je. Nakoniec je to aj príbeh detí z celej krajiny, ktorým bolo znemožnené navštevovať školu[…]. Je to príbeh ľudí, ktorí zomreli sami. Je to príbeh malých podnikov, ktoré zanikli,“ bilancuje na záver Zweig.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok