Unikátna výstava v Martine oslavuje 100 rokov rozhlasového vysielania

MARTIN – Históriu Československého a Českého rozhlasu oživuje výstava 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu, ktorú možno vidieť v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku, patriacom pod Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine.

Príďte na výstavu do Martina, ilustračná fotografia. Foto: Slovenské národné múzeum v Martine/Facebook Príďte na výstavu do Martina, ilustračná fotografia. Foto: Slovenské národné múzeum v Martine/Facebook

Výstavu pripravilo České centrum so sídlom v Bratislave a pozostáva z 19 obrazovo-textových panelov, informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM Milena Kiripolská.

Pripomenula, že Československo bolo jednou z prvých európskych krajín, ktorá začala s pravidelným rozhlasovým vysielaním 18. mája 1923. Vtedy sa vo vojenskom stane, zapožičanom od skautov a umiestnenom na letisku Praha-Kbely, prvýkrát ozvalo povestné „Haló, haló, zde vysílaní stanice Radiojournalu“.

Výstava ponúka prostredníctvom unikátnych fotografií pohľad do minulosti aj súčasnosti rozhlasu. „Návštevníci si môžu pripomenúť významné historické udalosti spojené s rozhlasom, ako aj vysielaciu a prenosovú techniku. Výstava prezentuje rozhlas nielen ako inštitúciu so storočnou tradíciou, ale aj ako moderné verejnoprávne médium,“ dodala Kiripolská.

Výstava 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu je prístupná verejnosti v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku SNM v Martine až do 25. októbra.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok