Prigožinova hviezda prudko padá. Údajne sa chystá stiahnuť z Ukrajiny a sústrediť sa na záujmy v Afrike

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin bol dlhšie považovaný za vplyvného muža v Kremli. Ale odkedy začal nahrávať videá z Ukrajiny, bolo jasné, že má problém.

Russia Ukraine WJevgenij Prigožin. Foto: TASR/APar Wagner Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Keby bol totiž dôležitý, nemusel by nič také robiť. Takto sa pripomínal a ponúkal do pozornosti, čo robia skôr ľudia, ktorí o vplyv a postavenie prišli. Všimol si to dávnejšie napríklad Michal Kofman z podcastu War oth Rocks, že Prigožinovo postavenie klesá a pre Putina už nie je taký dôležitý, ako sa tvári.

Prigožin zo seba robil vojenskú celebritu, ukazoval sa v maskáčoch a výzbroji, posielal rôzne odkazy Zelenskému, dokonca veľkohubo oznámil, že plánuje kandidovať na prezidenta – ale v Ukrajine. Nič z toho by vplyvný muž nerobil.

Teraz možno prichádza nová etapa a Prigožin sa z Ukrajiny stiahne úplne. S odvolaním sa na informované zdroje o tom vo štvrtok informovala agentúra Bloomberg. Podľa nej Prigožinove zámery súvisia s prerušením prísunu bojovníkov a munície pre vagnerovcov. Vagnerova skupina však tvrdenia Bloombergu dementovala. Prigožin sa vraj ďalej bude zameriavať na Ukrajinu.

Prigožin zaujal tým, že sa mu istý čas darilo verbovať dobrovoľníkov z radov odsúdených vo väzniciach, ktoré boli dlhšie jeho hlavným zdrojom regrútov, potom mu to však ministerstvo obrany zatrhlo. Už z toho bolo zrejmé, že postavenie Prigožina je oproti ministrovi Šojguovi alebo generálovi Gerasimovovi nižšie.

Vagnerovci sa sústredili najmä na boje o Bachmut, kde dosahujú postupný vojenský úspech, ale mesto, uprostred ktorého je vyše 10-tisíc (možno až 15-tisíc) ukrajinských vojakov, stále nedobyli. A to aj napriek niekoľkomesačnému úsiliu a veľkým stratám na oboch stranách.

Britská stanica BBC o štruktúrach spojených s Jevgenijom Prigožinom pred časom — na základe vlastnej investigatívy v Afrike — informovala, že v Stredoafrickej republike (SAR) sú zapojené do ťažby diamantov a venujú sa aj biznisu spojenému so spracovaním dreva vrátane mahagónu. Samotný Prigožin tieto tvrdenia popiera.

V posledných mesiacoch sa Prigožin opakovane dostával do sporov s ruským ministerstvom obrany, pričom verejne kritizoval aj najvyšších predstaviteľov rezortu či armády.

V nedávnom rozhovore zverejnenom ruskými médiami Prigožin uviedol, že perspektívy ruského ťaženia na Ukrajine sú „hmlisté“ a že Moskva má ešte niekoľko týždňov na to, aby sa pripravila na ukrajinskú protiofenzívu. Zaútočiť sa podľa neho Ukrajinci chystajú na piatich úsekoch frontu.

(S použitím tasr.)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok