Štvrtá Ficova vláda získala dôveru. Parlament schválil jej programové vyhlásenie

Kabinet Roberta Fica (Smer) získal dôveru Národnej rady. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády (PVV). Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65.

fico Robert Fico vystupuje počas 3. schôdze NR SR k programovému vyhláseniu vlády v Bratislave 14. novembra 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vládny program poslancom predložil premiér ešte minulý týždeň a požiadal ich o vyslovenie dôvery kabinetu.

Milan Majerský (KDH), Anna Záborská (KÚ), Richard Vašečka (KÚ) a Richard Sulík (SaS) počas hlasovania neboli v sále prítomní.

Diskusia trvala štyri dni, vystúpilo v nej vyše 70 rečníkov, najmä z opozície. V závere diskusie sa premiér poďakoval rečníkom a dodal, že členovia vlády diskusiu sledovali a že vo viacerých vystúpeniach videl podnetné myšlienky.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Po hlasovaní o PVV predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) prerušil rokovanie do 14.00 h. Poslanci majú na programe ešte dva vládne návrhy aj s návrhom na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a novelu zákona o 13. dôchodku.

Hlas deklaroval spokojnosť s PVV

Schválenie PVV je podľa lídra Hlasu prvým krokom k budovaniu silného a sociálne spravodlivého štátu. Vyhlásil, že Hlas je s vládnym programom stotožnený a spokojný. Poďakoval sa partnerom, že v ňom akceptovali zásadné priority strany.

Pellegrini pripomenul sľuby spred volieb a deklaroval ambíciu ich naplniť. Poznamenal, že vláda si v PVV schválila aj jasné ciele, ako napríklad ceny energií na primeranej úrovni či zavedenie bankovej dane. Občania budú podľa jeho slov vládu hodnotiť podľa konkrétnych krokov, preto apeloval na ministrov a členov vlády, ktorým pripomenul zodpovednosť za jednotlivé rezorty. Zdôraznil, že majú šancu presvedčiť ľudí, že to s krajinou myslia vážne.

Opozícia PVV znovu kritizovala

Podľa predsedu KDH Milana Majerského je PVV neambiciózne a prázdne. Chýbajú mu podľa neho „konkrétne ciele, merateľné ukazovatele a vláda nám nepovedala, odkiaľ chce na všetky opatrenia zobrať peniaze. Neviem si predstaviť, ako budeme o štyri roky vyhodnocovať, či ho vláda splnila alebo nie“, odkazuje Majerský.

Programové vyhlásenie vlády bolo podľa neho šité horúcou ihlou, a to len preto, aby si vláda čo najskôr odškrtla túto povinnosť. Myslí si, že vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom.

SaS sa domnieva, že PVV je zlou správou pre občanov. Prináša občanom i firmám vyššie dane a z toho vyplývajúci spomalený hospodársky rast. Podľa podpredsedu strany Branislava Gröhlinga nie je ani dokumentom troch suverénnych strán, ale dokumentom zameraným na stranu Smer.

Progresívne Slovensko hlasovalo proti vysloveniu dôvery pre historickú skúsenosť s predošlými vládami Roberta Fica, pre slabé a vágne programové vyhlásenie a aktuálne kroky vládneho kabinetu. Progresívci sa domnievajú, že PVV krajinu nikam neposunie.

Líder PS Michal Šimečka podotkol, že predchádzajúce Ficove vlády vždy sprevádzala korupcia, vulgárnosť a stagnácia krajiny. „Tá posledná sa dokonca skončila vraždou novinára a jeho snúbenice,“ dodal.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok