Unikátna výstava v Martine oslavuje 100 rokov rozhlasového vysielania

Príďte na výstavu do Martina, ilustračná fotografia. Foto: Slovenské národné múzeum v Martine/Facebook Príďte na výstavu do Martina, ilustračná fotografia. Foto: Slovenské národné múzeum v Martine/Facebook

MARTIN – Históriu Československého a Českého rozhlasu oživuje výstava 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu, ktorú možno vidieť v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku, patriacom pod Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine.

Výstavu pripravilo České centrum so sídlom v Bratislave a pozostáva z 19 obrazovo-textových panelov, informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM Milena Kiripolská.

Pripomenula, že Československo bolo jednou z prvých európskych krajín, ktorá začala s pravidelným rozhlasovým vysielaním 18. mája 1923. Vtedy sa vo vojenskom stane, zapožičanom od skautov a umiestnenom na letisku Praha-Kbely, prvýkrát ozvalo povestné „Haló, haló, zde vysílaní stanice Radiojournalu“.

Výstava ponúka prostredníctvom unikátnych fotografií pohľad do minulosti aj súčasnosti rozhlasu. „Návštevníci si môžu pripomenúť významné historické udalosti spojené s rozhlasom, ako aj vysielaciu a prenosovú techniku. Výstava prezentuje rozhlas nielen ako inštitúciu so storočnou tradíciou, ale aj ako moderné verejnoprávne médium,“ dodala Kiripolská.

Výstava 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu je prístupná verejnosti v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku SNM v Martine až do 25. októbra.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...