Za obmedzenie potratov sú ochotní hlasovať politici naprieč politickým spektrom

Štandard oslovil politikov hlásiacich sa ku kresťanstvu či konzervativizmu s otázkami týkajúcimi sa ochrany nenarodeného života. Z odpovedí vyplýva, že záujem o ochranu života tu je, ale skôr by išlo o predstavenie legislatívy, ktorá by pomáhala tehotným ženám, ako o reštriktívne opatrenia. Zároveň sa zdá, že najpriechodnejšie by bolo, ak by s takouto iniciatívou vyšli politici naprieč politickým spektrom.

pochodII-1500 Foto: Bratislava za život

Minulý rok došlo podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) po dlhšom čase k nárastu počtu potratov. Aj preto sa v nedeľu konal pro-life pochod Bratislava za život. Štandard oslovil politikov naprieč politickým spektrom hlásiacich sa ku kresťanstvu či konzervativizmu s dvoma otázkami. Pýtali sme sa ich, či by hlasovali za zákon, ktorý by sprísnil potratovú legislatívu a či plánujú v budúcom volebnom období predstaviť zákon, ktorý by zlepšoval ochranu nenarodených pred potratom.

V ankete odpovedali Marek Michalčík, Anna Záborská, Tomáš Taraba, Ján Podmanický, Milan Krajniak a Marek Krajčí. Spomedzi oslovených politikov na naše otázky nereagovali Milan Uhrík a Veronika Remišová.

Takmer všetci politici, ktorí sa do ankety zapojili, sa vyslovili, že by hlasovali za zákon, ktorý by sprísnil potratovú legislatívu. Jednoznačné áno nezaznelo len od exministra zdravotníctva Mareka Krajčího z OĽaNO, ktorý však napísal, že sa hlási k zneniu našej ústavy, že život je hodné chrániť od jeho počatia a jej znenie plánuje rešpektovať a plniť aj ako zákonodarca. 

Čo sa týka otázky týkajúcej sa plánu predstaviť vlastný návrh zákona, ktorý by zlepšoval ochranu nenarodených, všetci spomínaní politici vyjadrili ochotu predložiť, alebo sa spolupodieľať na takejto iniciatíve. Z odpovedí sa zdá, že záujem je skôr o predstavenie legislatívy, ktorá by pomáhala tehotným ženám, ako o reštriktívne opatrenia.

Viacerí politici v odpovediach spomínali vhodné podmienky na predloženie zákona, ktorý by zlepšoval situáciu nenarodených. Zároveň sa zdá, že najpriechodnejšie by bolo, ak by s takouto iniciatívou vyšli politici naprieč politickým spektrom. Milan Krajniak aj Anna Záborská boli vo svojich odpovediach konkrétnejší, obaja pritom spomenuli tlkot srdca dieťaťa.

Odpovede do ankety Štandardu uverejňujeme v plnom znení a v poradí, ako sme dostali odpovede:

„Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sme minulý rok zaznamenali medziročný nárast v počte potratov. Keďže ste politik hlásiaci sa ku konzervatívnym,či kresťanským hodnotám., chceme sa vás opýtať: 

1. Hlasovali by ste za zákon, ktorý by sprísnil potratovú legislatívu?

2. Plánujete v budúcom volebnom období predstaviť zákon, ktorý by zlepšoval ochranu nenarodených pred potratom? „

Tomáš Taraba (Život – NS, kandiduje za SNS)

Na obe otázky odpovedám áno.

Ján Podmanický (Smer)

1. V poslaneckom klube strany Smer je dlhodobo rešpektované právo poslancov hlasovať v kultúrno-etických otázkach podľa vlastného presvedčenia. To znamená, že tak ako vždy v minulosti, by som aj v prípade opätovného zvolenia za poslanca znova hlasoval za každý zákon, ktorý by zvyšoval šancu nenarodenému dieťaťu narodiť sa. 

2. Myslím si, že priechodný je zákon, ktorý by pomáhal ženám – matkám rozhodnúť sa pre život. Ak by bola spoločná vôľa pripraviť takýto zákon naprieč politickým spektrom, uvažoval by som o participovaní na ňom. Za rovnako dôležité považujem hľadať podporu pre novelizáciu ústavy, ktorá by v budúcnosti zabránila rôznym progresívnym excesom. 

Milan Krajniak (Sme rodina)

Vždy som hlasoval v parlamente za ochranu života a budem tak robiť aj v budúcnosti. V minulom volebnom období som predložil zákon o „tlkote srdca”, ktorý by umožňoval ukončenie tehotenstva iba do času, kým nie je možné diagnostikovať tlkot srdca nenarodeného dieťaťa. Takýto návrh zákona považujem za dobrý aj v budúcom volebnom období. 

Marek Krajčí (OĽaNO)

1. Ukončiť nevinný život principiálne nie je správne rozhodnutie, nikdy by som sa pod takéto rozhodnutie nevedel podpísať v súkromnom živote a ani nikdy nebudem za takúto legislatívu hlasovať. Verím však na odpustenie pre každú ženu, ktorá takéto rozhodnutie urobila. Hlásim sa k zneniu našej ústavy, že život je hodné chrániť od jeho počatia a jej znenie plánujem rešpektovať a plniť aj ako zákonodarca. 

2. V minulosti som takéto návrhy predložil. Tie sa stali podstatou niektorých návrhov aj v minulom volebnom období. Pokiaľ nebudú tieto moje návrhy opäť predkladať iní a pokiaľ uvidím v NR SR reálnu šancu na zlepšenie postavenia mamičiek a nenarodených detí, určite takéto návrhy s ďalšími kolegami predložíme.

Marek Michalčík (KDH)

1. Áno.

2. Áno. Samozrejme, záleží aj na politických okolnostiach a možnostiach.

Anna Záborská (Kresťanská únia)

1. Povinnosťou kresťanského politika je presadzovať a podporovať zákony, ktoré posilňujú ochranu života.

2. Ľudská dôstojnosť je jedinečným a neoceniteľným druhom hodnoty. Prioritou spoločnosti, ktorá si ctí túto hodnotu, by malo byť vytvorenie takých podmienok, aby rodiny vedeli finančne zvládnuť výchovu detí a aby ženy necítili tlak vzdať sa života, pretože nedokážu zvládnuť okolnosti, v ktorých sa ocitli. Je tiež nevyhnutné, aby mala každá žena čo najkomplexnejšie informácie, pretože robí zásadné rozhodnutie nielen o svojom živote, ale aj i živote inej ľudskej bytosti. Okrem zákona o pomoci tehotným ženám by sme aj po vzore iných krajín preto zvážili doplnenie žiadosti o umelý potrat aj o potvrdenie gynekológa, že oboznámil matku so „známkami fungovania životných funkcií plodu“, ako je napríklad tlkot srdca. 

Veronika Remišová (Za ľudí) ani Milan Uhrík (Republika) do uzávierky na otázky neodpovedali.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok