Dokumenty unikli aj v Nemecku. Armáda nie je schopná plniť si záväzky voči NATO

FpRUfn4X0AQ6JVv Alfons Mais. Foto: Twitter/ Inspekteur des Heeres

Podľa uniknutej správy, ktorú v utorok zverejnili noviny Bild, Nemecko pravdepodobne nebude schopné splniť časť svojich záväzkov voči Severoatlantickej aliancii do stanoveného termínu. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa Nemecko zaviazalo, že do roku 2025 vybuduje v rámci NATO brigádu rýchlej reakcie. Podľa uniknutej správy to však armáda nebude môcť urobiť pre nedostatok peňazí. V internej správe to uvádza generálporučík nemeckej armády Alfons Mais.

Z uniknutej internej správy, ktorá bola adresovaná ďalšiemu vysokému predstaviteľovi Bundeswehru Carstenovi Breuerovi, podľa informácií portálu Politico vyplýva, že armáda nedokáže vybudovať brigádu, ktorá by mala ťažké zbrane a bola schopná bojov vysokej intenzity. „Armáda nebude schopná samostatne obstáť v boji vysokej intenzity a bude schopná plniť svoje záväzky voči NATO len v obmedzenom rozsahu,“ uviedol v správe Mais.

Pôvodne sa pritom Nemecko zaviazalo vybudovať kompletnú brigádu do roku 2027. V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu však Berlín prisľúbil NATO plne vybavenú armádnu jednotku o dva roky skôr.

Mais vraj napísal, že ani stiahnutie všetkých prostriedkov armády by neumožnilo plne vybaviť divíziu do roku 2025. Správa uvádza pretrvávajúce nedostatočné financovanie a vojenskú podporu Ukrajiny ako napätie, ktoré už vedie k „jasne badateľnému zníženiu operačnej pripravenosti (nemeckej) armády“.

Mais pre nedostatok ťažkej techniky pochybuje aj o schopnosti Bundeswehru vybudovať druhú brigádu do roku 2027. Považuje to za „nereálne“, keďže „nebude v roku 2027 dostatočne vybavená ťažkou technikou“.

Uniknutá správa zvyšuje tlak aj na tamojšieho ministra obrany Borisa Pistoriusa. Hovorca nemeckého ministerstva obrany pre portál Politico odmietol komentovať „interné dokumenty“ a „stav pripravenosti“. Záväzok voči NATO do roku 2025 však podľa neho zostáva nezmenený. Nemecká armáda obsah dokumentu takisto odmietla komentovať.

Nemecký generálporučík pritom neupozorňoval na stav armády prvýkrát. Hneď po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 napísal na sociálnych sieťach kritický komentár, v ktorom už vtedy uviedol, že nemecké pozemné sily ostali v svetle nových hrozieb „viac-menej obnažené“.


Ďalšie články