Poľsko vracia úder. Od júna uzatvorí hranice s Bieloruskom pre nákladnú dopravu

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Poľsko od 1. júna až do odvolania zatvorí svoje hraničné priechody s Bieloruskom pre ruskú a bieloruskú nákladnú dopravu. Urobilo tak v reakcii na rozsudok bieloruského Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil pre bielorusko-poľského aktivistu Andrzeja Poczobuta trest odňatia slobody na osem rokov. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Dekrét o uzatvorení hraníc, podpísaný poľským ministrom vnútra, vyšiel v pondelok v oficiálnom úradnom vestníku.

Andrzeja Poczobuta“ (v bieloruštine Andrej Pačobut) – bieloruského novinára a príslušníka poľskej národnostnej menšiny, odsúdili na osem rokov odňatia slobody za kritické reportáže o režime Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Minulý piatok bieloruský Najvyšší súd zamietol jeho odvolanie a potvrdil rozsudok.

Deň po tom, čo bol vynesený rozsudok nad Poczobutom, Poľsko uzatvorilo hraničný priechod Bobrowniki na hraniciach s Bieloruskom a zaviedlo i ďalšie dopravné obmedzenia. Dodalo, že ak bude Poczobut prepustený, obmedzenia zruší.

Poľsko v tejto súvislosti v pondelok tiež oznámilo, že uvalilo sankcie na ďalších 365 bieloruských občanov, medzi ktorými je aj viac ako 150 poslancov bieloruského parlamentu. Tieto osoby podľa Varšavy propagovali bieloruský režim a podieľali sa aj na legitimizácii a podpore represívnej politiky orgánov v Minsku.

(tasr)


Ďalšie články