Nižšie výplaty či prémie za vymyslené zničenie tankov? Ruským vojakom nesedia výplaty

Ruskí vojaci sa sťažujú, že im meškajú, nedostávajú alebo dostávajú nižšie výplaty. Súvisieť to má s preradzovaním do iných jednotiek či mohutnou vojenskou byrokraciou. Niektorí velitelia zas majú prideľovať prémie za vymyslené zničenie ukrajinského vojenského vybavenia.

Na archívnej snímke z 11. júla 2022 vo Volgograde ruskí vojaci pochodujú počas akcie na podporu vojakov zapojených do vojenskej operácie na Ukrajine. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 11. júla 2022 vo Volgograde ruskí vojaci pochodujú počas akcie na podporu vojakov zapojených do vojenskej operácie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci, mobilizovaní, dobrovoľníci a ich príbuzní sa sťažujú, že namiesto sľubovaných 195-tisíc rubľov (asi 2 200 eur) mesačne dostali na bankové účty rádovo menšie sumy, tvrdí ruský server Vjorstka, ktorý sám seba označuje ako spoločenské a politické médium vytvorené vlani na jar nezávislými novinármi „ako rýchla odpoveď na zničenie ruských médií počas vojny proti Ukrajine“.

Server nespresnil, aký počet vojakov má tento problém. Vlani išlo vraj skôr o ojedinelé prípady, ale teraz už o „hromadný problém”, ktorý sa má týkať až 52 ruských oblastí vrátane Krymu. Pripomeňme, že Rusko má vrátane Krymu 85 oblastí.

Celkový plat ruského vojaka by mal pozostávať z viacerých častí. Okrem základného platu ide aj o príplatky za vojenskú hodnosť a kvalifikáciu, sociálne príplatky či príplatky za účasť na útočných operáciách.

Príbuzní vojakov, ktorých oslovil server Vjorstka, sa však sťažujú, že nie všetky položky sa reálne premietajú do výplatných pások.

Preradzovanie do iných jednotiek

Problémom môže byť preradzovanie vojakov do iných jednotiek, pri ktorom môže vzniknúť byrokratický chaos. Ak totiž vojaka oficiálne evidujú v inej jednotke, než v akej skutočnosti bojuje a v tej sa aj líšia jeho úlohy či bojové nasadenie, aj jeho skutočná výplata je odlišná od tej, akú by očakával.

Na ruských sociálnych sieťach sa podľa serveru často objavujú sťažnosti, že po preradení výplaty aj meškajú. Mnohí vojaci však priznávajú, že správnu výplatu nakoniec dostali, len s oneskorením.

Ďalším problémom je, že aparát, ktorý výplaty rozposiela, nemá všetky informácie o skutočnom bojovom nasadení vojakov, lebo sú často utajované. Ku kompetentným sa tieto informácie často dostávajú až s oneskorením, a tak prémie prideľujú „náhodne”.

Prémie za fiktívne zostrely

Okrem vyššie spomínaných príplatkov dostávajú vojaci aj takzvaný príspevok za zničenie nepriateľského vybavenia. Podľa serveru Vjorstka však zaznamenané údaje o zničení nepriateľskej techniky nikto nekontroluje, a tak nastávajú situácie, keď sa udeľujú prémie za „fiktívne zostrely”.

Podľa serveru tieto údaje zapisuje náčelník jednotky, ktorý zásluhy pripíše sebe alebo svojim priateľom. Aj to môže byť dôvod, prečo oficiálne ruské údaje hovoria o väčšom počte zničenej ukrajinskej techniky, „ako kedy Ukrajina mala”.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok