S iránskym prezidentom Raísím sa v centre Teheránu lúčia desaťtisíce ľudí

S iránskym prezidentom Raísím sa v centre Teheránu lúčia desaťtisíce ľudí, ktorí vyšli v stredu do ulíc iránskej metropoly Teherán v rámci pohrebného sprievodu. Ebráhím Raísí zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka spolu s niekoľkými ďalšími funkcionármi vrátane ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána.

Davy Iráncov sa zhromaždili v centre Teheránu v okolí budovy miestnej univerzity. Ľudia mali v rukách Raísího portréty. Modlitby za zosnulého iránskeho prezidenta i členov jeho sprievodu neskôr povedie najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

Vo štvrtok ráno potom Raísího pozostatky odvezú do provincie Južný Chorásán a následne do jeho rodného mesta Mašhad, kde ho vo štvrtok večer po pohrebných obradoch pochovajú.

K havárii vrtuľníka došlo v nedeľu v hustej hmle v hornatej oblasti iránskej provincie Východný Azerbajdžan. Prezident, šéf diplomacie a ďalší funkcionári sa vracali z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom otvorili projekt priehrady na spoločnej hranici.

Vrak vrtuľníka našli záchranári po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno, pričom štátna televízia uviedla, že prezident zahynul. Raísiho konvoj zahŕňal tri vrtuľníky – ďalšie dva „bezpečne dorazili do svojho cieľa“, uviedla tlačová agentúra Tasním.

(tasr, afp)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac