V Taliansku sa takmer po troch rokoch skončil megaproces s členmi 'Ndranghety

V Taliansku sa takmer po troch rokoch skončil megaproces s členmi mafie 'Ndranghety, vedikty vyniesli v pondelok nad viac ako 200 osobami vrátane dvoch mafiánskych bossov a bývalého poslanca parlamentu Giancarla Pittelliho.

Pittelliho, ktorý v parlamente zastupoval konzervatívnu stranu Forza Italia (FI), odsúdili na 11 rokov väzenia za tajné dohody s mafiou a poskytovanie informácií.

Tresty odňatia slobody za členstvo v zločineckej organizácii vymerali aj viacerým bývalým policajtom a niekdajšiemu členovi regionálneho zastupiteľstva.

Proces s členmi ‚Ndranghety sa zameral predovšetkým na klan Mancusovcov. Dvoch miestnych bossov, Saveria Razionaleho a Domenica Bonavotu, odsúdili na 30 rokov väzenia.

Išlo o rozsudky vynesené v procese s viac ako 330 domnelými členmi a pomocníkmi ‚Ndranghety. Proces sa začal v januári 2021 v meste Lamezia Terme v juhotalianskom regióne Kalábria. Obžalovaní čelili obvineniam z vraždy, členstva v zločineckej organizácii, obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí či korumpovania štátnych úradníkov.

Pred súd sa postavilo celkovo 338 obvinených. Súd v mnohých prípadoch akceptoval tresty navrhnuté obžalobou, ktorá požadovala celkovo viac ako 4700 rokov odňatia slobody. Vynášanie verdiktu v špeciálne zriadenej súdnej sieni trvalo podľa agentúry ANSA hodinu a 40 minút.

V Taliansku takto naposledy súdili stovky mafiánov v procese v roku 1986, ktorý prebiehal v Palerme s členmi sicílskej organizácie Cosa Nostra a ktorý je považovaný za zlomový v boji proti tejto skupine, ktorej úpadok predznamenal.

‚Ndrangheta pochádza z regiónu Kalábria a je považovaná za jeden z najväčších a najmocnejších zločineckých syndikátov na svete. V Taliansku nahradila sicílsku mafiu Cosa Nostra a rozšírila sa do Európy i zvyšku sveta.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok