V USA skrachovala ďalšia banka. Ide o tretí najväčší bankrot peňažného ústavu v histórii USA

Pobočka Signature Bank v New Yorku. Foto: TASR/AP Pobočka Signature Bank v New Yorku. Foto: TASR/AP

Úrady v Spojených štátoch v nedeľu zatvorili banku Signature Bank so sídlom v New Yorku. Po bankrote Washington Mutual v roku 2008 a Silicon Valley Bank (SVB), ktorá padla pred pár dňami, ide o tretí najväčší kolaps v histórii bankovníctva v USA.

Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC) prevzala v nedeľu kontrolu nad Signature Bank, ktorá mala podľa údajov ministerstva financií štátu New York ku koncu minulého roka aktíva v hodnote 110,36 miliardy dolárov a vklady v hodnote 88,59 miliardy dolárov. Úrady zakročili v snahe zabrániť šíreniu bankovej krízy a nedôvery investorov.

„Oznamujeme podobnú reguláciu systémového rizika aj pre banku Signature Bank so sídlom v New Yorku v štáte New York,“ uviedli v nedeľu večer v spoločnom vyhlásení americké ministerstvo financií, Federálny rezervný systém a FDIC. Reagovali pritom na to, že ešte v piatok prešla obdobným procesom aj banka Silicon Valley Bank. Inštitúcie tiež spoločne vyhlásili, že všetci vkladatelia bánk Signature a Silicon Valley Bank budú odškodnení a „žiadne straty nebudú znášať daňoví poplatníci“, informuje agentúra Reuters.

FDIC zároveň zriadila „premosťovaciu“ nástupnícku banku, ktorá má od pondelka umožniť klientom prístup k ich finančným prostriedkom. Vkladatelia a dlžníci Signature Bank sa automaticky stanú klientmi preklenovacej banky, uviedol FDIC.

Naklonená kryptomenám

Signature bola komerčná banka s pobočkami pre privátnych klientov v New Yorku, Connecticute, Kalifornii, Nevade a Severnej Karolíne a mala deväť národných obchodných aktivít vrátane komerčných nehnuteľností a digitálneho bankovníctva, informuje Reuters. Takmer štvrtina jej vkladov pochádzala zo sektora kryptomien, ale v decembri banka oznámila, že svoje vklady súvisiace s kryptomenami zmenší o 8 miliárd dolárov.

Bola pritom jednou z mála finančných inštitúcií, ktoré otvorili svoje dvere prijímaniu vkladov kryptoaktív. Začala s tým ešte v roku 2018. Zrejme aj to prispelo k súčasnému kolapsu, keďže po krachu burzy FTX a následnom policajnom vyšetrovaní sa hodnota kryptomien výrazne znížila.

Signature bola popri ďalšej banke Silvergate najväčším peňažným ústavom nakloneným kryptomenám. Druhá spomenutá pritom minulý týždeň takisto oznámila svoju nadchádzajúcu likvidáciu, čo bolo zrejme ďalším faktorom, ktorý podporil obavy investorov a odliv vkladov. Podľa Economic Times bola pritom pod drobnohľadom už od krachu spoločnosti FTX, ktorá mala zhodou okolností účty v Signature Bank. Vklady cez burzu FTX však podľa jej vyhlásení predstavovali menej ako 0,1 percenta jej celkových vkladov.

Banka tiež mala dlhodobé vzťahy s Donaldom Trumpom a jeho rodinou. Bývalý americký prezident v nej viedol svoje bežné účty a banka poskytovala účty a financovala aj niekoľko jeho rodinných podnikov. Po udalostiach 6. januára 2021, keď do Kapitolu vtrhli jeho priaznivci, vzťahy s Trumpom prerušila.

Po minulotýždňovom piatku je to už druhá veľká banka

Kolaps prišiel krátko po piatkovom zatvorení banky Silicon Valley Bank. Investorov znervóznila rýchlosť, s akou túto kalifornskú banku ako 16. najväčšieho veriteľa v USA zameraného na financovanie startupov „stopli“ masívne výbery klientov. Minulotýždňová udalosť vymazala aktuálne trhovú hodnotu amerických bánk v hodnote viac ako 100 miliárd dolárov.

Akcie Signature Bank začali strácať na hodnote už krátko po piatkových udalostiach. Očakávalo sa totiž, že zlyhanie banky Silicon Valley vyvolá tlak na niekoľko ďalších malých a regionálnych bánk v USA. Keď sa minulý týždeň začali šíriť informácie o problémoch banky Silicon Valley, firemní klienti banky Signature Bank začali veriteľovi telefonovať a pýtali sa, či sú ich vklady v bezpečí, píše denník The Economic Times. Vkladatelia podľa denníka spanikárili, pretože podobne ako klienti SVB, aj väčšina z nich mala na účtoch viac ako 250-tisíc dolárov, pričom FDIC poisťuje vklady len do tejto výšky.

Na krytie vkladateľov sa použije fond poistenia vkladov FDIC. Zatiaľ čo tí budú mať prístup k svojim peniazom, majitelia akcií a dlhopisov v oboch bankách sú vyradení, uviedol vysoký predstaviteľ ministerstva financií.


Ďalšie články